art polèmic
L'artista de l'obra sobre presos polítics va poder exposar 'esvàstiques' a ARCO 2017
Santiago Sierra plantejava una reflexió sobre el canvi dels símbols al llarg de la història
2---el-bebedero---l-abbeveratoio---una-reflexin-visual-de-santiago-sierra----youtube
No és la primera vegada que l'artista madrileny Santiago Sierra instal·la una obra que crea controvèrsia i debat a la fira d'art contemporani ARCO. No obstant, la polèmica suscitada per una peça d'aquest creador que inclou l'exvicepresident Oriol Junqueras i els líders d'Òmnium i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, en un conjunt de "presos polítics" ha portat la direcció de la fira de Madrid a ordenar la retirada de l'obra. Fa just un any, en l'edició del 2017 d'ARCO, Santiago Sierra va exposar esvàstiques al certamen artístic. Concretament, tres creus, que es repartien entre la projecció d'un vídeo (que es pot veure a continuació), una fotografia i una escultura, i que formaven part de la performance El bebedero. En el vídeo s'hi pot veure una esvàstica com una abeuradora on s'alimenten rates, en referència a una llegenda hindú.
L'artista pretenia així que l'espectador reflexionés sobre com els símbols han canviat amb la història i la política. En un joc de doble lectura, Sierra jugava amb el simbolisme de la creu a Orient i Occident. Un símbol que s'associa a la bona fortuna des del paleolític fins a l'horror nazi.
Sierra ja ha aixecat anteriorment polèmica amb alguns dels seus treballs. Per exemple, va fer una performance amb una processó de cotxes negres circulant per la Gran Vía de Madrid amb fotos de cara avall del rei Joan Carles i els presidents espanyols des de la Transició. Arran d'aquesta última polèmica per les imatges de "presos polític" a ARCO, alguns usuaris de Twitter (com el periodista de Rac-1 Jofre Llombart) han recordat altres obres de Santiago Sierra, com, precisament fa just un any, El bebedero.
A la izquierda, una obra de arte expuesta en ARCO el año pasado. A la derecha, una obra de arte que, "para no provocar polémica", no se va a exponer este año. Para más inri, es del mismo autor. pic.twitter.com/GG7XZ9Wd2n
— Jofre Llombart (@jofrellombart) 21 de febrero de 2018
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia