200 ANYS DEL NAIXEMENT
Sis fites pop de 'Cims borrascosos'
L'obra mestra d'Emily Brontë, de qui es compleix el bicentenari del seu naixement, ha deixat empremta en la cultura del segle XX
zentauroepp325131 teletodo pelicula cumbres borrascosas en la foto el actor w180723183412
‘Cims borrascosos’, l’obra mestra d’Emily Brontë, de qui el 30 de juliol es compleix el bicentenari del seu naixement, és un llibre amb una interminable influència que continua viva.
El Heathcliff d’Olivier
Bona part del mèrit que el protagonista de ‘Cims borrascosos’ no sigui considerat un repugnant maltractador el té la romàntica pel·lícula de William Wyler de 1939 que, com en la majoria de les adaptacions, només contempla la primera part de l’obra. Com manaven les regles de Hollywood, l’aleshores bell Laurence Olivier va estar lluny d’encarnar Heathcliff com un personatge diabòlic.
Buñuel i el melodrama
A meitat dels anys 50, Luis Buñuel, corprès dels aspectes més malaltissos de la novel·la, va fer una barreja de melodrama mexicà i apoteosi necròfila a ‘Abismos de pasión’, una pel·lícula que trasllada la història d’amor (sense pròleg i sense segona part) al país asteca i que té al seu impactant final amb Heathcliff (aquí Alejandro) desenterrant Catalina a la seva cripta.
La cançó que fa por
El 1978, la cantant britànica Kate Bush va arribar al número 1 en les llistes de grans èxits amb la cançó ‘Wuthering Heights’, composta per ella després d’empatxar-se de la novel·la. Els seus peculiars aguts udoladors en què el fantasma de Catherine clamava “¡deixa’m entrar!” van gelar la sang a les pistes de ball dels setanta. Avui, als seus gairebé 60 anys, Bush acaba d’inscriure un poema seu en un monòlit situat als erms de York com un dels actes commemoratius del bicentenari d’Emily Brontë.
La versió Monty Python
No hi va haver res sagrat per al grup còmic més iconoclàstic i, naturalment, l’obra mestra de la literatura vuitcentista no va ser una excepció. En la seva imprescindible sèrie televisiva ‘Monty Python Flying Circus’, el sextet col·locava Heathcliff (Terry Jones) i Catherine allunyats i enfilats a uns cingles mentre entre ells es comunicaven en la distància gràcies a banderes de senyals marítims.
La saga ‘Crepuscle’
Notícies relacionadesLes grans novel·les no tenen la culpa de les (males) influències que puguin suscitar. I està clar que sense ‘Cims borrascosos’, els ‘best-sellers’ i les pel·lícules per a adolescents de la saga ‘Crepuscle’ avui no existirien. L’únic bo d’aquesta influència és que l’autora Stephenie Meyer fa una dècada va aconseguir que el clàssic s’alcés al top dels llibres més venuts quan a ‘Eclipsi’, Bella Swan, fan de l’obra, identifica el seu amor amb el dels castos protagonistes de Brontë.
Un antiheroi negre
Emily Brontë va descriure Heathcliff com “un gitano esparracat” amb “el cabell negríssim”. L’aposta de la directora Andrea Arnold en l’última de les versions cinematogràfiques de l’obra, el 2011, va un pas més enllà i enfosqueix la pell de l’antiheroi. Heathcliff aquí és negre com per accentuar la distància ètnica i social entre ell i la societat victoriana que el rebutja.