RECONEIXEMENT A UN AUTOR ESTIGMATITZAT

Una nova associació reivindica Gabriel Ferrater

L'entitat vol promoure l'edició de l'obra completa del poeta i difondre la seva vida i el seu llegat de cara al mig segle de la seva mort, que es recordarà el 2022

zentauroepp4020464 libros gabriel ferrater   foto  barcel  arxiu  serra d or   180111162646

zentauroepp4020464 libros gabriel ferrater foto barcel arxiu serra d or 180111162646 / BARCELO

1
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Encara que la seva obra és curta, poc més de 100 poemes, va tenir tanta repercussió que el va convertir en un dels grans de la segona meitat del segle XX. Hi ha un abans i un després de la seva poesia, que va influenciar molts poetes contemporanis», comenta el cantautor Joan Artigas. «Però va ser un autor estigmatitzat perquè era algú estrany, rar, i es va suïcidar, però la seva obra és tan important que s’ha de recuperar», afegeix Miquel Santaeulalia, membre de l’associació acabada de constituir que neix amb l’objectiu de recuperar la vida i el llegat de Gabriel Ferrater (Reus, 1922–Sant Cugat del Vallès, 1972), de la mort del qual es complirà mig segle el 2022, any que reclamen que sigui declarat Any Ferrater.  

    

Notícies relacionades

Els objectius a què s’enfronta la nova entitat, presentada ahir a Barcelona, són fomentar «el reconeixement que es mereix Ferrater», aconseguint principalment que s’editi la seva obra completa i donant-li la «difusió i promoció» que creuen que mereix «un dels poetes més influents de la literatura catalana». Per això admeten converses amb Jordi Cornudella, marmessor literari de Ferrater i editor d’Edicions 62, on s’han publicat els seus tres poemaris, Da nuces pueris, Menja’t una cama i Teoria dels cossos i Les dones i els dies, on els va reunir el mateix poeta.  

BIOGRAFIA I EXPOSICIÓ

L’associació aspira a publicar una biografia, tot i que encara no poden concretar autor ni editorial, i crear una exposició permanent per visualitzar la seva vida i la seva obra que, segons Carolina Hernández, tècnica de lletres de l’Ajuntament de Sant Cugat –localitat on Ferrater va viure, va treballar, va morir i on està enterrat–, podria ubicar-se en la nova biblioteca del consistori, prevista per al 2019-2020. També vol seguir impulsant el premi de Poesia Gabriel Ferrater. L’entitat, que dirigeix Joan Tres, començarà a buscar socis per finançar les iniciatives, en què col·laboraria Sant Cugat.