enigma amb milions de fans

¿Qui és Liberato, l'heroi napolità emmascarat que actua al Sónar?

L'artista italià i els seus homes amaguen el seu rostre i la identitat al mateix temps que són un fenomen musical juvenil al seu país

Aquest divendres actua per primera vegada fora d'Itàlia al festival barceloní

fcasals43749311 icult  sonar concierto de  liberato  shoots milano   napoli180614171941

fcasals43749311 icult sonar concierto de liberato shoots milano napoli180614171941

3
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Liberato és gairebé una qüestió de fe en la creient Nàpols, un nou heroi d’una jove generació de napolitans. És un enigma, un ídol sense rostre ni nom per adorar en una ciutat que encara continua venerant Maradona als seus carrers. Liberato és el nou fenomen musical juvenil a Itàlia, un artista anònim la música i el carisma del qual fan que sigui més un creador d’himnes que un compositor de cançons. Encaputxat, emmascarat i enfundat en una caçadora negra, ningú no sap qui és i se’n sap poca cosa, tot i que es parla molt d’ell. A la seva pàgina web no hi ha gaire més informació, només fotografies en què predominen imatges de Nàpols, sants, verges, porros i Maradona.

Sobre l’anonimat de l'artista, el director dels seus videoclips, el napolità Francesco Lettieri, va dir en una entrevista: “No és per màrqueting. És per poder expressar-se amb més llibertat, sense sentir el pes d’haver de posar la seva firma”.

Així, sense identitat, Liberato s’ha convertit en la nova figura de la música urbana a Itàlia amb la barreja de sons minimalistes de l’electrònica, provinents del trap, amb la cançó italiana, romàntica. Bàsicament, se’n sap que és de Nàpols, seguidor de l’equip ‘azzurro’ i que canta en napolità, un dialecte propid’una ciutat amb molta tradició oral i poca protecció oficial. Un motiu més d’orgull i d’identificació dels joves de la localitat italiana que ressorgeix després d’anys marcats per la Camorra. De fet, el seu nom, Liberato, és una picada d’ullet al renaixement cultural de Nàpols. Un fenomen local que, en poc més d’un any de vida i amb uns 40 minuts de música publicada, s’ha difós per tot Itàlia. Amb tan sols tres concerts al seu país, Liberato actuarà per primera vegada fora d’Itàlia aquest divendres (16.30 hores) al Sónar. En la seva penúltima actuació en directe, el 9 de maig passat a Nàpols, va congregar 20.000 persones a la platja (on l’artista va arribar amb barca des del mar) tan sols amb un anunci a les seves xarxes socials. I 20.000 mòbils intentant de gravar imatges del seu heroi emmascarat.

Enamorament musical sobtat

Als organitzadors del festival de música avançada els va passar una cosa semblant al que va experimentar la massa de fanàtics de l’artista napolità, un enamorament a primera vista. “Quan veus que toca al festival Club to Club de Torí i l’excitació que provoca al seu voltant... Vam veure els seus vídeos, i vam escoltar la seva música, aquesta mena de fenomen patriòtic...”, assegura el captivat codirector del Sónar Enric Palau sobre la programació de Liberato. “Ens agrada aquesta barreja de connotacions d’actualitat, modernitat, aquest acostament de sons com l’electrònica i la cançó italiana”, explica.

Els membres de Liberato, a Nàpols.

Notícies relacionades

Liberato és ara una aposta guanyadora. “És una possible gran figura que prové d’un àmbit molt local”, afegeix Palau. Això últim ho diu perquè les cançons de Liberato i els seus videoclips (41 milions de visualitzacions dels sis vídeos publicats a Youtube) són la crònica de la realitat dels joves napolitans. I la primera afirmació és perquè el talent i la seva difusió per internet és incontrolable. Sis de sis, els temes de Liberato són tots ‘hits’ milionaris en visites, entre els quals destaquen ‘Nove maggio’ i ‘Tu t’e scurdat’ ‘e me’. “Històricament hem apostat pel que ens ha semblat interessant. Estem disposats a arriscar: si sempre anéssim sense arriscar programaríem artistes que ja han dit tot el que havien d’explicar”, apunta Palau. Per això, el Sónar va trufacar a Liberato, que no concedeix entrevistes ni parla en els concerts i no té ni tan sols 'management’, i celebra que la seva resposta fos afirmativa.

D’Itàlia al Sónar

Així, el fenomen Liberato ha arribat al Sónar, i el festival ho ha constatat en xifres. Per exemple, el dia de l’anunci de la seva participació en el certamen les visites a la web del Sónar es van desbordar amb entrades provinents d’Itàlia. També poden ajudar a entendre l’impacte de Liberato al Sónar altres fets: la programació de l’artista napolità va ser notícia en tots els grans mitjans transalpins i hi ha hagut un increment de periodistes italians acreditats. Des del Sónar expliquen que els professionals procedents d’Itàlia han pujat a la segona posició en el volum de premsa estrangera que ve al festival. I molts d’ells, és clar, han vingut per Liberato.