La societat internacional d'autors sanciona la SGAE i planteja la seva expulsió
La CISAC obre un procés sancionador "en vista del fracàs de la SGAE a posar remei a les violacions del reglament"
zentauroepp45872177 hevia sgae181112224957
La Confederació Internacional de Societats d’Autors i Compositors (CISAC) ha decidit aquest dimarts iniciar un "procés sancionador" contra la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), amb nova junta des del 27 d’octubre, que podria acabar amb la seva expulsió per no complir amb els reglaments internacionals, segons va comunicar l’organització.
"En vista del fracàs de la SGAE a posar remei a les violacions del reglament de la CISAC, el consell directiu ha decidit iniciar un procediment sancionador. Aquest podria resultar en diverses sancions i mesures, incloent l’expulsió de la SGAE de la CISAC", ha assegurat.
El consell directiu, format per prop d’una vintena de socis internacionals, ha decidit avui a París obrir aquest procés després de considerar que les mesures iniciades per la SGAE per adequar-se a la normativa de l’organisme no havien sigut prou ràpides o serioses.
La CISAC havia ja retirat la SGAE del consell el març de forma preventiva per evitar un potencial conflicte d’interessos durant la investigació de les seves pràctiques de conducta i gestió –denunciades per la Confederació Internacional d’Editors de Música (IMCP)–, que suscitaven "dubtes seriosos".
Les sancions o la possible expulsió –que ja ha sigut executada de forma temporal, per exemple, contra l’Índia i Kenya– es concretaran durant la reunió anual del consell directiu, que tindrà lloc a París a finals del maig del 2019.
Les queixes contra la SGAE es refereixen al suposat favoritisme cap a alguns dels seus membres i el frau en el cobrament de drets d’autor de peces musicals emeses a televisió, una pràctica coneguda com "la roda", que està sent investigada per l’Audiència Nacional.
Amb 238 societats membres a 121 països, la CISAC, organització fundada el 1926 i amb seu a França, representa més de 4 milions de creadors de totes les àrees geogràfiques i tots els repertoris artístics: música, audiovisual, arts dramàtiques, literatura i arts visuals. La CISAC treballa per protegir els drets i promoure els interessos dels creadors a tot el món.
"Plena disposició" de la SGAE
Notícies relacionadesLa SGAE té "plena disposició per complir els requisits exigits" per la CISAC. Fonts de l'organisme han assenyalat que així l’hi han fet saber a l'ens internacional des de la nova Junta Directiva de l'entitat de gestió espanyola, presidida per José Angel Hevia. "De fet, molts d'aquests requisits" són mesures "que s'han adoptat ja en aquests primers dies del nou òrgan de govern de la SGAE o s'implementaran als nous Estatuts a partir de l'Assemblea General Extraordinària del 27 de desembre", han afegit.
Segons han agregat les fonts de SGAE, "confien" que la CISAC "valori el treball que ja s'ha començat a fer" i que el pròxim 30 de maig, data en la qual s'ha convocat l'Assemblea d'aquest organisme internacional, els "mantingui com a membres del Consell de CISAC".
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia