el cànon sobre un monstre

La Hitlerteca: una selecció de llibres sobre Adolf Hitler i el Tercer Reich

Guia per enfrontar-se a una bibliografia que fins i tot apartant els nyaps negacionistes és de mida ala nord de la biblioteca d'Alexandria

zentauroepp18668390 icult libro la primera guerra de hitler  de thomas weber  en180612204856

zentauroepp18668390 icult libro la primera guerra de hitler de thomas weber en180612204856

3
Es llegeix en minuts
Kiko Amat

A Adolf Hitler li mancaven diversos atributs elementals (“Hitler only has one ball / the other one is at the Albert Hall”, com cantaven els col·legials anglesos) però les seves biografies no deixen de reproduir-se. Fins i tot descartant les que neixen al pestilent aiguamoll de la pseudohistòria negacionista (David Irving i la seva catèrvola d’‘historiadors’ halitòsics), el lector s’enfronta a l’equivalent del’ala nord de la biblioteca d’Alexandria. Postampliació.

Els dos volums d’Ian Kershaw.

Els tres millors treballs són, en ordre invers d’aparició, ‘Hitler 1889-1936’ i ‘Hitler 1936-1945’ d’Ian Kershaw; ‘Hitler 1’ i ‘Hitler 2’ de Joachim Fest; i ‘Hitler: estudi d’una tirania’ d’Allan Bullock (publicada el 1952). Aquests tres historiadors van millorar, cada un al seu torn, el treball del seu predecessor immediat (Bullock va millorar l’única obra existent aleshores, ‘Hitler-Biographie’, de Konrad Heiden, publicada el 1936 i dedicada a la joventut de Hitler); així que sembla assenyat recomanar al lector novell que comenci per la biografia de Kershaw, encara avui considerada “definitiva”.

La biografia en dos volums de Joachim Fest.

Així mateix, el millor escriptor dels tres és Joachim Fest, també autor de ‘La cara del Tercer Reich; retratos de los líderes nazis’ i 'El hundimiento’, que va ser adaptat a film homònim (i fecunda fàbrica de paròdies a internet). Les seves armes eren un fi olfacte per a la imatge memorable i una gairebé indetectable ironia de bisturí. Heinrich Himmler tenia, així, “el mateix carisma que un director d’escola” i “el seu provincià obsessionalisme contenia un element d’insània”. Hermann Göring “representava només un costat del renaixement: la falta d’escrúpols, la cobdícia insaciable, la consciència clara del depredador”. Ningú no ha descrit com Fest el patetisme, la petitesa i la mediocritat del “seguici de conjurats” del Führer. Seves són les detallades, sublims, descripcions de Hitler al búnquer, l’“èmfasi senil i cert aire d’alienació” amb què el líder va prendre la notícia de la mort de Roosevelt, per exemple. Fest va ser el primer en indicar el que avui acceptem com a axioma: que el veritable Hitler, el més fidel als seus principis de ‘götterdämmerung’ wagnerià i romanticisme fatalista, “actitud de menyspreu a la vida”, i “amor a les situacions insolubles” es troba al búnquer. “La joia de ser entre l’espasa i la paret”, com ho anomena Fest. L’autor també ens va llegar una de les frases més (involuntàriament) còmiques del dictador: quan el 25 d’abril va manifestar, mirant enrere amb tremenda bogeria, que es penedia “d’haver sigut tan bo”.

Sistema de ximpleries teutòniques

Similar a ‘El hundimiento’ és el magistral ‘Los últimos días de Hitler’, de Hugh Trevor-Roper. Oficial dels Serveis d’Intel·ligència britànics que el 1945 va rebre l’encàrrec d’investigar els últims moviments de Hitler, Trevor-Roper va ser com la primera ambulància que arriba al sinistre. El llibre, publicat el 1947, és un dels dos canònics sobre el tema. Gràcies a Trevor-Roper, usuari d’una d’inspirada lítote, veu criptosarcàstica i punteria de banderiller –assaonada amb flegma anglesa– sabem que Theodor Morell, el curandero de Hitler, era “un home gras, vell, de gestos mesquins, de parla una mica inarticulada i amb els costums higiènics d’un porc”; que Goering era “un home lliurat a la voluptuositat, com un perfumat Neró tocant la cítara mentre Roma cremava” i Himmler “un tipus insignificant, vulgar, pedant i menyspreable”. Trevor-Roper, concloent la qüestió d’una vegada per totes, va encertar en qualificar el nazisme com un “gran sistema de ximpleries teutòniques”.

Notícies relacionades

Si després dels llibres llistats el lector desitja endinsar-se en el tema (i així entrar de forma irreparable en la Confraria de Geeks que Saben Massa Sobre el Tercer Reich), em permeto recomanar-los la monumental ‘trilogia del Reich’ de Richard J. Evans, el clàssic ‘Auge y caída del Tercer Reich’ de William L. Shirer i, com a novetat post-Kershaw, l’aplaudit ‘Hitler: ascent 1889-1939’ de Volker Ullrich, encara pendent de traducció al nostre país.

EL PERIÓDICO publicarà aquesta tarda una entrevista amb Thomas Weber, autor d’‘Adolf a Hitler’, un nou i monumental estudi sobre el líder del nazisme.