LES CITES DE LA MÚSICA EN DIRECTE
Els concerts que veurem el 2019
El nou any brinda una allau d'actuacions d'amplíssim signe, amb macroconcerts de figures com Ed Sheeran, Metallica, Rammstein o Mark Knopfler
L'oferta inclou les tornades d'artistes de culte com Wilko Johnson, Echo & The Bunnymen, Massive Attack, Rufus Wainwright i Dead Can Dance
zentauroepp38006861 concierto190102192621 /
L’agenda de la música en directe reserva per al 2019 una barreja d’esdeveniments de gran format (dues cites a l’Estadi Olímpic; dues més a l’RCDE Stadium, de l’Espanyol, i una dotzena al Palau Sant Jordi), macrofestivals que posen a prova la seva sana compatibilitat i el dens circuit de sales, teatres i clubs. Repassem les propostes més significatives de l’any que comença.
El nou pop: joves ídols en grans recintes
L’última renovació de l’‘star-system’ pop té com a mostra rotunda l’assalt d’Ed Sheeran a l’Estadi Olímpic (7 de juny) amb les seves cançons mig folk amb picades d’ullet negres i bases de hip-hop. Entre elles, la popular ‘Shape of you’, del seu tercer disc, ‘÷’ que ja va presentar fa dos anys al Palau Sant Jordi i la nova gira del qual el projecta ara en versió corregida i augmentada. Sheeran representa el pavelló britànic d’un front pop abocat cap a l’altre costat de l’Altàntic: un prova en són les visites al Sant Jordi d’un altre jove ídol pop, Shawn Mendes (26 de març) i, per primera vegada, del fenomen folk-rock Mumford & Sons;(27 d’abril).
Però el pop va deixant de ser una marca de patró anglosaxó, tal com reflecteix el reclam, al cartell del Primavera Sound, de l’astre colombià del reggaeton J Balvin, que l’1 de juny compartirà cartell al Fòrum amb una altra figura clau d’aquesta escena, la catalana Rosalía (que ara per ara circumscriu les presentacions d’‘El mal querer’ als festivals i que estarà també al pirinenc Doctor Music Festival, de l’11 al 15 de juliol). Més música urbana llatina, aquí al Sant Jordi Club, amb la formació cubana Gente de Zona (23 de febrer), i el pop amb traços folks dels colombians Morat (18 de maig). En un altre ordre, l’eurovisiu (i molt més) Salvador Sobral acudirà al Palau, dins del Festival del Mil·lenni (17 de maig), i el violinista libanès Ara Malikian, ‘pop star’ a la seva manera, debutarà al Palau Sant Jordi (5 d’octubre).
Els clàssics: rockers amb pedigrí i supervivents del pop
Wilko Johnson, al Teatre Apolo de Barcelona, el 2016 /
Els consagrats continuen marcant territori: Mark Knopfler mostrarà el seu acabat de publicar ‘Down the road wherever’ al Palau Sant Jordi (25 d’abril), sala per la qual passaran ídols pop de llarg recorregut com Eros Ramazzotti (23 de març) i Backstreet Boys (17 de maig), així com el ‘neocrooner’ Michael Bublé (27 de setembre).
En territori pop i rock, visites de Wilko Johnson, el furiós exguitarrista de Dr. Feelgood (10 de febrer, Apolo), Echo & The Bunnymen (14, Razzmatazz), Deacon Blue (6 de març, Apolo) i Toto (Auditori del Fòrum, 10 de juliol). I King Crimson, amb tres concerts al Doctor Music Festival. En altres camps, el francès Adamo tornarà al Palau (24 de gener), mentre que l’argentí Fito Páez actuarà en solitari a l’Auditori (Guitar BCN, 31 de gener) i el grup folk xilè Quilapayún, al Joventut de l’Hospitalet (Barnasants, 17 de febrer).
Ala alternativa: figures de culte i macrofestivals
Massive Attack, al Sonar, el 2014 /
Les visites, el febrer, de Snow Patrol (dia 13, Razzmatazz), Yo La Tengo (13, Apolo) i Massive Attack (16, Sant Jordi Club, 20è aniversari de ‘Mezzanine’) s’obren pas en la parcel·la de la música de signe alternatiu. Un territori en el qual destaca el retorn de Florence + The Machine al Palau Sant Jordi (20 de març) i les visites de la californiana Billie Eillish (9 de març, Sant Jordi Club), l’islandès Ólafur Arnalds (15 de març, Palau, Mil·lenni), Rufus Wainwright (9 d’abril, Liceu, Suite Festival) i Dead Can Dance (20 i 21 de maig, Barts).
Els grans festivals concentren molts dels artistes: Suede, Primal Scream o Jarvis Cocker al Primavera Sound; Garbage i Foals (i Kylie Minogue) al Cruïlla BCN i The Strokes i Underworld al Doctor Music Festival. Christine and the Queens faran doblet: Primavera i ‘la vaca’. Al Sónar, ara per ara, brilla la urbanitat hip-hop d’ASAP Rocky i Skepta.
Front metaler: el poder de resistència del rock dur
Metallica, al Palau Sant Jordi, el 2018 /
El primer concert d’estadi el protagonitzarà Metallica, el 5 de maig a l’Olímpic en la segona part del seu ‘Worldwired tour’, atalaia d’un 2019 potent en matèria de rock dur. Un altre pes pesant, el grup alemany Rammstein, s’atreveix amb l’RCDE Stadium (1 de juny) per presentar el seu primer disc en una dècada, mentre que el Palau Sant Jordi acollirà un ‘tiquet’ venerable, Ozzy Osbourne i Judas Priest (3 de març).
El hard rock es farà sentir al Sant Jordi Club amb la jove banda Greta Van Fleet (22 de febrer), el guitarrista de Guns N’ Roses, Slash (12 de març) i el guru del ‘shock rock’ Alice Cooper (8 de setembre). A l’Apolo, Glenn Hughes, revisant la seva etapa a Deep Purple (1 d’abril), i a la sala 2 de Razzmatazz, un altre nom mil·lenari, Uriah Heep (25 de gener). El complex del Poble Nou acollirà propostes metaleres contemporànies amb Mastodon i Kvelertak (15 de febrer) i Disturbed (19 d’abril), així com una nova iniciativa, el Metal Cat Fest, amb grups en català (22 de març). La gran cita anual del gènere, el Rock Fest de Can Zam, a l’espera del tancament del seu cartell, compta ara per ara amb Def Leppard i ZZ Top.
Els espanyols: astres comercials i cantautors
Alejandro Sanz, al Palau Sant Jordi, el 2015 /
L’esdeveniment més multitudinari d’un artista espanyol serà el concert d’Alejandro Sanz a l’RCDE Stadium (8 de juny), un dels quatre que oferirà en aquest itinerari pomposament anunciat com ‘La gira’. Al Palau Sant Jordi, sis concerts confirmats: els del col·lectiu ‘Yo fui a EGB’ (9 de febrer, amb supervivents dels 80 com Ana Torroja, Katrina and the Waves i La Unión), Pablo Alborán (18 de maig), Manuel Carrasco (24), ‘OT 2018’ (31), Raphael (9 de novembre) i Vanesa Martín (15). I en l’adjunt Sant Jordi Club, Lágrimas de sangre (23 de març), Fangoria (27 d’abril), Álvaro Soler (24 de maig) i Leiva (25).
Notícies relacionadesPaco Ibáñez commemorarà al Palau (1 de febrer) el 50è aniversari del seu àlbum gravat a l’Olympia, i per la sala modernista passaran Jorge Drexler (6 i 7, presentant espectacle: ‘Silente’) i Víctor Manuel (4 d’abril). Al Liceu, Estrella Morente (3 de març, Guitar BCN); a l’Apolo, Zahara (26 de gener, Mil·lenni), i a Luz de Gas, Javier Álvarez (28 de febrer). Dos homenatges a la vista: a Moncho, a títol pòstum, a l’Auditori (14 de gener), i a Aute, a l’Auditori del Fòrum (2 de febrer), sala que el 15 de març acollirà la tornada de Ketama.
Per a final d’any queda el salt de Manolo García als auditoris reduïts: tres concerts al Tívoli, un al Liceu i dos al Palau (entre el 10 i el 28 de desembre). En l’escena en català, cites amb Adrià Puntí (6 de febrer, Barts) i Pau Vallvé (4 d’abril, Apolo). L’1 de març s’haurà de triar: Joan Miquel Oliver (Razzmatazz) i Sau30 (Liceu). Al Barnasants, entre molts altres recitals, els d’Ivette Nadal amb Pascal Comelade (27 de gener, Barradas, l’Hospitalet), Maria del Mar Bonet amb el cubà José María Vitier (8 de març, teatre Joventut) i Pau Riba (12 d’abril, Joventut).
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors