PREMIS EISNER A LA CÔMIC CON

L'espanyol Gabriel Hernández Walta guanya un premi Eisner de còmic

El dibuixant de Marvel obté el premi Eisner a la millor sèrie limitada, mentre que els altres sis espanyols candidats es queden a les portes del guardó

1490002276615

1490002276615

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Un espanyol fitxat en exclusiva com a dibuixant de Marvel, Gabriel Hernández Walta (Melilla, 1973), ha aconseguit un dels premis Eisner, els Oscars del còmic, a la gala que es va celebrar la nit de divendres a dissabte a la Convenció Internacional de Còmics de San Diego, coneguda amb el nom de Comic-Con. Walta es va emportar el guardó a la millor sèrie limitada per The Vision, amb guió del nord-americà Tom King.

The Vision és una fusió de ciència-ficció, intrigues i costumisme en l’univers dels superherois, amb reflexions sobre la parella o la recerca de la identitat i protagonitzada per un membre dels Venjadors (un androide) que anhela una vida familiar i crea una esposa i uns fills. El març passat, la traducció al castellà (publicada per Panini amb el títol de La visión) va ser distingida com la millor obra internacional al Saló del Còmic de Barcelona.

Gabriel Hernández Walta, que firma per a Marvel amb el nom de Gabriel H. Walta, es va establir a Granada després d’estudiar-hi Belles Arts. Il·lustrador de llibres de text i infantils, ha desenvolupat la seva carrera en el camp del còmic des del 2002, en segells nord-americans com IDW, Vertigo i Marvel. La seva obra més aplaudida fins ara havien sigut títols com El velo i El bosque de los suicidas, amb guió de Torres. Els seus treballs (segueix exposant com a pintor) es caracteritzen per l’ús de l’aquarel·la.

Encara que el guardó de Walta és un esdeveniment molt positiu, la Comic-Con ha deixat un regust de fracàs a les files del còmic espanyol, ja que no s’ha produït la que podria haver sigut una notícia majúscula: que una producció publicada a Espanya com Arrugas, de Paco Roca, aconseguís un dels seus grans premis, ja que era candidata al millor àlbum internacional publicat als EUA. Roca s’ha quedat a les portes de ser premiat, igual que cinc espanyols més que havien sigut nominats.

ALTRES CANDIDATS

Aquests cinc candidats eren la gallega Emma Ríos (1973), coordinadora de la revista Island Magazine i que optava al premi a la millor antologia, igual que Santiago García, coordinador de Panorama. La novela gráfica española; Albert Monteys (Barcelona, 1971), que aspirava a l’Eisner al millor còmic digital amb Universo!, publicada per Panel Syndicate; Pere Pérez (Barcelona, 1982), que optava a millor nova sèrie gràcies a Faith (amb Marguerite Sauvage), i Florentino Flórez (Avilés, 1961), que aspirava al premi en la categoria de millor llibre relacionat amb els còmics amb Ditko Unleashed: An American Hero (Ditko Desatado: un héroe americano).

Notícies relacionades

En anteriors edicions dels Eisner van obtenir guardons el dibuixant David Aja (que en suma diversos per la sèrie Ojo deHalcón de Marvel), el guionista Juan Díaz Canales (el nou Corto Maltés) i el també dibuixant Juanjo Guarnido amb Blacksad.

El gran guanyador dels Eisner d’aquest any ha sigut el novel·lista gràfic de Singapur Sonny Liew, que ha aconseguit tres guardons per The Art of Charlie Chan Hock Chye, una visió alternativa de la història d’èxit del rígidament controlat estat del sud-est asiàtic. Liew ha rebut els premis al millor guionista / artista, a la millor edició als EUA d’una obra internacional (en la subcategoria d’Àsia) i al millor disseny de publicació. L’autor ha confessat que els lectors en què va pensar són els seus compatriotes, i que mai s’hauria pensat que el seu llibre arribaria a ser traduït al francès, l’italià, l’espanyol i el portuguès. Però s’alegra d’aquesta difusió perquè sempre ha volgut «que la gent llegís el llibre i descobrís la riquesa de la nostra història».