FESTIVAL DE GIRONA
El Temporada Alta desafia la por
Vint espectacles internacionals i 24 estrenes absolutes destaquen en una variada programació amb un centenar de propostes de teatre, dansa, música i cine
abertran44888240 im herzen der gewalt von douard louis in einer fassung von 180903172620 /
Vint espectacles internacions i 24 estrenes absolutes destaquen en la programació del festival Temporada Alta presentat aquest dilluns a Girona. A partir del 5 d’octubre i fins al 10 de desembre, la cita reunirà un centenar propostes de teatre, música, dansa i cine. De totes elles, 23 són produccions pròpies i coproduccions. El feminisme, l’homofòbia, la violència de gènere, la llibertat d’expressió, l’abús de poder, però també l’avenç de les noves tecnologies estaran presents en les diferents obres presentades; tot i que també hi haurà reflexions sobre temes més íntims i personals com la mort, la família i l’amor. “Un dels temes importants és la por”, ha destacat Salvador Sunyer, director del festival. Ja sigui la por d’expressar opinions polítiques, la por a la violència, el dolor. Mirades discordants o diferents conflueixen en aquesta nova edició. Potser per això el vídeo promocional del festival compta amb Amaia, d’‘OT’ cantant ‘Soy rebelde’, de Jeanette.
Coreògrafs com Alain Platel i directors com Claudio Tolcachir, Guy Casiers, Jan Fabre, Angélica Liddell, Thomas Ostermeier, Oskaras Korsunovas i la companyia anglesa 1927 destaquen entre els convidats internacionals. El Temporada Alta és una finestra al món. El seu públic està acostumat a veure espectacles en versió original amb subtítols. També representa una oportunitat per a les companyies i directors d’Espanya i Catalunya per connectar amb programadors internacionals. Presentaran noves propostes directors com Carol López, Álex Rigola, Carlota Subirós, Sergi Belbel, Alberto San Juan i la coreògrafa i ballarina Lali Ayguadé. Ella al costat del francomarroquí Guilhem Chatir estrenarà ‘Here’. Entre els 58 espectacles de dramatúrgia i creació catalana figuren ‘Una lluita constant’, una obra sobre activisme polític de La Ruta 40m i ‘Els ocells’, una reflexió sobre la democràcia de La Calòrica.
Debut de Machi i Lawers
L’actriu Carmen Machi debutarà al Temporada Alta amb‘Cronología de las bestias’, una drama familiar de l’argentí Lautaro Perotti. I l’original Jan Lawers presentarà el seu aclamat ‘Isabella’s room’, un clàssic contemporani del teatre europeu protagonitzat per Viviane De Muynck. Un altre debut serà el de Cristina Morgante, ballarina de la companyia de la desapareguda Pina Bausch amb la conferència ballada ‘Moving with Pina’.
Les noves coproduccions internacionals compten amb ‘Uncanny Valley’, muntatge protagonitzat per un robot d’aspecte humà del col·lectiu alemany Rimini Protokol. I hi haurà dos espectacles interpretats per actors catalans a les ordres de sòlids directors estrangers: Lluís Homar protagonitzarà ‘La neta del senyor Lihn’, un monòleg sobre l’exili, amb Guy Cassiers. I Cesca Piñón, Bruna Cusí i Marc Rodríguez, entre d’altres, muntaran ‘L’omissió de la família Coleman’, l’obra més popular de l’argentí Claudio Tolcachir, tutelats per ell.
Qui vulgui sorpreses que no dubti a anar a‘Im Herzen der Gewalt (Al cor de la violència)’, adaptació d’una obra d’Édouard Louis a càrrec de Thomas Ostermeier, o‘Requiem pour L’, una peça mestissa que transforma el cant fúnebre inacabat de Mozart en un cant a la vida amb dansa, òpera i música africana servides pel genial Alain Platel.
‘Macho Man’, un espectacle-instal·lació d’Àlex Rigola sobre la violència de gènere, també promet emocions fortes. El director, a més, farà doblet amb‘Un enemigo del pueblo’, d’Ibsen. No serà l’únic clàssic revisitat. ‘Traviata (You deserve a better future)’ revisita la figura de la famosa cortesana Violeta Valéry en una producció de Les Bouffes du Nord inspirada en l’òpera de Verdi. L’aclamat director lituà Oskaras Korsunovas converteix ‘El casament dels petits burgesos’, de Bertolt Brecht, a ‘Vestuvés (Casament)’ una sàtira autocrítica oberta a la improvisació. I Carla Rovira, jove creadora gironina, s’endinsarà en el famós monòleg de Hamlet a ‘Calla, Hamlet, calla’, per parlar dels límits de la llibertat d’expressió.
Notícies relacionadesSergio Blanco, autor i director francouruguaià torna amb una reflexió sobre la mort i els límits de l’art a ‘El bramul de Düsseldorf’ i la companyia anglesa 1927, que va sorprendre amb ‘Golem’ l’any passat, torna ara amb ‘The animals and children took the streets’, un conte subversiu de caires expressionistes.
Totes les entrades estaran a la venda aquest dijous alweb de Temporada Alta.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació