RECOMANACIONS PER A LA DIADA

25 llibres de literatura catalana per Sant Jordi 2018

zentauroepp42508894 barcelona    barcelones    14 03 2018    icult   entrevista 180314203628

zentauroepp42508894 barcelona barcelones 14 03 2018 icult entrevista 180314203628 / JOAN PUIG

9
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

LES POSSESSIONS / LAS POSESIONES. Llucia Ramis. Anagrama / Libros del Asteroide. 17,90 euros. Denunciar la corrupció, «que ja forma part del sistema», parlar del tabú del trastorn mental, de frustracions masculines i secrets familiars, de l’extinció del periodisme, de possessions sentimentals, de l’assetjament dels fans... Ramis s’enfunda la disfressa de narradora per armar un brillant artefacte novel·lístic amb experiències viscudes i familiars, retrat de la societat mateixa.  


PERMAGEL. Eva Baltasar. Club Editor. 16,50 euros. La novel·la d’Eva Baltasar és una de les revelacions de l’any: una veu nova, àgil i potent es descobreix a Permagel, un títol que al·ludeix a aquella part de la terra que mai es desglaça i que aquí protegeix de l’amenaçant món exterior la protagonista, una lesbiana suïcida que divideix el seu temps entre el sexe i la lectura. Plena de frases memorables, com «la força de la por és la suma de cada petit somni reduït a pols».


COMBAT DE NIT. Josep M. Espinàs. La Campana. 15 euros. La Campana reedita la més celebrada de les novel·les de l'escriptor, Combat de nit, un dels títols considerats més innovadors de la narrativa catalana dels 50 i 60. Espinàs narra una història en dos temps: la vida d'un camioner i la crònica judicial d'un accident. Un text que Delibes va comparar amb les novel·les de Hemingway.


ROBINSON. Vicenç Pagès. Empúries. 17 euros. Kafka, l’Ignatius Reilly d’Una confabulació d’imbècils, Rínxols d’Or o el nàufrag Robinson són, segons el mateix escriptor i autor de Dies de fron­tera, els «pares» d’aquesta virtuosa novel·la protagonitzada pel desgraciat H., un carter que es cola a casa dels veïns, que estan de vacances, i en què explora i intenta sobreviure. ¿Per què hi entra? ¿Per què s’hi queda? Seguiu les pistes de Pagès.


MARE DE LLET I MEL / MADRE DE LECHE Y MIEL. Najat El Hachmi. Edicions 62 / Destino. 20,50 euros. En un nou exercici de nuesa personal, l’escriptora dona veu a les dones que, com la seva mare, van formar part de la primera generació d’immigrants marroquins que van arribar a Catalunya i que als seus pobles d’origen, al Rif, patien les conseqüències repressives d’un masclisme que forma part del sistema i de la quotidianitat en una societat patriarcal.  


NOVEL·LES (II). VALS. TEMPERATURA. Francesc Trabal. Quaderns Crema. 22 euros. Segon volum de la reedició i recopilació de les novel·les de Francesc Trabal, narrador brillant capaç de retratar amb humor i ironia les relacions humanes de la burgesia de principis del segle XX. L’obra recull les seves últimes aventures literàries: Vals (1935), considerada la seva obra mestra, i Temperatura (1947), ambiciosa novel·la de maduresa escrita durant l’exili.   


LA NOVEL·LA DE SANT JORDI. Màrius Serra. Amsterdam. 18,50 euros. Una novel·la que dona el que promet: un recorregut gamberro i juganer per un Dia del Llibre que l’autor coneix bé, després de 30 anys participant-hi. A més, és el possible inici d’una sèrie semipolicíaca protagonitzada per un personatge real, Oriol Comas i Coma, expert en jocs i gran amic de Serra, que en la ficció intentarà desentranyar una sèrie d’assassinats en el microsistema literari català.


LA FORÇA D’UN DESTÍ / LA FUERZA DE UN DESTINO. Martí Gironell. Columna / Planeta. 21,50 euros. La vida de cine del vinicultor català d’origen càntabre Jean Leon, que va fugir de la grisa Espanya franquista buscant el somni americà a Holly­wood, li va valer a l’autor d’El pont dels jueus el premi Ramon Llull. Allà, Jean Leon va obrir La Scala, el restaurant de les estrelles, moltes de les quals, com Sinatra, Marilyn i James Dean, el van acollir com a amic i confident. 


ELS DICS. Irene Solà. L’Altra Editorial. 16 euros. Escriptora i artista establerta a Londres, Irene Solà (Osona, 1990) ha guanyat el premi Documenta 2017 amb aquesta novel·la ambientada a l’Anglaterra rural, amb un gran i complet cor de personatges peculiars. La jove autora, segons el jurat del guardó, aconsegueix amb la novel·la captar «l’es­sència poètica del món rural» i combinar-la encertadament «amb flaixos de la vida urbana». 


TOTS ELS CONTES I. Víctor Català. Club Editor. 24,95 euros. Víctor Català, pseudònim de Caterina Albert, és molt més que Solitud, la seva gran novel·la. Així que Club Editor ha decidit recuperar narracions descatalogades de l’autora catalana. Hi haurà quatre volums en dos anys, aquest primer, acabat de publicar, recull les seves últimes peces: Vida molta i Jubileu,  editades el 1950 i el 1951, moment que passa per ser la seva etapa més desconeguda.


ELS VULNERABLES. Julià de Jòdar. Comanegra. 18 euros. De Jòdar s’havia retirat, però davant el repte de Comanegra, que el va embarcar en la nova i insòlita col·lecció Matar el monstre, va reprendre l’escriptura amb aquesta novel·la, que transcorre a la Barcelona del 1929, la de l’Exposició Internacional, i on el seu homenatge a Frankenstein es transmuta en un alemany que experimenta amb obrers per crear un superhome metal·lúrgic. 


JO SOC AQUELL QUE VA MATAR FRANCO. Joan-Lluís Lluís. Proa. 20 euros. Encara que asseguri que «no són voluntaris», és impossible no veure pa­ral·lelismes amb l’actualitat i referències a la independència. És una venjança literària contra el dictador, que a la novel·la, en lloc de mantenir-se neutral, s’uneix a Hitler i Mussolini en la guerra. Uns fets imaginats que marquen la vida del protagonista, un corrector que té Pompeu Fabra com a ídol.


LA BIBLIOTECA FANTASMA. Jordi Masó. Males Herbes. 16 euros. Masí desplega una fina ironia i molt enginy en aquests 40 sorprenents relats, on fon la realitat amb la ficció, veritats i mentides. Els protagonistes són artistes, escriptors, metges o esportistes de vides que, de tan versemblants, semblen reals, tant com algunes de les obres que van apareixent però que només existeixen a la biblioteca fantasma del títol.


COM S’ESBRAVA LA MALA LLET. Antònia Carré-Pons. Club Editor. 14,50 euros. Amb notes de fi humor l’autora va escriure vuit relats ensorrant tabús sobre la vellesa, la senectut i la demència senil, revelant com aquesta etapa vital no és incompatible amb el sexe o la infidelitat. «És l’edat del surrealisme, la creativitat desbordant i la desinhibició», diu, perquè les persones grans s’aferren a la vida amb intensitat.


INFANT DELS GRANS. Manuel de Pedrolo. Comanegra. 18 euros. Manuel de Pedrolo li va regalar a la seva filla Adelais aquest llibre quan ella tenia 15 anys dient-li que era seu i que en fes el que volgués, publicar-lo o guardar-lo. I ella el va guardar fins ara. Aquesta novel·la inèdita de l’autor d’El mecanoscrit del segon origen, que rescata la mirada infantil, forma part del boom de reedicions de l’autor que commemoren el centenari del naixement de Pedrolo, mort a Barcelona el 1990. 


RECORDA SEMPRE AIXÒ. Antoni Carrasco. Empúries. 17,50 euros.  Des de la sòrdida i grisa caserna de la Guàrdia Civil del Barri Xino de Barcelona, on com a fill d’un dels agents passava el temps, el narrador recorre una sèrie d’escenaris de la seva educació sentimental a través dels quals el lector entén la relació amb els seus pares al llarg dels anys. Un llibre guanyador del premi Marian Vayreda que assenyala la importància d’assumir el passat per entendre el present. 


AGLUTINACIÓ. Joan Jordi Miralles. Edicions 62. 19 euros. Últim premi Joanot Martorell amb un protagonista ferit i perdut que arriba a Londres arrossegant un immens sentiment de culpa i amb un misteri a sobre. En els seus intents de sobreviure en una ciutat desmesurada i frenètica topa amb l’explotació laboral, els insults, la violència, l’alcohol, el sexe i una galeria de personatges estrambòtics. Un viatge pels marges de la so­cietat actual. 


ELS ROMANENTS. Víctor García Tur. Empúries. 16,50 euros. Després de brillar amb els relats de Twistanschauung (premi Documenta 2008) i de la no­vel·la llarga Els ocells (premi Marian Vayreda 2016), l’escrip­tor barceloní torna a fer gala de solidesa literària amb aquesta obra curta, premi Just M. Casero, que indaga en el xoc generacional a través de tres veus, la d’una mare que intenta entendre el seu fill adolescent, la d’aquest i la d’un text apòcrif que simula els assajos sobre heretgies medievals. 


EL RUSIO I EL PELAO. C. A. Jordana. Edicions de 1984. 15 euros.  Una breu obra mestra de les lletres catalanes que l’escriptor, periodista i traductor republicà va publicar a l’exili, el 1950, a Xile. En els seus   barris populars, on va viure, es va inspirar per explicar el dia a dia dels dos xavals del carrer que donen títol al llibre de Cèsar-August Jordana. Aquesta nova edició, amb pròleg de Maria Campillo, es basa en el mecanoscrit original. La nouvelle no es va publicar a Catalunya fins al 1975. 


CRUI. ELS PORTADORS DE LA TORXA. Joan Buades. Més Llibres. 21,50 euros. La controvèrsia va arribar al premi Crexells 2017 quan va reconèixer com a millor novel·la en català aquesta obra que l’autor mallorquí s’havia autopublicat gràcies a un crowdfunding a Verkami i era introbable fora d’Eivissa. Ara el segell de Bromera a Barcelona rescata aquesta història d’un vell alemany nazi refugiat durant la dictadura franquista en una Mallorca consumida pel turisme. 


QUIM / QUIMA Maria Aurèlia Capmany. Males Herbes 16 euros.  En l’Any  Capmany, a més de la reedició revisada de la biografia que Agustí Pons (Meteora-Ajuntament de Barcelona, 16 euros) va publicar el 2000 de la novel·lista, assagista i lluitadora antifranquista i feminista, diverses editorials rescaten algunes de les seves obres més emblemàtiques. En el cas d’aquesta, Quim/Quima, el/la protagonista va canviant de sexe i d’època històrica des de l’any 1000 fins al segle XX. 


LA FUGITIVA. Blanca Busquets. Proa. 18,50 euros. L’autora de la no­vel·la La nevada del cucut (premi Llibreter 2011) es posa en la pell d’una àvia esquerpa que viu sola al seu pis del barri barceloní de Sarrià per intentar entendre per què es comporta com una «mala pècora» amb tothom, des dels seus fills a les cuidadores. Per a això s’ha de retrocedir en el temps, a la recerca d’un fosc episodi de la seva infància que va passar en el si de la família.    


ELS ESTRANYS. Raül Garrigasait. Edicions de 1984. 17,50 euros.  Ambientada a la Solsona (ciutat natal de l’autor) del 1837 i amb viatges al present, entre l’humor i la tragèdia, entre la ironia i la sàtira, Els estranys segueix les aventures d’un personatge excèntric en la primera guerra carlina i segueix sumant guardons. Després de guanyar el premi Llibreter 2017, la novel·la de Raül Garrigasait acaba de rebre el primer premi Òmnium a la millor novel·la en llengua catalana. 


BARRI DE LA PLATA. Julià Guillamón. L’Avenç. 20 euros.  A través de les seves pròpies vivències i les de la seva família, l’escriptor Julià Guillamon, de pare valencià i mare catalana, reconstrueix la creació d’un barri barceloní (al tram del carrer del Doctor Trueta, entre Badajoz i Ciutat de Granada) poblat pels valencians que van arribar a principis del segle XX. La seva narrativa reflexiona sobre la llengua, la integració o la identitat perduda.       


Notícies relacionades

MANERA NEGRA. Narcís Comadira. Edicions 62. 15 euros.  Fer sorgir "una mica de llum sobre la foscor del nostre món convuls i de la seva incertesa tenebrosa" és el que intenta el poeta de Girona amb els versos dels últims cinc anys que reuneix en aquest volum i en què es colen temes com l'envelliment, Catalunya, la llengua, la situació cultural i l'amistat.


ELS FILLS DE LLACUNA PARK. Maria Guasch. L'Altra Editorial. 18 euros. Amb aquesta tercera novel·la, Maria Guasch s'ha consolidat com una de les noves veus de la literatura en català. La protagonista, la Clara, és una noia que té un feina temporal com a professora de llengua en una presó, on l'atmosfera acaba atrapant tots els personatges. Allà, la persistent mirada d'una interna li causa un profund desassossec.