ART AMB POLÈMICA

ARCO retira una obra sobre presos polítics que inclou Junqueras i els Jordis

La fira de Madrid justifica el veto al·legant que la controvèrsia generada per la peça "perjudica el conjunt dels continguts" en exposició

La galerista Helga de Alvear ha decidit retirar del seu estand la sèrie de 24 fotografies de Santiago Sierra titulada ’Presos Polítics a l’Espanya Contemporània’. / EFE VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Els artistes, com tota la societat, «han de gaudir de llibertat d’expressió». Així ho ha deixat clar Carlos Urroz, màxim responsable d’ARCO, la fira internacional d’Art Contemporani de Madrid que va obrir les seves portes ahir amb polèmica: la retirada d’una obra del controvertit Santiago Sierra, artista i activista madrileny de 52 anys autor de creacions que sempre s’han caracteritzat pel caràcter polític i que en aquesta ocasió presentava la instal·lació Presos polítics i l’Espanya contemporània. Es tracta d’una vintena de retrats fotogràfics, pixelats en blanc i negre, entre altres, d’Oriol Junqueras, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, empresonats per la causa que investiga el procés. És la primera vegada en 37 anys d’història de la fira que passa una cosa així.

Després de parlar de llibertat d’expressió, Urroz ha assegurat que la petició per retirar la instal·lació no ha vingut de la direcció d’ARCO sinó del president d’Ifema, el parc firal madrileny que acull la mostra, una institució de la qual formen part tant l’ajuntament com la comunitat i la Cambra de comerç. «La galeria és lliure de portar-hi les obres que vulgui. Ells han accedit a la reclamació d’Ifema», ha afirmat Urroz amb gest de no compartir en absolut aquesta decisió.

Retirada de l'obra de Santiago Sierra, aquest matí a ARCO / JOSÉ LUIS ROCA

 

En un comunicat, Ifema ha assegurat que la polèmica que ha envoltat la instal·lació de Sierra [ahir durant tot el dia va estar acaparant els titulars de tota la premsa] «perjudica la visibilitat» de la resta d’obres exposades a la mostra. «Des del màxim respecte a la llibertat d’expressió», Ifema ha sol·licitat als responsables de la galeria Helga de Alvear que retiri l’obra, que sortia amb un preu que pujava  a 80.000 euros i en la qual s’hi havia mostrat interessat un comprador.

La veterana galerista Helga de Alvear, present a Arco des dels seus inicis, ha assegurat que ningú treu res de casa seva, però que «a casa dels altres» fa el que li diguin. «És només una obra d’art, demà hi posarem una altra cosa. He passat per coses molt més difícils que aquesta», ha assegurat a Efe.

De Alvear va fer broma sobre la quantitat d’«embolics» en què s’ha ficat de la mà de Sierra, que fa anys va crear una obra que no es va vendre i en la qual mostrava cap per avall tots els expresidents del Govern d’Espanya i el Rei. La galerista ha tret importància a l’actitud d’Ifema: «No hi veig censura en això. És casa seva. Crec que ens n’hem de riure una mica».

Notícies relacionades

No obstant, Sierra sí que ha qualificat de «censura» la retirada de Presos polítics. «Tot això perjudica seriosament la imatge de la fira i del mateix Estat espanyol. És, a més, una falta de respecte per la galeria», ha assegurat el creador, que el 2010 va rebutjar el Premio Nacional de Artes Plásticas assegurant que ell era un «artista seriós». «Actes d’aquest tipus donen sentit i raó a una peça com aquesta, que precisament denunciava el clima de persecució que estem patint els treballadors culturals en els últims temps», ha criticat Sierra, que a més a més del president d’Esquerra Republicana, l’exlíder de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i el president d’Òmnium també mostrava a les fotos els titellaires condemnats el 2016 per representar l’obra La bruja y Don Cristóbal, membres de la il·legalitzada organització juvenil de l’esquerra abertzale Segi, activistes del grup ecologista Solidari@s, dirigents del diari Egin, així com els detinguts per la «picabaralla» –paraules textuals de l’autor– amb guàrdies civils a Altsasu (Navarra).