GUIA PER A LA NIT DE DISSABTE
El mapa de la Nit dels Museus 2018 a Barcelona: portes obertes en 82 centres
Una guia per gaudir de les institucions culturals de la ciutat dissabte de visites gratuïtes a la nit
lpedragosa33986936 barcelona 21 05 2016 nit dels museus al recinte 160521222632 /
La falta endèmica de públic local als museus barcelonins es trenca un dia, més ben dit, una nit, a l’any: la d’aquest dissabte, jornada (nocturna), en què se celebra la Nit dels Museus. Una cita que ja acumula onze edicions i que consisteix a obrir les portes de forma gratuïta d’un gran nombre de centres culturals de la ciutat i de l’àrea metropolitana (82 aquest any) entre les set del vespre i la una de la matinada. Les sales posen a disposició del públic (176.364 visitants el 2017) les seves col·leccions i exposicions temporals, però no només això, també programen activitats extraordinàries: teatre, circ, visites teatralitzades, música, màgia... Tot s’hi val per celebrar una nit dedicada a la cultura i a l’art.
L’èxit està assegurat. I per si no us ho creieu: una de les novetats d’aquest any, la Casa Vicenç, de Gaudí ja ha esgotat entrades. L’edifici és petit, de manera que l’accés ha de ser controlat i el centre demanava inscripció prèvia per a la visita. Les places van volar en poques hores. El mateix ha passat amb la Pedrera, un dels espais que més visitants suma històricament aquesta nit. Aquests dos, juntament amb el Palau Güell, el Museu Picasso i el Centre Jujol-Can Negre, de Sant Joan Despí, els tres amb entrades encara disponibles, són els únics centres que requereixen reserva prèvia. A la resta n’hi a prou amb anar-hi i entrar.
Però, ¿què podem escollir entre tanta oferta, i amb una distribució geogràfica que inclou del Llobregat al Besòs i del Tibidabo al mar? És difícil, perquè tot és vàlid, però aquí teniu unes quantes propostes.
Una de la peces que exposa la mostra sobre Disney a CaixaForum.
Exposicions
N’hi ha per a tots els públics. Per als que vagin amb nens ‘Disney. L’art d’explicar històries’, a CaixaForum, és una bona opció. La mostra recorre la història, i les històries, de la trajectòria creativa de la companyia americana, des dels anys 30 fins ara. D’‘Els tres porquets’ (1933), el primer gran curt de la factoria, a la contemporània ‘Frozen’ (2013). No queda lluny d’allà la Fundació Miró, amb una interessant proposta, ‘Beehave’, sobre la importància de les abelles en la sostenibilitat del planeta, i amb instal·lacions immersives que ofereixen la possibilitat de sentir-se com un d’aquests insectes dins d’una flor. Al centre de la ciutat hi ha dues propostes que cal tenir en compte: són l’exposició ‘World Press Photo’,que exhibeix les imatges guanyadores del prestigiós certamen homònim de fotoperiodisme, i ‘Domènec. Ni aquí ni enlloc', que parla sobre arquitectura i la memòria històrica dels edificis. La primera es desplega al CCCB i, la segona, al Macba.
MNAC
La nit també pot ser una bona oportunitat per descobrir la col·lecció més desconeguda, però que més surt com a préstec, del palau nacional: la del barroc i renaixement. La presentació d’aquests fons, entre els quals hi ha peces firmades per artistes de la talla de Velázquez, Goya, El Greco i Zurbarán, tenen una nova presentació des del gener passat. La distribució actual ha dividit l’espai en compartiments, cosa que elimina els interminables passadissos blancs que no deixaven apreciar obres tan importants com ‘El xarlatà’, de Tiepolo, i ‘El retrat de Charles-Michel-Ange Challe’ de Jean-Honoré Fragonard, entre d’altres. I ja que hi estam posats, podeu arribar fins a les sales de les exposicions temporals, on hi ha el treball de William Morris i el moviment Arts and Crafts.
Itineraris
N’hi ha molts per escollir: si el que us interessa són les plantes, el Jardí Botànic recomana equipar-se amb una llanterna o frontal per visitar l’espai de manera lliure o guiada. Amb guia són les incursions arqueològiques que proposa el Servei d’Arqueologia de Barcelona, ja sigui per les termes del front marítim de la ciutat o per la muralla.
Interior de la Gran Lògia Provincial de Catalunya. /
Visites curioses
No és fàcil entrar a la Gran Lògia Provincial de Catalunya, així que és una oportunitat per aprofitar i poder observar les dues sales que la formen i tots els símbols que les omplen, des de columnes salomòniques a terres d’escacs. Avís: hi acostuma a haver cua. Tampoc és dels llocs més coneguts, tot i que la seva porta és fàcilment franquejable, la Casa dels Entremesos, un casalot del segle XVIII restaurat que acull i exposa més de 50 figures històriques de les festes populars, com el Gegant del Pi i l’Àliga de la Ciutat. Menys festiu, però no menys curiós, és la col·lecció de carrosses fúnebres de Barcelona: 22 peces originals que van començar a circular el 1835, quan l’alcalde Josep Marià de Cabanes va decidir, no sense oposició ciutadana, que els morts arribarien al cementiri en carruatge en lloc de ser transportats pels portadors de difunts.
Els centres de creació
Notícies relacionadesEls artistes residents a les fàbriques de creació han realitzat propostes diverses per mostrar el seu talent en 11 museus de la ciutat. Així, l’Ateneu Popular de Nou Barris ha creat un espectacle de circ (dues funcions, tres companyies i tres disciplines diferents) per a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, i la Fabra i Coats ha preparat un concert de cantautors africans que oferirà al Museu de la Música. I el teatre ocuparà el Museu Marès amb la proposta de la Fundació Brossa: lectures dramatitzades de textos del poeta visual.
I hi ha més coses, moltes més. Ho trobareu tot a la web de la Nit dels Museus.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao