A 12,4 ANYS LLUM

El Sónar truca a E.T.

La primera acció del 25 aniversari del festival és una transmissió de ràdio dirigida a un exoplaneta potencialment habitable

zentauroepp11596013 md109  madrid  19 10 09   un grupo internacional de investig171116121003

zentauroepp11596013 md109 madrid 19 10 09 un grupo internacional de investig171116121003

2
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El festival Sónar ja no en té prou d’escanejar el planeta Terra a la recerca de sons i idees innovadores. Ara, el cosmos és el límit. La primera acció del seu 25è aniversari es diu Sónar Calling GJ273b i es basa en l’enviament de transmissions de ràdio a un exoplaneta pròxim potencialment habitable, l’estrella de Luyten b o GJ273b, situat a 12,4 anys llum del nostre món; en quilòmetres, uns escassos 120 bilions.

Segons Enric Palau, Sergio Caballero i Ricard Robles, codirectors del Sónar, el projecte sorgeix «de la necessitat humana de comunicar-nos i connectar, i d’una inquietud present en totes les civilitzacions de la història: ¿estem sols en l’univers?». I afegeixen que la proposta «intenta recuperar una consciència planetària i iniciar una reflexió col·lectiva a la qual se sumin nous convidats i noves idees, en aquest cas, extraterrestres».

Els missatges que ja s’han enviat són musicals: 33 peces de 10 segons creades per artistes afins al festival. Llegir la llista de noms és recordar la història del primer quart de segle del Sónar. Hi són l’habitual en sessions Richie Hawtin, Carsten Nicolai (el segell del qual, Raster-Noton, va celebrar els seus 20 anys al Sónar el 2016), Modeselektor (que també han passat pel festival com a Moderat, supergrup amb Apparat), el rei dels fermalls d’or Laurent Garnier, Nina Kraviz, Ólafur Arnalds, Fatima Al Qadiri, The Black Madonna, BFlecha… Un repartiment molt Sónar.

MATEMÀTICA I EMOCIÓ

Els artistes van tenir llibertat per fer amb els seus 10 segons el que volguessin. Hi ha missatges personals i íntims, com el de Carsten Nicolai: els batecs del cor de la seva filla abans de néixer. Altres han tirat de l’esoterisme i la codificació, com Autechre: música feta amb els primers 449 nombres primers. També es dona en ocasions un angle educatiu: The Black Madonna i la seva explicació de com es fa un hit a la Terra.

Notícies relacionades

Les primeres transmissions es van fer els dies 16, 17 i 18 d’octubre des de l’antena d’EISCAT (Associació Científica Europea de Dispersió Incoherent, segons les sigles en anglès), a la ciutat noruega de Tromsø. De moment, no hi ha hagut resposta, però és que donada la distància aquest feedback no arribaria fins a… ¡el 50è aniversari de Sónar! 

Sónar Calling GJ273b és un projecte realitzat en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i el METI International, organització d’investigadors que defensen el contacte proactiu amb extraterrestres. Una segona fase de transmissions està programada per a l’abril, dos mesos abans del Sónar-18, el primer avanç d’artistes del qual es coneixerà els pròxims dies. Els creadors interessats a formar part de la fase 2 poden enviar al Sónar les seves propostes, sempre composicions originals. Els seleccionats seran convidats al festival amb tres acompanyants (quatre abonaments vip).