PROPOSTES PER A L'ESTIU

40 llibres recomanats per a l'estiu 2018

Les noves novel·les de Vuillard, María Dueñas i Pamuk destaquen entre els títols per a aquestes vacances

zentauroepp39488519 gra070 valencia  comunidad valenciana   29 07 2016  conectar180626222855

zentauroepp39488519 gra070 valencia comunidad valenciana 29 07 2016 conectar180626222855 / MANUEL BRUQUE

15
Es llegeix en minuts
Elena Hevia / Anna Abella

¿Què és exactament unllibre per a l’estiu? ¿El ‘best-seller’ de què tothom parla? ¿Un llibre lleuger i d’entreteniment? ¿O el totxo que ens guardem per a les vacances perquè si no és així no hi ha qui trobi temps de posar-s’hi? En aquesta selecció de més de 40 títols hem intentat sadollar els interessos d’una gran majoria de lectors: els paladars més delicats, els amants dels assajos que es llegeixen com novel·les i els que busquen evadir-se durant unes hores. I per als incondicionals de la novel·la negra només heu de prémer aquest enllaç per trobar les vostres propostes. Ànims, que no tot seran telesèries de moda. El temps dels llibres és temps d’estiu. 

Per volar al passat... o al futur amb la imaginació

EL BOSQUE SABE TU NOMBRE. Alaitz Leceaga. Ediciones B. Un autèntica novel·la per a l’estiu, protagonitzada per dones fortes i poderoses que han de navegar en un món patriarcal, el de la Cantàbria d’abans i després de la guerra civil; el Madrid de la postguerra, omplert de franquistes prepotents i espies nazis i aliats, i la Califòrnia que acaba de descobrir el ‘sabor’ del petroli. Realisme màgic i saga familiar vestida amb gelosia, revenges i passions.  


LES FILLES DEL CAPITÀ / LAS HIJAS DEL CAPITÁN. María Dueñas. Columna / Planeta. L’autora d’‘El temps entre costures’ fa honor a la seva fama de supervendes amb aquesta història que ret homenatge a les dones espanyoles que van emigrar al Nova York de finals del segle XIX i principis del segle XX. El relat el protagonitzen tres germanes malaguenyes que tot just arribar amb la seva mare als Estats Units perden el pare en un accident.


EL CONTE DE LA SERVENTA / EL CUENTO DE LA CRIADA. Margaret Atwood. Quaderns Crema / Salamandra  Amb l’empenta de la sèrie televisiva és bon moment per descobrir tant aquesta distopia aclamada de l’autora canadenca, que denuncia la desaparició dels drets de les dones, com l’acabat de publicar ‘La semilla de la bruja’ (Lumen), on reinventa ‘La tempesta’, de Shakespeare, que uns interns representen en un correccional, convidant a deixar entrar la màgia en la vida quotidiana. 


OLVIDADO REY GUDÚ. Ana María Matute. En el quart aniversari de la mort d’Ana María Matute es recupera la seva obra mestra, una novel·la de fantasia heroica l’elaboració de la qual va arrossegar durant 20 anys, fins al punt que molts creien que no l’acabaria. La mateixa autora temia que si hi posava el punt final, moriria. Per sort, va viure molts anys més quan ho va fer. 


LA TERRA PROHIBIDA 2. Manuel de Pedrolo. Comanegra. L’Any Pedrolo és una bona ocasió per tornar a la seva obra amb aquest segon volum de la tetralogia que el català va escriure el 1959, però que va guardar dues dècades en un calaix esperant el final del franquisme i que va acabar publicant el 1977 i el 1978. Inclou les novel·les ‘Les fronteres interiors’ i ‘La nit horitzontal’, els protagonistes de la qual comparteixen la lluita clandestina contra la dictadura els 50.


  

La fosca atracció de la guerra i el nazisme

LA DESAPARICIÓN DE JOSEF MENGELE. Olivier Guez. Tusquets. Guanyador del premi Renaudot, Olivier Guez arma un artefacte novel·lístic en què el lector segueix, amb la veu del famós i temible ‘Àngel de la Mort’, la peripècia real de la seva fugida de la justícia després dels crims a Auschwitz i la patètica vida en la clandestinitat a Llatinoamèrica, una ocultació que el va convertir en un dels nazis més buscats.


DE ADOLF A HITLER. Thomas Weber. Taurus. Per als apassionats de la segona guerra mundial que disfrutin amb els relats detallats de la història, Weber indaga com el 1919 Hitler es va radicalitzar i va deixar de ser el “paio rar i solitari” que havia sigut com un recluta de tants en la gran guerra per metamorfosar-se en un líder carismàtic i demagog amb grans dots d’orador amb idees antisemites, extremistes i feixistes.


GUERRA I TREMENTINA. Stefan Hertmans. Anagrama. És novel·la, però conté les misèries de la gran guerra i de la segona guerra mundial, i les seqüeles que deixen en l’ésser humà, en aquest cas, l’avi que entrega dos quaderns al net. En aquests, alhora que és una crònica del segle XX, hi ha tota la seva vida, inclòs un amor tràgic i molt dolor, però també moments de felicitat.   


COMPLICARSE LA VIDA. Virginia Cowles. Tusquets. Ja quan era una periodista novella de 25 anys, Virginia Cowles va entrevistar Mussolini. Dos anys després va arribar a Madrid per cobrir la guerra civil, i d’aquí a l’Europa de la segona guerra mundial. Aquest volum reuneix els anys com a reportera en zones de conflicte, entre el 1937 i el 1941, en què narra des de les penúries del fronts i les dels ciutadans anònims fins a la camaraderia amb altres corresponsals, com Hemingway o Martha Gellhorn, i retrata els caps d’Estat.


L’ORDRE DEL DIA / EL ORDEN DEL DÍA. Éric Vuillard  

Com es pot explicar la gran història a partir dels detalls més irrellevants. Éric Vuillard es mostra atent a aquestes ètites coses per convertir-les en claus secretes de l’ascens del poder totalitari, en aquest cas, del nazisme. Una joia que va obtenir l’últim premi Goncourt, ha conquistat les llibreries espanyoles i que té un particular ressò en els nostres dies. 


OH GUETO MI AMOR. Eduardo Halfon L’escriptor guatemalenc Eduardo Halfon es val de la seva història familiar per relatar el seu viatge a Lódz, a Polònia, a la recerca de les petjades del seu avi, que va passar per Auschwitz i va ser salvat ‘in extremis’ per un boxejador. Una bonica edició il·lustrada per David de las Heras en una història en què l’humor i l’horror es donen la mà.


Mirades americanes

EL NIXNathan Hill.  L’últim descobriment de la literatura americana és un encreuament literari entre John Irving i David Foster Wallace. Un jove professor amargat i addicte als videojocs veu com la seva vida es descompon quan la seva mare, que el va abandonar quan era nen, torna per fer-li la vida encara més complicada. Una novel·la ambiciosa i addictiva. 


EL ÚLTIMO SAMURAI. Helen DeWitt. Random House. El protagonista, un nen prodigi, ha sigut educat per la seva mare soltera prenent com a model de masculinitat ‘Los siete samuráis’, d’Akira Kurosawa. Un dia decideix sortir a buscar el pare absent. El debut d’aquesta escriptora nord-americana va ser equiparat per la crítica a l’obra de Jonathan Franzen. Un rescat necessari per a una magnífica obra de culte.


TRILOGÍA AMERICANA. Philip Roth. Galaxia Gutenberg. Tot i que no sigui una novetat estricta, la mort fa ben poc de Philip Roth obliga a llegir (o tornar a fer-ho) la seva indiscutible trilogia, ‘Pastoral americana’, ‘Em vaig casar amb un comunista’ i ‘La marca de l’home’, on possiblement assoleix el màxim nivell. En català es poden trobar els títols separadament al segell La Magrana. 


CUADERNO DE NUEVA YORK. José Hierro. Nórdica. Aquest llibre va ser l’èxit editorial més gran de la poesia espanyola de finals del segle XX, poc abans que José Hierro, que no escrivia mai a casa seva i ho feia gairebé sempre als cafès, aconseguís el Cervantes. Aquests poemes retraten Nova York allunyant-se de l’exotisme, i són una espècie de punt d’arribada i clau de tota la seva obra. Aquesta bonica edició està il·lustrada per Adolfo Serra.


Per mirar dins d’un mateix

 

UN ESTIU. Francesc Parcerisas. Quaderns Crema. Flamant premi Jaume Fuster, que concedeix l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, el poeta i traductor presenta aquest nou dietari, escrit durant un estiu, que reflecteix el seu desassossec en els dies de “vida i mort” que van ser els de la mort d’amics com Jaume Vallcorba, Manuel Serrat Crespo, Josep Miquel Soler i Carles Miralles, i els moments de calma i d’humor, passejos amb família i amistats, lectura, escriptura i records.


  

PERMAGEL. Eva Baltasar. Club Editor. Una de les revelacions de les lletres catalanes d’aquesta primavera: una veu nova, àgil i potent es descobreix en un títol que al·ludeix a la part de la terra que no es desglaça mai i que aquí protegeix de l’amenaçador món exterior la protagonista, una lesbiana suïcida a qui li agrada dividir el temps entre el sexe i la lectura. 


LES POSSESSIONS / LAS POSESIONES. Llucia Ramis. Anagrama / Libros del Asteroide. Denunciar la corrupció, “que ja forma part del sistema”, parlar del tabú del trastorn mental, de frustracions masculines i secrets familiars, de l’extinció del periodisme, de possessions sentimentals, de l’assetjament dels fans... Ramis es posa la disfressa de narradora per armar un artefacte novel·lístic brillant amb experiències viscudes i familiars, retrat de la societat mateixa.


VOLUNTAT / VOLUNTAD. Jeroen Ollyslaegers. Seix Barral. Durant l’ocupació nazi d’Anvers un noi amb ànima de poeta opta per treballar per a la policia per evitar la deportació i els treballs forçats. Una novel·la que ha causat sensació a Bèlgica per la seva exploració dels dilemes morals, del que separa la víctima del botxí, de la maldat, de la culpa i la vergonya, del cinisme i l’autojustificació.


LA DONA PÈL-ROJA / LA MUJER DEL PELO ROJO. Orhan Pamuk. Més Llibres / Random House.  Novel·la d’iniciació en què un noi que treballa com a pouaire sent el pes de l’absència del pare mentre es deixa arrossegar per l’obsessió que li desperta la misteriosa i rebel dona del títol. Una obra tan realista com simbòlica que inclou una vegada més una reflexió sobre les distàncies culturals entre l’Orient i l’Occident.  


STOP-TIME. Frank Conroy. Asteroide. Director durant anys del cèlebre taller d’escriptura d’Iowa, el crític Frank Conroy no s’ha prodigat massa en la literatura, potser perquè amb les seves memòries –aquest llibre–, que va escriure quan era encara bastant jove, va aconseguir una intensa recepció lectora que va obrir la porta a molts llibres autobiogràfics que vindrien més tard. Una joia per descobrir. 


ORDESAManuel VilasUn dels grans llibres de l’any, sens dubte. El record infantil d’una excursió a la vall d’Ordesa és el tret de sortida d’aquesta memòria en què l’aragonès embasta records on tothom que van viure els 70 s’hi pot reconèixer. Una crisi personal és la llavor d’aquesta elegia construïda amb amor, humor i malenconia.


UNA VIDA EN PALABRAS. Paul AusterTot i que a Sunset Park un dels personatges assegura que els escriptors no haurien de parlar mai amb periodistes, el cert és que Auster ha accedit aquí a tenir una sèrie de converses que exploren les seves obsessions i projecten llum al laberint de la seva biografia. Una obra per als nombrosos seguidors de l’escriptor. 


Apunts de terrror 

CAMISA DE FOC (VERSIÓ 2018). Anna Carreras. Navona. Bon moment per recuperar, una dècada després de la seva publicació, aquesta autèntica novel·la de terror, que ara la seva autora ha decidit reescriure aclarint l’estil barroc de l’original. Una dona obsessiva de 30 anys està ingressada en un psiquiàtric per haver assassinat i trossejat diversos homes per reconstruir la cara del seu misteriós amant. Un metge s’interessa pel seu expedient.


RITUAL. Arthur Machen. Reino de Redonda. L’exquisit segell Reino de Redonda recull els últims i desconeguts contes del molt extravagant escriptor gal·lès Arthur Machen, celebrat autor de relats de terror i ocultistes, que va ser molt admirat per Borges. Stephen King assegura que el seu llibre ‘El gran dios Pan’ és un dels grans relats fundacionals de la literatura fantàstica.


A l’hora del te

EL RÍO. Rumer Godden. Acantilado. Nascuda a Anglaterra, l’autora va créixer a l’Índia, lloc que quedaria indissolublement unit a les seves ficcions, com aquesta novel·la breu i meravellosa en què va abocar bona part dels seus records, especialment, el despertar sexual. Jean Renoir en va rodar una adaptació en escenaris naturals i va aconseguir amb aquesta una de les seves obres mestres. 


TIEMPO DE ESPERA. Elizabeth Jane Howard. Siruela. El segon volum de la sèrie d’Elizabeth Jane Howard, segona dona de Kingsley Amis i madrastra de Martin Amis, té com a teló de fons la segona guerra mundial. Crònica de tres generacions d’una família britànica, els Cazalet, relatada amb elegància i una especial habilitat per al detall. La BBC els ha adaptat en una sèrie. 


A LA DERIVA. Penelope Fitzgerald. Impedimenta. Després de l’èxit de ‘La llibreria’, quadruplicat més tard per la pel·lícula d’Isabel Coixet, apareix ara la novel·la amb què Fitzgerald es va donar a conèixer per al gran públic i que li va fer guanyar el Booker el 1979. L’autora va novel·lar aquí un episodi de la seva vida, l’època en què va viure en una barcassa ancorada al Tàmesi, que dona peu a una emocionant història coral.


    

Història i vides alienes en què mirar-se

ROMÁNOV. CRÒNICA D’UN FINAL 1917-1918. Tatiana Shvaliova (coord.). Páginas de Espuma. Aquest juliol es compleix el centenari de l’afusellament del tsar Nicolau II, la tsarina i els seus cinc fills en mans dels bolxevics, i aquest volum rastreja, a tall de novel·la epistolar, la seva vida quotidiana i pensaments a través de la correspondència i diaris de la família i de testimonis de l’entorn, escrits en els mesos de captiveri, i fins a les seves últimes hores.  


LEONARDO DA VINCI. Walter Isaacson. Debate. Per als amants de les grans biografies aquest documentat volum sobre el geni renaixentista, Isaacson busca les raons humanes que el van fer excepcional i conclou que el que el va convertir en un visionari superdotat van ser habilitats que tots tenim i que només s’han d’estimular adequadament. Biògraf abans de Steve Jobs o Einstein, es basa en milers de pàgines dels quaderns de Leonardo i en noves descobertes tant de la seva vida i obra. 


¿ESTÁ USTED DE BROMA, SEÑOR FEYNMAN?. Richard P. Feynman. Alianza. 

Potser no heu sentit parlar de Feynman. Aquest premi Nobel de física, amb aspecte de galant de cine, aficionat a tocar els bongos i addicte als bars de ‘topless’, va ser un dels grans renovadors de la ciència, però també un personatge enginyós i sorprenent. En aquestes memòries gasta un sentit de l’humor que envejaria Woody Allen. 


CANÇÓ DE SANG I OR / CANCIÓN DE SANGRE Y ORO. Jorge Molist. Columna / Planeta. Una part de novel·la històrica, amb l’aval del premi de Novel·la Fernando Lara i amb la firma d’un dels veterans del gènere, l’autor de ‘La reina oculta’. Aquí es remunta, amb molta èpica, al regnat de Pere III el Gran, que s’enfronta als poders més grans del segle XIII: França, el Papa i Carles d’Anjou, que ha assassinat el rei de Sicília, el pare de la seva jove dona.


LA EDAD DE LA PENUMBRA. Catherine Nixey. Taurus. Catherine Nixey reconsidera a ‘La edad de la penumbra’ els orígens i expansió del cristianisme sota una òptica inèdita, atrevida i documentada. El cristianisme, argumenta l’autora, va suposar la destrucció sistemàtica i organitzada de la cultura clàssica, una mena de ‘Farenheit 451’ ‘avant la lettre’ del qual la cultura occidental no s’ha refet mai.


Algunes vinyetes i evasió estiuenca 

LO QUE MÁS ME GUSTA SON LOS MONSTRUOS. Emil Ferris. Reservoir Books. Fa honor a l’etiqueta de ‘còmic de l’any’, favorit a cinc premis Eisner. Al Chicago dels 60, una nena que es veu com un monstre intenta descobrir qui ha matat la seva veïna. Un calidoscòpic desplegament visual vestit de ‘thriller’ que denuncia el ‘bullying’, el racisme i l’esclavitud sexual, i reivindica la sortida de l’armari, la cultura popular o l’amor a l’art. 


PICASSO EN LA GUERRA CIVIL. Daniel Torres. Norma. L’autor de ‘La casa’ i creador de Roco Vargas imagina un insòlit joc de miralls on Picasso compleix el somni de lluitar en la guerra civil, una cosa que no va poder fer en la vida real perquè ja tenia 55 anys quan va començar. Torres es converteix en el seu propi pare, que rep a França l’encàrrec de l’artista de fer un còmic que expliqui la història que hauria pogut esdevenir-se.   


LOS PUENTES DE MOSCÚ. Alfonso Zapico. Astiberri. Després de les seves incursions històriques en la Revolució d’Astúries(‘La balada del norte’)o la vida de Joyce(‘Dublinés’), el Premio Nacional de Cómic aborda la convivència al País Basc després del final del terrorisme reproduint una entrevista del 2016, en què ell hi era dibuixant esbossos, entre el polític socialista Eduardo Madina, que va sobreviure a un atemptat d’ETA el 2002, i el músic ‘abertzale’ Fermin Muguruza, líder de Kortatu.   


CUADERNO DE VACACIONES PARA ADULTOS 7. Daniel López i Cristóbal Fortúnez. Blackie Books. Com el torró per Nadal, els quaderns de vacances de Blackie Books ja són un clàssic de cada estiu i un fenomen ‘best-seller’. Una miscel·lània fresca i divertida per desintoxicar les neurones, sol o en companyia, amb exercicis, passatemps, tests, lògica, curiositats o problemes de lògica sobre cine, sèries, llibres, esports, història, actualitat o geografia. 


Per prendre el pols a l’actualitat

EL PRESIDENT HA DESAPAREGUT / EL PRESIDENTE HA DESAPARECIDO. Bill Clinton i James Patterson. Columna / Planeta. ‘Escrit’ a quatre mans entre l’expresident demòcrata i un dels autors supervendes nord-americans de ‘thrillers’, aquesta intriga política conté, per descomptat, elements autobiogràfics aportats pel mateix Clinton. El ciberterrorisme posa en perill un president amenaçat d’‘impeachment’, que desapareix per poder actuar a l’ombra i salvar, així, la pàtria.


TEORIA KING KONG. Virginie Despentes. L’Altra / Random House. Malgrat que està escrit fa més d’una dècada, el provocador manifest de la francesa Virginie Despentes és llegit ara amb fruïció bàsicament per la seva incorrecció política i per la capacitat de l’autora per preveure que la crisi que s’acostava acabaria precaritzant les dones. Una teoria per neutralitzar la vella violència masclista.


LA VIDA EN TIEMPO DE PAZ. Francisco Pecoraro. Periférica. Una novel·la ambiciosa que ha enlluernat els lectors italians i que no hauria de passar desapercebuda aquí. El protagonista és un enginyer d’uns seixanta que viu en primera persona un profund malestar pel present d’Itàlia mentre que ell se n’ha mantingut al voluntàriament al marge. El present contrasta amb un passat evocat. 


Rescats necessaris

EL SECRETO DE LAS FIESTAS. Francisco Casavella. Anagrama. Anagrama està embrancada en la recuperació de la totalitat dels llibres del malaguanyat Francisco Casavella. Després de tornar a col·locar a les llibreries ‘El día del Watusi’, la seva obra mestra, torna a la càrrega amb aquesta novel·la que va ser juvenil i que més tard va reescriure en to adult. Una obra de formació amb futbolins, congues i surfistes mítics. 


Notícies relacionades

POR / MIEDO. Stefan Zweig. Quaderns Crema / Acantilado. Tot i que el relat de l’autor austríac no passaria avui una prova de mínims feminista, és cert que el suspens hi està perfectament construït i per això ha provocat un petit ‘boom’ lector. A Roberto Rossellini li va agradar tant que li va servir de base per a la seva pel·lícula ‘La por’, protagonitzada per Ingrid Bergman.