ENTREVISTA
Ramon Fontserè: "La corrupció és molt morbosa"
Els Joglars inauguren la tercera edició del festival Singlot de Sant Feliu de Guíxols amb 'Zènit', una afilada crítica al món de la informació
Barcelona Barcelones 17 10 2013 Icult Entrevista con Ramon Fontsere director artistico y actor de Els Joglars ex 0196 JP 131017 en la foto Ramon Fontsere en el Palau Robert Foto PUIG JOAN /
La 3a edició del Singlot, creat per El Terrat i The Project, obrirà amb una mirada crítica al periodisme i la seva ètica professional amb l'obra ‘Zènit’, un espectacle d'Els Joglars firmat, dirigit i interpretat per Ramon Fontserè en el 55è aniversari de la companyia teatral catalana.
¿Com neix la idea de fer una sàtira sobre periodisme? Amb la irrupció de les noves tecnologies, que han suposat un tsunami dins els mitjans de comunicació, ens ha semblat que aquest era un bon moment per reflexionar sobre aquest ofici que és fonamental per a la democràcia. 'Zènit' no és un espectacle maniqueu amb bons i dolents, sinó que la responsabilitat és compartida entre mitjans i lectors. A aquests últims els adverteix que es mantinguin en 'stand by' per no empassar-se tota la informació que reben.
¿Les xarxes socials en són les culpables? Són un cant de sirena molt potent que ha revolucionat el món de la informació per la seva immediatesa. Quan es va incendiar l'edifici de Londres, molt abans que els periodistes poguessin escriure sobre això, el vídeo ja estava penjat a les xarxes. No vull dir que qualsevol temps passat fos millor, però perilla que la veracitat d'una notícia vingui donada pel nombre de clics.
Interpreta Martín. ¿Qui és? És un periodista que representa l'ortodòxia de la professió, és aquell que demana temps, investigació i confrontació dels fets. En canvi, li diuen que es deixi d'històries perquè no hi ha temps, i temps significa diners, i les vendes són l'objectiu editorial. Aquí sorgeix aquesta pregunta: ¿parlem de periodisme o d'entreteniment? ¿Mola més una ensopegada de Putin baixant de l'avió o la seva política sobre Ucraïna?
'Zènit' no és ni una ràdio ni una televisió, és un diari. Ens va semblar més teatral perquè hi ha més possibilitat de canviar d'espai. L'escenografia de Martina Cabanas pot ser tant una redacció amb les seves diferents seccions com un aquari, un camp d'aterratge o un circ. A més la jerarquia piramidal de director, caps de secció i redactors ens dona més joc dramàtic.
¿Se sentiran incòmodes els periodistes de la sala? Tot el contrari. Després de rodar per tot Espanya, la majoria ens han fet comentaris elogiosos. No pretenem donar cap lliçó, però sí reflexionar sobre l'evolució dels mitjans. Si girem la vista enrere, allò que va començar amb una ploma o un cisell per advertir d'un perill, amb el pas del temps s'ha convertit en una màquina inenarrable d'èxit i poder que manipula la realitat.
“¿És periodisme o entreteniment? ¿Mola més una ensopegada de Putin o la seva política ucraïnesa?”
Actor i director d'Els Joglars
Aquí parla de corrupció periodística, però també va tractar la política en el seu paper a la sèrie ‘Nit i dia’ (TV-3). La corrupció és molt morbosa perquè quan tens aquest poder de manipular a tothom entre bambolines m'imagino que et deus sentir molt poderós. En el meu cas només ha sigut un joc, però m'ha agradat molt interpretar Martín.
Els Joglars compleixen 55 anys. ¿No els afecta l'actual crisi del teatre? És un gremi que sempre ha estat en crisi però té una salut de ferro. A molts llocs on anàvem quatre dies ara només hi anem un, així que hem hagut d'estrènyer-nos el cinturó. Encara que la situació no sigui la idònia, som molt privilegiats de poder portar aquest joc teatral a tantes ciutats.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín