QUÈ FER AVUI A BARCELONA

Barcelona celebra l'arribada de l'any 4717 amb una gran fira i espectacles

La festa de l'Any Nou Xinès s'iniciarà amb una espectacular desfilada que sortirà de l'Estació del Nord

El passeig Lluís Companys acollirà durant tot el dia gastronomia, danses, balls i altres actes culturals

42162437 59

42162437 59 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

¡Bon any nou! ¡Benvinguts al 4717! No, no ens hem equivocat, avui celebrem el canvi d’any segons el calendari xinès i entrem a l’any del porc, que s’associa tradicionalment amb la fertilitat i que, segons els experts, està previst que sigui alegre i conciliador i un període en què regnaran el diàleg, la diversió i la positivitat. ¡A veure si és veritat! La data oficial d’inici és el 5 de febrer, però avui Barcelona s’anticipa i prepara una sèrie d’actes a què estem tots convidats, siguem orientals o no. Es tracta de l’Any Nou Xinés amb Barcelona 2019, que consta d’una desfilada, una fira gastronòmica i cultural i tota mena d’espectacles.

Aquesta festa reuneix les cultures catalana i xinesa. / RIL GIRNÉS / CASA ÀSIA / O

La festa s’inicia a les 11.30 hores al parc de l’Estació del Nord. Des d’allà sortirà una comitiva que estarà presidida en aquesta ocasió per la Porca de Sant Antoni i estarà acompanyada per la vedet gegant Rosa i el seu amic Armand. Per part xinesa, acudiran dracs El drac està considerat un símbol de saviesa, cultura i riquesa, mentre que el lleó està representat amb colors molt cridaners.  Hi haurà pirotècnia, arts marcials, balls, música, castellers, diables, gegants i percussionistes i acabarà a l’Arc del Triomf.

La Porca de Sant Antoni serà la convidada especial d’aquest any. / JOAN CORTADELLAS

Gastronomia i cultura oriental

Des de les 10 del matí i fins a les vuit de la tarda la fira tindrà lloc al passeig Lluís Companys. A nivell gastronòmic, s’hi instal·laran 15 envelats dedicats a les tapes xineses que ens demostraran que hi ha vida més enllà de l’arròs tres delícies i el ramen. Oferiran pastisseria variada, crestes, arròs embolicat en fulla de bambú, ous cuits en te, pizza xinesa, boletes de sèsam, arròs amb algues, te xinès, sopa de vedella, broquetes xineses, arròs enganxós de Wenzhou, tallarines de Beijing i tapes cantoneses. ¿Oi que no són els plats de sempre? També podran visitar-se una desena de parades que s’ocupen de temes culturals i comerços. Per exemple, tallers de cal·ligrafia xinesa i comprovar que és tot un art mil·lenari, descobrir les lletres de la sort, o adquirir roba tradicional d’aquell país.

Els nens també poden participar en aquesta festa. / ORIOL GIRONÉS / CASA ÀSIA

Cançons, danses i una òpera xinesa

Notícies relacionades

A l’Arc de Triomf s’instal·larà un escenari en què es podran veure tota mena d’espectacles tradicionals. La sessió matinal (de 12.30 a 14 hores) s’obrirà amb diverses mostres de cançons i danses típiques, però també taichí i kungfu, hip-hop amb la companyia Nothing to Lose, balls catalans amb l’Esbart Gaudí, podrem descobrir una òpera xinesa titulada Trista separació, ‘street dance’ i coreografies ètniques. A la tarda, s’iniciaran els actes a les 17 hores amb balls de tambors i de ventalls, danses de Bollywood i xineses i es repetiran la majoria dels espectacles.

El Grup d’Artistes Huaxing participarà en els espectacles. / MARTÍ FRADERA

L’Any Nou Xinés és un intent d’agermanar les cultures xinesa i catalana ja que, actualment, es calcula que la comunitat xinesa està composta per més de 50.000 persones. Hi col·laboren un gran nombre d’entitats, associacions i institucions dels dos costats, des de l’Ajuntament de Barcelona fins a la Casa Àsia, l’Institut-Fundació Confuci i el consolat de la Xina. Compten amb més de 1.500 voluntaris, majoritàriament estudiants xinesos a Catalunya i catalans que intenten aprendre la llengua xinesa, que intentaran que passem un dia inoblidable. 

Any Nou Xinés amb Barcelona 2019

Llocs:  Estació del Nord i passeig Lluís Companys.

Horaris:  avui, dissabte 2, de 10 a 20 hores.

Preu:  actes gratuïts.

Més informació:  lameva.barcelona.cat/barcelonacultura