ELECCIONS A L'ENTITAT
El gaiter Hevia pren el timó d'una SGAE "al caire de l'abisme"
L'asturià s'enfronta a la pressió de Cultura per remodelar la societat d'autors i l'amenaça d'èxode per part d'un grup de músics
zentauroepp45872175 madrid 12 11 2018 icult elecci n del nuevo presidente de la 181112134030
Jose Ángel Hevia, inventor de la gaita electrònica i músic supervendes fa dècades, acaba d’agafar el timó de la SGAE “en plena tempesta”. L’expressió del nou president de la societat d’autors queda curta per a un dels quatre vicepresidents, Fermín Cabal, que assegura que l’entitat –amb 119 anys d’història– viu un moment tan perillós que té “un peu a l’abisme” i que, fins i tot, pot desaparèixer. Hevia, la candidatura del qual s’ha imposat en la votació de la junta directiva per 20 paperetes a favor, 12 abstencions i 2 en contra, prefereix no ser tan catastrofista i parlar, simplement, de “situació crítica”.
Per sortir sans i estalvis de la tempesta, Hevia (Villaviciosa, Astúries, 1967) aposta per "la negociació i l’enteniment" entre els diferents sectors agrupats a la SGAE. I per la feina perquè, segons acaba d’assegurar a Madrid, aquesta mateixa tarda s’asseurà al seu despatx per nomenar els llocs vacants després de les eleccions i emprendre així la "posada a punt" de la societat.
El 'brexit'
La seva primera tasca serà convèncer els músics que amenacen d’abandonar el barco que no marxin. Kiko Veneno, Jorge Martínez (de Los Ilegales), Jota (de Los Planetas), Rosa León i Amaro Ferreiro, entre d’altres, van conformar una candidatura per presentar-se a les eleccions. Es van retirar per les desavinences amb la resta de la SGAE i van anunciar el seu possible cop de porta. També les multinacionals han amenaçat de retirar el seu catàleg internacional. El nou president de la SGAE ha considerat les dues amenaces com un ‘brexit’ –la sortida del Regne Unit de la UE– i ha explicat que seria perjudicial tant per als que abandonen la casa com per als que es queden. “És vital que no se’n vagin”,ha conclòs. Al seu costat, el vicepresident Antonio Onetti ha afegit que s’asseuran amb ells per parlar: “S’haurà de negociar. I s’haurà de renunciar. En això consisteix l’enteniment. Estem parlant de la subsistència de la SGAE”.
Pressió de Cultura
Notícies relacionadesLa pressió del Ministeri de Cultura és un altre dels problemes que pesa sobre la nova junta directiva de la SGAE. El 27 de desembre acaba el termini que va donar el Govern perquè l’entitat incorporés el vot electrònic –molt discutit per diversos membres de l’actual direcció, que assegura que cap país europeu el té– i presentés uns nous estatuts. La SGAE ha recorregut judicialment el requeriment de Cultura, que, malgrat tot, segueix el seu camí. La nova junta considera que els draps bruts es renten a casa. “Que ens deixin treballar, que ens deixin arreglar-nos les coses”, ha insistit un altre dels vicepresidents, Teo Cardala (Cómplices). “Ens hem reunit amb Cultura. Tenim trobades periòdiques, però el millor és que el conflicte es resolgui des de dins. Per això ens hem presentat a aquestes eleccions”, ha afegit Fermín Cabal.
"Treva" a la premsa
Cardala ha fet un pas més enllà i ha demanat també una treva als mitjans de comunicació, que “apallissen la casa” des de fa temps. Segons la seva opinió, un país que estima la cultura ha de respectar els drets d’autor. I això és, ha afegit, la tasca de la SGAE: treballar, recaptar i pagar. Cardala s’ha mostrat molt crític amb el vot electrònic que vol implementar Cultura a la SGAE com a mètode per augmentar la transparència i la democràcia en l’entitat. “Ningú l’utilitza a Europa”, ha remarcat. També ha defensat la música nocturna “regulada” com a font d’ingressos. Precisament, la música nocturna –coneguda com ‘la roda’ – és un dels punts més espinosos. “És un cas obert, està als tribunals. No ens identifiquem amb la roda", ha conclòs Hevia.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín