OBITUARI
Roger Moore: adeu al James Bond més distès
L'actor britànic, conegut popularment pels seus papers d'agent 007 i el televisiu El Santo, mor a Suïssa als 89 anys
Mort aquest dimarts a Suïssa als 89 anys després d'una "curta però valenta" lluita contra el càncer, segons ha comunicat la seva família, Roger Moore passarà a la història per haver interpretat James Bond tantes vegades, set, com Sean Connery. No va ser el millor agent 007 cinematogràfic. Sempre estarà un o dos esglaons per sota de Connery, rivalitzant potser amb Daniel Craig i amb Pierce Brosnan. Però a ell li va tocar un Bond ben diferent de l'expeditiu i lacònic que ha encarnat Craig. Moore va ser un agent amb llicència per matar més simpàtic, gairebé paròdic.
Va fer bé la transició entre Connery i els Bond que vindrien després. Excel·lent en els dos primers films que va protagonitzar de la sèrie, '007 vive y deja morir' (1973) -qui no el recorda escapant-se dels seus rivals en un zoològic trepitjant un per un els cocodrils que troba en el seu camí, com si fossin boies flotants- i 'L'home de la pistola d'or' (1974), on va rivalitzar amb el dolent encarnat per Christopher Lee, de nom Scaramanga i reconegut per tenir tres mugrons en lloc de dos.
Moore va ser Bond en cinc títols més: 'L'espia que em va estimar' (1977), on s'aliava amb l'agent soviètica Barbara Bach per recuperar dos submarins nuclears; 'Moonraker' (1979), creuament impossible entre Bond i 'Star wars'; 'Només per als teus ulls' (1981), on el traficant era ni més ni menys que Topol, l'actor que va ser 'El violinista a la teulada'; 'Octopussy' (1983), una de les més exòtiques del cicle, i 'Panorama per matar' (1985), en què l'antagonista era Christopher Walken, una caricatura de dolent en si mateix.
Aquests dos últims films ja van mostrar el caràcter autoparòdic que Moore havia assumit amb absoluta llicència per riure-se'n d'ell mateix quan feia de 007. Tocava un canvi, però el seu relleu, Timothy Dalton, no ho va millorar en absolut. Brosnan se li va acostar en dos films i el va superar en dos més, i Craig ha donat una imatge més musculosa i viril del personatge. Però ningú com Moore per mostrar el costat més amable i distès del personatge creat per Ian Fleming.
Roger Moore, amb Tanya Roberts i Grace Jones a 'Panorama per matar'.
'EL SANTO' I 'LOS PERSUASORES'
¿Per què els productors de la sèrie van triar Moore quan Connery se'n va cansar? Moore no era una estrella, com tampoc Connery, però havia funcionat molt bé en el mitjà televisiu amb 'El Santo', una sèrie britànica de misteri i crims, tova, hedonista i molt atractiva, que va interpretar entre el 1962 i el 1969, i de la qual va arribar a dirigir nou episodis.
Després, sempre a la televisió, va protagonitzar amb Tony Curtis la 'buddy movie' 'Los persuasores' (1971-1972), sèrie comicocriminal que no va funcionar però avui convé reivindicar: Moore ja va donar aquí les pistes per al seu sorneguer James Bond. Estava preparat per al personatge i els productors en van prendre bona nota: Brosnan també va arribar als dominis de l'agent 007 després de triomfar a la llavors anomenada petita pantalla amb 'Remington Steele'.
Roger Moore, com a Simon Templar, a 'El Santo'.
El Santo i Bond van ser les creacions més populars de Moore, que fins i tot es va arribar a posar la vestimenta d'un detectiu d'altres temps, Sherlock Holmes, a la pel·lícula per a la televisió 'Sherlock Holmes en Nueva York' (1976). Abans havia alternat produccions britàniques, nord-americanes i italianes, cosa que seguiria fent en temps de Bond i de post-Bond, combinant comèdies, policíacs i bèl·lics: 'Patos salvajes' (1978) és un altre dels seus títols més coneguts, en què va formar part d'un grup de mercenaris en l'edat madura amb Richard Burton i Richard Harris.
Pocs se'n recorden avui de les seves primeres aparicions en produccions de Hollywood com 'La última vez que vi París' (1954), 'La melodía interrumpida' (1955), 'Astucias de mujer' (1956) i 'Els pecats de Rachel Cade' (1961). Després de l'etapa 007, va assumir personatges secundaris, a vegades intranscendents, en films com 'Spiceworld: la pel·lícula' (1997), realitzada al servei de les Spice Girls i amb altres rutilants aparicions musicals (Elvis Costello, Elton John, Meat Loaf, Bob Geldof). Moore, en el cine, ja estava de tornada de tot.
UNA VIDA SENTIMENTAL MOGUDA
Notícies relacionadesLa seva vida sentimental va ser ben moguda, encara que no va transcendir gaire a la premsa rosa menys en el cas de l'última de les seves relacions. Va estar casat entre el 1947 i el 1953 amb la patinadora i actriu de breu carrera Doorn van Steyn; molts anys després, l'actor declararia haver sigut víctima de maltractaments físics per part de Doorn, sis anys més gran que ell. Després va estar casat amb la cantant Dorothy Squires, del 1953 al 1968, i finalment amb l'actriu italiana Luisa Mattioli, del 1969 fins a la separació el 1994, amb qui tindria els seus tres fills, Deborah, Geoffrey i Christian.
AFP / SEBASTIAN WIDMANN
Roger Moore i Kiki Tholstrup, el 2010.
Moore, que tenia el títol de sir i va ser ambaixador de l'Unicef des del 1991 fins a la seva mort, va deixar Mattioli, de qui no es divorciaria legalment fins al 2002, per una amiga de la seva dona, Kiki Tholstrup, amb qui va viure aquestes últimes dues dècades. Es van casar el 2002, en una cerimònia privada a Montecarlo a la qual no va assistir cap dels seus fills; hi ha hagut mala maror des d'aleshores a la família Moore. El James Bond d'esmòquing blanc o fosc, pistola Beretta i cabells impecables -Moore ni es despentinava a les escenes d'acció- no ha superat la seva lluita contra el càncer.
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"