FiraTàrrega reivindica l'espai públic
Vero Cendoya, Les Impuxibles, Joan Català i un arc de triomf creat amb residus del mateix festival destaquen en la programació
zentauroepp42869000 flou papagayo180410184500
Rellegir l’espai públic com a espai de llibertat on exposar idees i cultura és un dels objectius de la nova edició de FiraTàrrega, que se celebrarà del 6 al 9 de setembre. «Volem posar en qüestió com veiem l’espai públic i com aquest canvia perquè els carrers d’ahir no són els mateixos que els d’avui ni els de demà», va declarar Jordi Duran en la presentació de les 12 noves produccions de l’apartat Suport a la Creació. La majoria de les obres aspiren a desafiar els límits, provocar, qüestionar la realitat i el poder. Moltes d’elles comptaran amb assajos oberts.
Hi haurà dues produccions internacionals. Per una banda, Hunting for the unicorn, una mirada a l’autisme realitzada per les ballarines Vero Cendoya (La partida) i Becki Parker, membre de TIN Arts, companyia anglesa inclusiva que treballa amb persones discapacitades. Per l’altra, un encàrrec al dramaturg mexicà Antonio Zúñiga al voltant del tema de la memòria històrica.
Arc de merda
La ciutat lleidatana estrenarà a més una curiosa escultura: Arc residual, un arc de triomf fet amb contenidors transparents que s’aniran omplint amb totes les escombraries generades durant els dies de FiraTàrega. L’enginyer químic Joan Rieradevall i l’artista visual Albert Gusi desenvoluparan el projecte en col·laboració amb l’Espai Guinovart d’Agramunt. Una altra novetat és #moneyforfree una proposta de John Fisherman, curiós personatge noruec que llançarà preguntes sobre el sentit d’una societat entregada al culte als diners i la postveritat. I la mexicana Claudia González prepara una creació itinerant, Ohtli, «una reflexió sobre la mort oberta a tots els públics», segons explica l’autora.
Límits i poder
El context actual a Catalunya i Europa es deixa sentir en diverses creacions, com Tza Tzpar, del col·lectiu Hui Basa, integrat pels dramaturgs Lali Álvarez i Pau Matas. «Parla de com gestionem la por davant d’una amenaça violenta. És una obra dura i bèstia, amb poc text i en un idioma inventat». I Les Impuxibles estrenarà Painball. «Utilitzem l’art com a denúncia per parlar de llibertat d’expressió», detalla Clara Peya. Desafiar el poder també és l’objectiu de Corporeïtats al límit, amb què Diana Coca practicarà «una espècie de terrorisme cultural», amb passamuntanyes i tot.
Entre els nous creadors destaca Emilia Gargot amb Zh o 36 milions d’anys a 120 km/h, obra de ciència ficció situada en un altre planeta, i Proyecto X, de Silere, muntatge itinerant amb enorms cubs metàl·lics inflables. La intenció de Maria Capell i Andrea Paz és «posar la ciutat en estat d’emergència».
Pel que fa al circ, Mumusic Circus presentarà Flou Papagayo, un cant a la bogeria que demà i dissabte recalarà a la Mostra d’Igualada, i Joan Català prepara 5.102 m/s, una ambiciosa proposta centrada sobretot en el ferro.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao