COMMEMORACIÓ

Un centenar d'iniciatives commemoraran l'Any Pompeu Fabra

Conferències, exposicions o la finalització de l'Obra Completa formen part del programa que commemora els 150 anys del naixement del lingüista

Pompeu Fabra.

Pompeu Fabra. / PERIODICO

2
Es llegeix en minuts

Una trentena de conferències, dues exposicions, l'edició d'una novel·la gràfica o la finalització de l'Obra Completa, així com l'obertura dels deu volums perquè puguin ser consultats a través d'internet, són alguns del centenar d'actes i iniciatives organitzades amb motiu de l'Any Pompeu Fabra.

El Departament de Cultura i l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) han presentat aquest dijous la programació de l'Any Fabra, que commemorarà durant el 2018 el 150è aniversari del naixement del lingüista i els 100 anys de la publicació de la seva obra 'Gramàtica catalana'.

La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, ha explicat que es pretén que els pròxims mesos siguin "un homenatge exitós al mestre, a la persona que va reconstruir el català modern i el va convertir en una llengua apta per funcionar en tots els usos".

El comissari de l'esdeveniment, el filòleg Jordi Ginebra, ha considerat que la figura de Fabra, nascut a Barcelona el 1868 i mort a l'exili el 1948, representa la "codificació del català contemporani". "Fabra és una llengua moderna per a una societat moderna", ha afegit. Segons Ginebra, també representa el "treball tècnicament ben fet, amb una gran capacitat de descripció i síntesi".

Acte inaugural

Amb un pressupost que sobrepassa els 240.000 euros, l'acte inaugural de l'Any serà el 21 de febrer al Teatre Zorrilla de Badalona, ciutat on va residir durant 27 anys.

El director del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), Xavier Albertí, assumirà la direcció artística d'un acte, que aprofundirà "en les dimensions de la figura i l'obra de Fabra, amb un enfocament dramàtic, basat sobretot en el treball d'autors que han escrit sobre ell, algú clau per entendre la llengua i la cultura catalanes".

Al maig, s'entregaran els Premis Pompeu Fabra, que reconeixen la tasca de les persones o entitats que contribueixen a "la projecció social de la llengua catalana" i, a la tardor, està previst que s'impulsi una gran exposició "amb caràcter divulgatiu, interactiu i participatiu".

No obstant això, Franquesa ha reconegut que encara s'està negociant amb altres institucions per organitzar la mostra, de la qual tampoc ha pogut dir on s'exhibirà.

En canvi, al març, una exposició itinerant viatjarà per tot Catalunya i també per l'estranger, amb la col·laboració de l'Institut Ramon Llull.

D'altra banda, s'ha creat un web amb informació de l'Any i s'han preparat unes rutes Pompeu Fabra per Barcelona, Prada de Conflent (ciutat on va morir) i Bilbao, on va residir, mentre que en aquesta ocasió la Viquimarató, que s'organitza anualment, es dedicarà a l'autor del 'Diccionari general de la llengua catalana'.

Conferències

Respecte a les conferències preparades, Franquesa ha assenyalat que la intenció és que siguin una trentena per tot Catalunya amb ponents coneixedors de la seva obra, encapçalats per Jordi Ginebra.

Així mateix, s'incidirà en el treball a les aules, principalment en les de població adulta que aprèn català als centres del Consorci per a la Normalització Lingüística.

Notícies relacionades

Destaca, igualment, un curs en línia obert elaborat per la Càtedra Pompeu Fabra i un mòdul específic de la UOC, dedicat a la tasca de codificació "fabriana" de la llengua.

El president de l'IEC, Joan Domènec Ros, ha avançat que aquest any acabarà la publicació de l'Obra completa, amb l'últim dels volums (Índexs) i l'obertura en línia dels deu volums.