CONFLICTE PATRIMONIAL

Sixena estudia demandar la Generalitat per fer malbé les pintures murals

La reclamació es basa en un estudi d'una professora saragossana que qüestiona l'actuació de rescat de Josep Gudiol

zentauroepp35318547 icult foto sixena pinturas de la sala capitular de sixena al180125124934

zentauroepp35318547 icult foto sixena pinturas de la sala capitular de sixena al180125124934 / MARTA MERIDA ROJAS

1
Es llegeix en minuts

L'Ajuntament de Vilanova de Sixena estudia presentar una demanda milionària contra la Generalitat per causar un dany irreparable a les pintures murals de la sala capitular del monestir situat al municipi, segons informa l'Heraldo de Aragón.Heraldo de Aragón Les pintures es van fer malbé durant l'incendi del cenobi en la guerra civil i rescatades per Josep Gudiol en una de les expedicions que va liderar per salvar el patrimoni de la diòcesi de Lleida durant la guerra. Les pintures són actualment al MNAC amb una sentència de primera instància favorable a Aragó i amb una execució de sentència en suspens per la fragilitat de les obres.

Notícies relacionades

El diari aragonès explica que la demanda es basa en un informe de la saragossana María Gómez, professora a la Universitat de València, que diu que les pintures tenien un estat "acceptable" i, si s'haguessin mantingut a Sixena, "ara disfrutaríem de tota la seva esplendor". Segons l'autora, els frescos no van rebre l'acció directa del foc i la seva arrencada i trasllat "podria haver sigut innecessari". Sosté que si s'haguessin cremat presentarien un altre aspecte diferent del que mostren les imatges de l'època realitzades pel mateix Gudiol. Tampoc accepta la teoria que les altes temperatures a què podria haver arribat la sala capitular a causa de l'incendi que sí que va afectar les sales contigües poguessin tenir un efecte negatiu sobre les pintures. Així mateix, Gómez també qüestiona el procés que va seguir Gudiol durant l'arrencada i posterior conservació dels frescos.

La professora també defensa que el seu trasllat al monestir es pot fer sense cap risc, cosa que contradiuen experts de la talla de Gianluigi Colalucci, restaurador de la Capella Sixtina i una de les veus més respectades en pintura mural, o l'experta de reconegut prestigi internacional Simona Sajeva.