L'ALLAU ESTIUENCA DE CONCERTS I FESTIVALS

Catalunya viu una allau musical al juliol

Els escenaris catalans acolliran els pròxims dies una invasió de grans figures, de Shakira a Luis Miguel, passant per estrelles com Kiss, Rufus Wainwright, Pearl Jam, Serrat o Beyoncé

jgarcia44137787 graf3002  madrid  03 07 2018   la cantante colombiana shakir180705174632

jgarcia44137787 graf3002 madrid 03 07 2018 la cantante colombiana shakir180705174632 / Luca Piergiovanni

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Un cop passats el Primavera Sound i el Sónar, la música segueix i es multiplica als nostres escenaris amb un marcat èmfasi en aquest punt del mes de juliol: macroconcerts i cites de petit format, festivals urbans i cicles d’estiu, alimenten una autèntica allau de propostes amb perfils molt oberts, que inclou noms tan diversos com Luis Miguel, Kiss, Shakira, Pearl Jam, Beyoncé, Rufus Wainwright o Serrat, per només esmentar-ne uns quants. Esdeveniments concentrats a Barcelona, però amb ramificacions destacades en altres escenaris catalans.

¿Què està passant? Bé, la concentració de música en directe al mes de juliol és un clàssic de cada any, reforçat pel gradual desplaçament del negoci musical al directe, en perjudici de la gravació, i que esclata en aquestes setmanes en què la bonança climàtica i el fet de disposar de més temps lliure ens empenyen a sortir al carrer. Hi ha una confluència d’interessos entre promotores i marques patrocinadores, així com un culte a l’‘star system’ davant altres nocions de la música més horitzontals. En aquesta idea de ritu estival queden una mica fora de pla els concerts en sales, tret dels de grans figures.

Del heavy metal a la ranxera

L’oferta musical d’aquest dijous és l’indicatiu i intens pòrtic del que ve: en aquesta jornada es concentren l’arrencada del festival de tres dies Rock Fest Barcelona, a Can Zam (amb estrelles metaleras com Ozzy Osbourne i Judas Priest), els concerts de Lenny Kravitz al Poble Espanyol i de l’eurovisiu Salvador Sobral al Festival de Pedralbes, així com el nou espectacle d’Albert Pla, ‘Miedo’, al Mercat de les Flors, dins de la parcel·la musical del Grec.

Divendres, Shakira, amb la seva gira El Dorado, la primera en set anys, al Palau Sant Jordi (on repetirà dissabte), i Serrat, amb la primera data a Catalunya de ‘Mediterráneo de capo’, al Festival Castell de Peralada. El cap de setmana, el Canet Rock convocarà els joves fans de grups catalans com Txarango, Els Catarres i Els Amics de les Arts, mentre que Peralada acollirà el dandi del pop Rufus Wainwright, i el Festival Jardins de Pedralbes, els llegendaris The Jacksons. I al Sant Jordi, l’astre llatí Luis Miguel, en voga pel seu disc de ranxeres i per la sèrie televisiva inspirada en la seva peripècia vital.

De l’urbs a la costa

Notícies relacionades

El ritme no decaurà la pròxima setmana, quan el clàssic grunge Pearl Jam acudeixi al Palau Sant Jordi (després de 12 anys sense visitar-nos) i l’estel·lar parella que formen Beyoncé i el raper Jay-Z assaltin l’Estadi Olímpic (recinte que acollirà el seu tercer i últim concert d’aquest any després dels de Bruno Mars i Guns n’Roses). Un espectacle que coincidirà amb el de Leon Bridges a Pedralbes (que l’endemà acollirà el brasiler Seu Jorge) i els d’Eels a Barts i Queens of the Stone Age a Razzmatazz. El dijous 12 de juliol, l’últim gran festival urbà de la temporada, Cruïlla BCN, obrirà el parc del Fòrum a figures com el que va ser líder de Talking Heads, David Byrne, així com a Jack White, Justice, The Roots, Orbital i Bunbury. I l’endemà, mentre Pedralbes aculli Katie Melua, els focus apuntaran alhora al circuit de la Costa Brava: Jack Johnson a Porta Ferrada (Sant Feliu de Guíxols) i Luis Miguel obrint el Festival Jardins de Cap Roig (Calella de Palafrugell), una mostra per la qual aquell mateix cap de setmana desfilaran Bryan Ferry i Manolo García.

Si a aquestes altures l’aficionat a la música no s’ha declarat en ruïna, ha de saber que els concerts seguiran: hi haurà el Mas i Mas Festival, en paral·lel a les cites empordaneses i a altres places en alça, com el Festival de Cambrils. Mostres que no responen a un model existencial únic, que poden reposar en pressupostos públics o en fundacions bancàries, casinos o en la complicitat de marques cerveseres. Equilibris que donen impuls a la poderosa equació d’estiu i música en directe.