Anàlisi

Globus d'Or 2019: alcohol, sodomia i pollastre fregit en l'apartat de cine

zentauroepp45923124 icult pelicula bohemian rhapsody181117173509

zentauroepp45923124 icult pelicula bohemian rhapsody181117173509

2
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Sobre la gala d’ahir circulen dos rumors: un, que entre els assistents no es va servir prou alcohol; un altre, que gairebé tot se l’havien begut els membres de l’HFPA fa unes setmanes, quan van votar entre els títols nominats al Globus d’Or en les dues categories de millor pel·lícula.

És mentida que circulin, clar. I, en realitat, el triomf de 'Bohemian rhapsody' i el de 'Green book' no haurien de sorprendre’ns. Les dues cintes són relats d’època basats en casos reals, que inclouen interpretacions reeixides i vehiculen missatges pomposos. Els qui reparteixen premis solen delir-se per aquest tipus de pel·lícula; i per això als votants els haurà sigut igual, d’entrada, que 'Bohemian rhapsody' segueixi els clixés associats als biopics musicals tan al peu de la lletra que resulta gairebé paròdica, i que en lloc de centrar-se a endinsar-se en Queen o Freddie Mercury, prefereixi parlar del perillós que és sortir molt de festa o, sobretot, tenir sexe gai. En efecte, la pel·lícula redueix l’homosexualitat a una sèrie de trobades carnals, i els retrata com una cosa sòrdida i perniciós. Del seu metratge només destaquen els seus moments musicals, però ¿no està ja YouTube per a això?

'Bohemian rhapsody' redueix l’homosexualitat a una sèrie de trobades carnals, i els retrata com una cosa sòrdida

Notícies relacionades

Pel que respecta a 'Green book', no té ni una sola escena que no es vegi venir des de molt lluny, i això inclou aquelles massa manipuladores o massa badoques per ser incloses a cap pel·lícula que es respecti a si mateixa. El seu argument, a més, es pot comparar amb una successió de lliçons subministrades per un professor de parvulari, i resumides quedarien així: totes les divisions de raça i classe es poden superar si compartim amb el proïsme un cub de pollastre fregit. L’única explicació que una pel·lícula així guanyi premis és que a Hollywood necessiten recordar-nos que ells no són racistes.

¿Significa això que 'Green book' és favorita de cara als guardons que es donen el 25 de febrer, els que importen de veritat? No. ¿Ho és 'Bohemian rhapsody'? Tampoc. Als Globus d’Or, ja sap vostè, se’ls considera l’avantsala dels Oscar –qui va pronunciar per primera vegada aquesta expressió n’hauria de cobrar ‘royalties’, i també hauria de ser a la presó–, però l’estadística demostra que el seu poder predictiu és nimi. Els dos títols participaran gairebé segur en la carrera per l’Oscar a la millor pel·lícula, però són tan lluny de guanyar-la avui com ho eren abans-d’ahir. Bradley Cooper pot continuar assajant davant el mirall.