PREMIS LITERARIS GIRONA

Maria Carme Roca guanya el Prudenci Bertrana

Vicenç Villatoro obté el Carles Rahola d'assaig

zentauroepp33032616 icult180920195922

zentauroepp33032616 icult180920195922 / Albert Bertran

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Avalada per les valoracions de les escriptores Gemma Lienas i Care Santos, les històries de les quals es desenvolupen també en un terreny familiar i domèstic, Maria Carme Roca s’ha fet amb el premi Prudenci Bertrana de novel·la, que encapçala la llarga bateria de guardons dels Premis Literaris de Girona que s’han fallat aquest dijous. Al costat seu també s’han donat a conèixer, entre d’altres, el Carles Rahola d’assaig que ha anat a parar a l’escriptor i periodista Vicenç Villatoro amb 'Massa foc' i, el Miquel de Palolde poesia que ha obtingut Marc Rovira i el Ramon Muntaner de literatura juvenil que ha recaigut en Jordi Folck amb el llibre 'El noi de paper'.

'El far', la novel·la de Roca té com a enclavament geogràfic l’illa de Buda, al Delta de l’Ebre i segueix la investigació personal d’una dona, la Diana, que durant una reunió familiar i a causa d’un estrany encreuament de mirades sospita que hi ha una relació estranya entre la seva mare i un parent. Això permet a l’autora establir dos temps, l’actualitat i el passat, marcat per la presència del far del títol. “El far de Buda –comenta l’autora– era molt singular i mentre va estar en funcionament, durant gairebé un segle, va ser una presència constant en la vida dels habitants de l’illa. És el punt de trobada dels amants i alhora funciona com un símbol, la llum que il·lumina i guia davant la duresa dels embats del mar.” El cert és que el far construït el 1864 es va desplomar després d’una forta tempesta el 1961.

L’escriptor, periodista i gestor cultural Vicenç Villatoro / FERRAN NADEU

Entre Savonarola i Maquiavelo 

Notícies relacionades

L’obra de Villatoro, 'Massa foc', utilitza un diàleg inventat per ell entre Savonarola i Maquiavelo per reflexionar sobre els dos pols en els quals, segons la seva opinió, es desenvolupa la política dels països occidentals. D’una banda hi ha l’opció del frare dominic creador de les famoses fogueres de les vanitats amb què criticava els governants i els clergues fins que la Inquisició el va condemnar a la foguera, i de l’altra l’acció més sofisticada i reformista de Maquiavelo i com a teló de fons el florentinisme de la ciutat que els va allotjar tots dos. A partir d’aquest laboratori, Villatoro analitza el nostre sistema actual.

'Cap vespre' el poemari del també traductor i editor  Marc Rovira intenta situar-se en la bretxa oberta entre el llenguatge i la realitat per intentar captar l’indicible o donar nom a l’absència. 'El noi de paper' de Jordi Folck és una novel·la juvenil que parla de l’amor per la lectura en una història que recorda molt a Pinotxo.