LA 'RENTRÉE' MUSICAL

David Guetta, McCartney, Rosalía, Suede... Els discos més esperats de la tardor

La nova temporada reserva una allau de llançaments, concebuts també per donar cobertura a gires

jgarcia44981798 paul mccartney en un estudio de grabaci n180910201132

jgarcia44981798 paul mccartney en un estudio de grabaci n180910201132

4
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Tot i que els discos no siguin ja necessàriament objectes físics (ni recurs corrent de regal nadalenc, com ho van ser durant dècades), la indústria continua produint-los en abundància i concentrant molts dels llançaments en la temporada tardoral. Novetats concebudes també per donar cobertura a gires. Repassem les que ens esperen en el pròxim trimestre.

Consulta aquí el nostre informe sobre les actuacions més esperades de la tardor

Astres pop: l’espera de Madonna i Rihanna

Dues dives del pop (i voltants) tensen els nervis dels seus admiradors amb anuncis de discos que no acaben de consumar-se. Madonna ha confirmat a ‘Vogue Italia’ material nou per abans que acabi l’any, apuntant sorprenents influències de la ciutat de Lisboa, on resideix. ¿Madonna ‘meets’ fado? Caldrà esperar, però no gaire. I Rihanna té també obra a punt, informalment coneguda com a ‘R9’ i que podria desdoblar-se: un disc pop i un altre ‘dancehall’. Recordem que Rihanna va llançar el seu últim producte, ‘Anti’ (2016) sense avisar, agafant per sorpresa premsa i fans.

En el camp electrònic ‘mainstream’ cal esmentar el francès David Guetta i el seu '7’, que veurà la llum aquest divendres i que inclou aportacions de Justin Bieber, J Balvin, Sia i Nicki Minaj. I la mare o àvia de tots ells, Cher, estarà d’actualitat el 28 de setembre amb ‘Dancing queen’, un disc de versions d’Abba esperonat per la seva aparició en la nova entrega de ‘Mamma mia’.

Escena rock: de Paul McCartney i Muse

Divendres passat van sortir a la venda els discos de dos gegants encara en actiu: ‘Egypt station’, de Paul McCartney, i ‘In the blue light’, de Paul Simon (aquest, amb regravacions de cançons poc conegudes del seu catàleg). També ‘Raise vibration’, de Lenny Kravitz. Treballs que succeiran els llançaments d’altres veterans, com Rod Stewart (‘Blood red roses’, 28 de setembre) i Elvis Costello, el primer al seu nom en vuit anys (‘Look now’, que inclou sengles cançons compostes amb Burt Bacharach i Carole King, 12 d’octubre).

Fa mesos que Bruce Springsteen va anunciar disc per a final d’any, un treball influït “per la música pop del sud de Califòrnia a finals dels 70” del que s’espera confirmació en qualsevol moment. Més concretes són les novetats de dues figures carismàtiques desaparegudes, que veuran la llum aquest mes: ‘Piano and microphone 1983’, disc de rareses de Prince (dia 21) i ‘An American treasure’, un ‘boxset’ amb material inèdit de Tom Petty (28). I el nou de Chic, ‘It’s about estafi’, primer disc del grup en 26 anys.

Jason Pierce, en una imatge promocional del nou disc de 'Spiritualized'.

Aquest mes de setembre ens porta novetats de Spiritualized (‘And Nothing hurt’), Paul Weller (‘True meanings’) i Suede (‘The blue hour’). Mentre Guns n’Roses es pensen si tornen a l’estudi, Slash llançarà aquest mes ‘Living the dream’, amb Myles Kennedy. A l’octubre arribaran els discos de Cat Power (‘Wanderer’, incloent un duet amb Lana del Rey), Echo & The Bunnymen (‘The stars, the oceans & the moon) i Richard Ashcroft (‘Natural rebel’). I al novembre, ‘Simulation theory’, de Muse.

Pop espanyol: efecte Rosalía i homenatge a Golpes Bajos

Entre els llançaments espanyols n’hi ha un que, abans de produir-se, ja ve acompanyat de la polèmica i de les crítiques, Déu n’hi do!, d’apropiació de la cultura gitana. Parlem del segon disc de Rosalía, ‘El mal querer’, que amb producció d’El Guincho, planteja una trobada de guitarres i palmells flamencs amb teixits electrònics i influències de la nova música urbana. Obra sense data d’edició, però que s’espera per a aquesta tardor.

Aquest dijous veurà la llum el nou treball de Taburete, ‘Madame Ayahuasca’, i una setmana més tard sortiran els de Malú (‘Oxígeno’) i Iván Ferreiro (‘Cena recalentada’). Aquest últim és un homenatge a Golpes Bajos que coincidirà amb l’edició d’un llibre entorn del grup, ‘Escenas olvidadas. La història oral de Golpes Bajos’, del periodista Xavier Valiño. També a l’octubre, discos de Carlos Tarque (M-Clan) i Depedro, i a novembre, Arizona Baby i Zahara. I en l’horitzó queda el noud’Alejandro Sanz,  previst per a aquesta tardor-hivern, però sense data assenyalada encara per la seva companyia.

Rosalía, a l’espera de la publicació d’'El mal querer'.

En català: de Marc Parrot a Els Pets

Acabat de llançar, divendres passat, el nou disc de Joan Colomo, el molt polític ‘L’oferta i la demanda’, així com un ‘single’ de Pascal Comelade amb Ivette Nadal, ‘Arquitectura primera’, aquesta setmana, el dia 14, veuran la llum uns altres dos treballs. Es tracta dels de Marc Parrot, ‘Refugi’, en el qual es distancia dels personatges convidats en obres passades i s’ofereix en un to més confessional, i Nyandú, ‘Fernando Rogelio Estévez’, amb un homenatge al ‘club dels 27’, els mites del rock caiguts a aquesta edat.

Notícies relacionades

Joan Miquel Oliver entregarà nou material (‘Elektra’, presentat com el final de la seva trilogia postAntònia Font) el 21 de setembre, el mateix dia en què Ramon Aragall, bateria d’Els Amics de les Arts, llançarà ‘Kamikaze’. Una setmana més tard sortiran els discos de Caïm Riba (‘Nararai’) i Guillamino (‘Fra Júpiter’, amb ressonàncies espirituals, creat després d’una estada al monestir de Poblet).

I per a l’octubre es preveu la tornada d’Els Pets, cinc anys després de ‘L’àrea petita’, amb un enregistrament en el qual han comptat amb la implicació de Joan Pons (El Petit de Cal Eril) com a productor. Aquell mes veuran també la llum ‘Estómac’, de Clara Peya, i ‘Fins la fi dels temps’, disc firmat a mitges per Toti Soler i Gemma Humet.