Rafael Vallbona guanya el premi BBVA Sant Joan amb la història d'un segle de la Cerdanya
'La casa de la frontera', que es publicarà al setembre, recull la història de cinc generacions de Puigcerdà
zentauroepp38964273 barcelona barcelones 19 06 2017 icult rafael vall170619142008 /
El periodista i escriptor Rafael Vallbona (Barcelona, 1960) ja ha dedicat tres llibres a la comarca pirinenca de la Cerdanya ('Pirineus en venda', 'Els forasters' i 'La comuna de Puigcerdà'), el territori de la qual ha recorregut en esquís i pedalejant (una mica millor sobre rodes que lliscant sobre la neu, diu). Una avaria a la seva bicicleta el va portar a Esports Iris, una botiga d’esquí i ciclisme de Puigcerdà regentada pels nets de Ricard Grau, que havia llegit el seu llibre i havia viscut una història semblant. Conèixer aquesta saga familiar l’ha portat a escriure durant els últims nou anys la història de la família Bort Grau a 'La casa de la frontera', llibre guanyador de la 37a edició del premi BBVA Sant Joan de literatura.
Des del 1892, encara que amb algunes interrupcions, la família ha administrat un cafè/hostal/botiga d’alimentació ubicada a pocs metres de la frontera entre Espanya i França, un establiment reconvertit finalment en botiga i taller d’esports per la cinquena generació. Aquesta successió familiar, i aquesta situació excepcional, els ha fet testimonis de primera línia de la peculiar naturalesa transfronterera de Puigcerdà i de la veïna Guingueta d’Ix, i de l’impacte sobre aquest territori de dues guerres mundials, una guerra civil, el fenomen del contraban i la construcció d’un túnel que, en opinió de l’autor, ha transformat la societat de la vall com cap altre esdeveniment històric.
FICCIÓ RECONSTRUÏDA
«El millor de la novel·la és el títol», va dir ahir, fent broma, Vallbona. En el sentit que sintetitza en poques paraules els dos conceptes clau, la llar, la família, i la vida a la ratlla fronterera. «És una família increïble, que m’ha permès entrar una mica més a fons en la història i el territori», va afegir. Començant per l’avi Ricard, que amb 92 anys encara recordava la recepta de la purrusalda que li van ensenyar els membres del Govern basc (la família creia que era un record poc fiable però, efectivament, durant la guerra civil es van instal·lar dues de les seves conselleries a casa seva). Vallbona ha seguit els records familiars fidelment. «Pràcticament tot el llibre és un relat de no-ficció. És realitat reconstruïda», assegura l’autor.
El premi BBVA Sant Joan manté la continuïtat del guardó literari creat el 1981 per l’antiga Caixa de Sabadell. És el tercer més ben dotat de les lletres catalanes, amb 35.000 euros, encara que en la pràctica és equiparable als altres dos grans, el Sant Jordi i el Ramon Llull, ja que està lliure d’impostos i al marge dels drets d’autor que puguin correspondre al guanyador. El jurat de l’edició del 2017 estava format per Carme Riera, Jordi Coca, Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli i Joan Carles Sunyer.
Notícies relacionadesEl premi es va entregar ahir al Saló Modernista de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 i al setembre, coincidint amb la celebració de la Setmana del Llibre en Català, serà publicat per Edicions 62. En anteriors edicions van conquistar el Sant Joan autors com Miquel Bauçà, Josep Piera, Vicenç Pagès Jordà, Toni Sala, Pep Puig, Valentí Puig, Baltasar Porcel, Joan Barril, Andreu Martín i Najat el Hachmi. H
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia