Sentència

Dos anys de presó per violació per al responsable de l'escàndol dels Nobel

La sentència considera culpable Jean-Claude Arnault del primer dels dos casos de violació de què estava acusat

zentauroepp43717959 file   in this dec  11  2011 file photo  photographer jean c180612155800

zentauroepp43717959 file in this dec 11 2011 file photo photographer jean c180612155800 / Henrik Montgomery

2
Es llegeix en minuts
Efe

Un Tribunal d’Estocolm ha condemnat aquest dilluns a dos anys de presó per violació l’artista francès Jean-Claude Arnault, protagonista d’un escàndol sexual i de filtracions i detonador de la crisi per la qual passa l’Acadèmia Sueca, la institució que atorga el Nobel de Literatura.

La sentència considera culpable Arnault del primer dels dos casos de violació de què estava acusat, les dues comeses el 2011 i contra la mateixa dona, però l’absol de l’altre.

Tot i que no hi ha proves físiques de la violació, el Tribunal sosté que les evidències presentades –declaracions de la denunciant i set testimonis a qui va relatar al seu dia l’episodi, inclòs un psiquiatre– són suficients perquè hi hagi una sentència condemnatòria en un dels dos casos.

La sentència estableix la pena mínima a què podia ser condemnat Arnault, enfront dels tres anys que li demanava la fiscal i els sis fixats com a màxim per a aquest tipus de delictes.

La sentència era esperada, una vegada que el tribunal va acceptar la setmana passada a l’acabar el judici la petició de la fiscal de decretar presó preventiva per a Arnault, que seguirà a la presó fins que la sentència sigui definitiva.

Sexe oral

La denunciant va assegurar en el judici que Arnault, de 72 anys i marit de l’acadèmica i poetessa Katarina Frostenson, la va obligar a practicar sexe oral i a tenir sexe contra la seva voluntat en dues ocasions, una de les quals, mentre dormia.

La fiscalia havia tancat al març parts de la investigació preliminar, iniciada a partir de les querelles de diverses dones arran que el novembre de l’any passat 18 posessin una denúncia, gairebé totes de forma anònima, en un diari suec a una "personalitat cultural" molt pròxima a l’acadèmia, després identificada com a Jean-Claude Arnault.

El reportatge periodístic apuntava que Arnault havia comès abusos en el seu club literari i en propietats de l’acadèmia.

A l’esclatar l’escàndol, la institució va tallar la relació amb l’artista i va encarregar una auditoria, que va concloure que Arnault no havia influït en decisions sobre premis i ajuts, tot i que el recolzament econòmic rebut de l’acadèmia pel seu club literari incomplia les regles d’imparcialitat, ja que la seva dona n’era copropietària.

Notícies relacionades

El ‘cas Arnault’ va desencadenar un conflicte intern, que en els últims mesos ha provocat la renúncia de vuit acadèmics.

L’Acadèmia Sueca ha impulsat diverses reformes i ha ajornat el Nobel de Literatura d’aquest any, per primera vegada en set dècades i que suposa que el 2019 s’atorgaran dos premis, mesura justificada per la falta de confiança i el debilitament de la institució.