NOVA TENDÈNCIA
La Caputxeta planta cara al masclisme
Editors de llibres i distribuïdors de cine revisiten els contes clàssics per oferir-ne versions més feministes, menys cruels i sense estereotips
undefined42508975 fotograma de la pel cula la rebeli n de los cuentos180314145305
La Caputxeta vermella i la Blancaneu són amigues. És possible que fins i tot siguin parella. A la Caputxeta no li fan por els llops. Ella els dispara i amb la pell de l'animal es fa un abric. Amb el temps es converteix en mare soltera i segueix sortint a la nit amb la seva amiga Blancaneu. La Ventafocs, mentrestant, no vol ni prínceps ni riquesa, només un home decent. Aquesta és La rebel·lió dels contes,La rebel·lió dels contes una brillant i emocionant pel·lícula infantil basada en el best-seller de Roald Dahl (Revolting rhymes), que ha aconseguit la "gesta" de mantenir-se sis setmanes en cartellera de la mà de la distribuïdora barcelonina Rita & Luca Films. No és l'únic símptoma que els personatges de tota la vida estan començant a dir prou. La col·lecció de llibres Vet aquí dues vegades (Érase dos veces en la versió castellana) revisita els contes clàssics per donar-los un enfocament menys sexista, menys cruel, menys violent i amb menys estereotips. L'aventura editorial de Belén Gaudes i Pablo Macías va començar fa cinc anys i les xifres de vendes conviden a l'entusiasme. Ni la pel·lícula ni els llibres pretenen carregar contra una tradició oral de segles. L'objectiu, més aviat, és explicar els contes d'una altra manera perquè els nens i les nenes aprenguin a tenir mirada crítica. No es tracta d'adoctrinar sinó d'adequar-se al segle XXI i mostrar altres realitats.
► Més informacions de Mares, pares i nens
Belén Gaudes i Pablo Macías són dissenyadors gràfics. Quan es van convertir en pares de Violeta (que ara té 9 anys) i Nico (6), van fer el mateix que tots: començar a llegir contes clàssics i entregar-se al món Disney. Molt conscienciats amb el feminisme i la diversitat, entre altres valors, Belén i Pablo es van adonar que aquelles històries transmetien un missatge contrari als seus principis vitals. Per això, van apostar per crear l'editorial Cuatro Tuercas i capgirar els contes per oferir un punt de vista diferent del sexisme i el patriarcat, cosa que, diuen, "tenim massa interioritzada com a societat". ¿Per què la Bella vol quedar-se amb la Bèstia malgrat que la maltracta? ¿Per què un petó d'un príncep salva la Blancaneu? ¿Per què l'aneguet lleig pateix bullying
Sense prínceps petoners
De la mà del crowdfunding (micromecenatge), Vet aquí dues vegades va néixer amb tres contes (La Caputxeta, La Blancaneu i La Ventafocs). Ara ja són 12 els que completen la col·lecció. Editats en català, castellà, eusquera i gallec, estan recomanats per a nens a partir dels quatre o cinc anys. A les seves pàgines, la Blancaneu no acaba casada amb un príncep petoner i desconegut sinó amb un noi amant dels animals. "A poc a poc es van anar enamorant. Quan es van conèixer bé, van decidir anar-se'n a viure junts i van començar una vida en comú. Van ser feliços i van menjar molts entrepans de truita de patata", diu el conte. Mentrestant, en un altre llibre, la Bella es deixa la pell per escapar-se de la mansió del seu segrestador, la Bèstia, de qui, per descomptat, no s'enamora. "¿Què faré si te'n vas?", implora ell. "Això només depèn de tu", respon la valenta Bella.
L'editorial Cuatro Tuercas -que també té la col·lecció Ande yo valiente amb personatges moderns que lluiten contra el sexisme i els estereotips- està present a tot Espanya i també a l'Amèrica Llatina. Els seus llibres no són als grans magatzems sinó en petites llibreries que aposten per donar als lectors una oferta diferent. "Ens escriuen molts col·legis demanant-nos contes. També professionals que treballen en tallers de maltractades perquè els serveixen per a les seves xerrades", comenta Belén.
Els editors insisteixen que no es tracta de destruir els contes de tota la vida, ni els seus personatges. "Hem de respectar aquesta tradició oral i literària de segles. El nostre objectiu és mostrar altres realitats i lluitar contra els estereotips perquè els pares i les mares parlin amb els seus fills petits d'aquests assumptes. Volem que es generi debat a casa", expliquen els editors.
La Caputxeta, ¿mare soltera?
Notícies relacionadesÉs el mateix objectiu amb què la distribuïdora de cine infantil Rita & Luca Films (La vida d'en carbassó, El nen i el món) va estrenar el 26 de gener en català i en castallà la producció britànica La rebel·lió dels contes,La rebel·lió dels contes recomanada a partir dels 6 anys. "És una pel·lícula que reforma els contes clàssics i els adequa a la realitat. Per exemple, veiem com la Caputxeta té dos fills i el pare no apareix per enlloc, així que podem suposar que és mare soltera", explica Helena Moliné, representant de la distribuïdora. "No tenim un esperit revengista amb la literatura clàssica, però està bé fomentar el punt de vista crític. No es tracta d'ensorrar l'imperi Disney sinó d'ampliar mires. El nostre objectiu és crear actituds crítiques. Cal atrevir-se a sortir de la norma", afegeix Moliné.
L'equip de Rita & Luca Films -responsable de la iniciativa El Meu Primer Festival, un certamen de cine al mes de novembre per a públic de 2 a 12 anys- està pletòric amb el fet que La rebel·lió dels contes hagi estat sis setmanes en cartellera [es manté als Verdi Kids de Madrid]. No obstant, reconeixen que la seva feina és de formigueta perquè la majoria dels pares segueixen apostant per les estrenes dels grans estudis a l'hora de portar al cine els seus fills. "Els propietaris de les sales comercials també s'haurien de conscienciar que hi ha vida més enllà de Pixar", destaca Moliné, que demana més oportunitats d'exhibició per al cine infantil independent. Igual que els contes clàssics, que també mereixen una reescriptura.
El que Penélope Cruz llegeix als seus fills
<span style="font-size: 1.6rem;">Els responsables de l'editorial <strong>Cuatro Tuercas </strong>no coneixen de res Penélope Cruz. La seva sorpresa va ser majúscula quan van veure que l'actriu, en plena promoció de la seva última pel·lícula, <em>Loving Pablo,</em> esmentava la col·lecció <em>Érase dos veces </em>en una entrevista amb la revista <em>Elle.</em> </span><span style="font-size: 1.6rem;">La protagonista de <em>Volver</em> acostuma a llegir contes als seus fills. Cansada d'històries de princeses rescatades que només pensen a casar-se, la madrilenya va confessar en una </span><a href="https://www.elperiodico.com/es/extra/20180306/penelope-cruz-secunda-huelga-8m-6670939" style="font-size: 1.6rem;">recent conversa amb EL PERIÓDICO</a> <span style="font-size: 1.6rem;">que aposta per canviar tot l'argument. "La primera informació que reben els nens és a través dels contes. ¿Per què dones per fet que la Ventafocs es vol casar sí o sí amb un senyor que no coneix? Potser la Ventafocs té altres inquietuds", explicava l'actriu.</span>