RESUM DE L'ANY CULTURAL

Les millors sèries internacionals del 2017

Els crítics d'EL PERIÓDICO escullen la inclassificable tercera temporada de 'Twin Peaks' com la millor sèrie internacional del 2017

twin-peaks-the-return

twin-peaks-the-return

4
Es llegeix en minuts

10. 'JUEGO DE TRONOS' (T8). HBO i Movistar Series

Gràcies, potser, a la seva presa de llibertat respecte als llibres, el blockbuster de HBO ha adquirit la tensió narrativa que li podia faltar en altres temporades. La part dramàtica ha flaquejat per moments (fixin-se, si no, en la poc orgànica trama d’Arya i Sansa), però l’espectacle no ha defraudat: seqüències com les de l’atac al tren del botí i la destrucció del Mur són de les que queden gravades a foc (groc o blau) en la memòria de qualsevol espectador..


9. 'BETTER CALL SAUL' (T3). AMC-Movistar Series

Encara que alguns ho vulguin creure, la lentitud no va arribar a la tele amb Twin Peaks. El millor exemple: des de fa unes temporades, aquest spin-off de Breaking bad sobre la transformació de l’advocat Jimmy McGill en una versió sarcàstica i descreguda de si mateix, l’inefable Saul Goodman, aposta sàviament per un ritme gairebé comatós i temps morts significatius. La calma absoluta ajuda, per exemple, a apreciar la gran riquesa d’uns diàlegs incomparables en televisió.


8. 'FARGO' (T3) FX-Movistar Series

Noah Hawley, adaptador a televisió de l’univers dels Coen, es va desdoblar aquest any en showrunner de Legió, ambiciosa sèrie de superherois que va caure presa de la seva pròpia recerca de la diferència. Però la va encertar més en el seu vell treball, aquest any centrat en dos germans separats per una qüestió de segells. Per recordar en particular: l’escena de l’aire condicionat, amb una càmera lúdica i virtuosa menys Coen que Sam Raimi.


7. 'MINDHUNTER'. Netflix

Espècie de Ments criminals en versió intel·lectualitzada, la nova aposta televisiva de David Fincher renova el gènere dels assassins en sèrie per mitjà del retorn a… la mateixa creació del terme assassí en sèrie. Dos agents de l’FBI (Jonathan Groff i Holt McCallany) entrevisten assassins entre reixes per entendre com funcionen aquestes ments i, amb sort, evitar crims en el futur. Els calfreds provenen més de paraules que no pas de ganivetades.


6. 'MASTER OF NONE' (T2). Netflix

La comèdia romàntica no està morta, està molt viva a la televisió. Un dels guardians de la flama és el còmic Aziz Ansari, que després d’explorar l’idil·li modern en format llibre va cocrear (amb el seu col·lega Alan Yang) Master of none, una història de desventures amoroses en què també tenen lloc reflexions sobre raça i família. La seva segona temporada és un clàssic instantani; una delícia agredolça en la qual se citen De Sica i Antonioni, D’Angelo i Soft Cell. 


5. 'THE DEUCE (LAS CRÓNICAS DE TIMES SQUARE)'. HBO

El projecte de David Simon i George Pelecanos sobre les albors del cine X resulta tan estimulant com s’esperava. És, abans que res, una altra lliçó d’empatia a càrrec de Simon: aquí s’atenen i s’entenen tots els personatges, incloent-hi uns xulos d’estranya melancolia. I també es pot aprendre a actuar, gràcies a molts exalumnes de The wire, però també dos James Francos i una gran Maggie Gyllenhaal com a treballadora sexual independent.


4. 'THE HANDMAID'S TALE'. Hulu-HBO

L’ascendència d’un règim totalitari i patriarcal, i dones a les quals s’intenta reduir a ser úters amb cames: ¿ciència-ficció distòpica o documental sobre l’Administració de Donald

 Trump? Aquesta adaptació de Margaret Atwood ens va mostrar el que podria passar si se seguís donant via lliure a la toxicitat masculina. També va merèixer atenció, molta més, Alias Grace, història d’una altra criada d’Atwood a càrrec d’un all-stars del cine canadenc.


3. 'STRANGER THINGS' (T2). Netflix

Si la sèrie dels germans Duffer s’ha convertit en fenomen no és pel xantatge emocional a través de referències a pel·lícules, videojocs i txutxes dels 80 (per una altra part, justificades), sinó pel carisma del seu grup central de personatges i una intel·ligència emocional que ja voldrien per a si moltes sèries autoproclamades de prestigi. La seva segona temporada va ser una muntanya russa de criatures, traumes, pors, fugues i obertures dimensionals: la pubertat és estranya.


2. 'BIG LITTLE LIES'. HBO

Es va haver d’insistir una mica perquè Big little lies fos presa tan seriosament com es mereix. S’entenia, estranyament, que una sèrie protagonitzada per dones i amb cert component satíric només podia ser entreteniment passatger: un culebró amb actrius top. Frase lapidària a frase lapidària, toc mestre rere un altre, la producció de David E. Kelley es va consolidar com un drama domèstic de mil capes, engrandit per una direcció hipnòtica


1. 'TWIN PEAKS' (T3). Showtime-Movistar Series

Quan la revista britànica de cine Sight & sound va desvelar la seva llista de millors pel·lícules de l’any, va sorprendre (o no tant) la presència d’una sèrie, el revival gens nostàlgic de Twin Peaks, en el segon lloc, només per darrere de Déjame salir.

Alguns crítics de cine (i també de televisió) es van posar les mans al cap, però no és la primera vegada que una sèrie es cola en un resum important, ni, per descomptat, serà l’última. Vivim en una època de confusió entre mitjans, plataformes, arts i llenguatges. I potser cap producte representa aquest moment millor que Twin Peaks.

El tòpic de l’objecte visual no identificat es va fer a mida per a una experiència com aquesta, a cavall entre una cosa semblant a una comèdia, una cosa semblant a un thriller, el videoart, la musicologia i el programa d’actuacions pop. Amb clímax indiscutible a l’episodi vuit, quan Lynch & Frost emparenten el naixement de Bob –la força sobrenatural al centre de la saga– amb la primera prova nuclear al desert de Nou Mèxic.

Notícies relacionades

De Twin Peaks provenen algunes de les imatges més inesborrables de la història recent de la tele o del cine o del que sigui. Com també la frase rebentaments per excel·lència del 2017: «¿En quin any estem?». 


* Les llistes de millors sèries nacionals i internacionals han sigut elaborades amb les votacions de Quim Casas, Txerra Cirbián, Manuel de Luna, Juan Manuel Freire, Julián García i Rafael Tapounet