INICIATIVA PRIVADA
El públic aplaudeix el nou Museu del Còmic de Sant Cugat
El centre obre portes davant de l'expectació dels visitants, que critiquen la falta de compromís de les institucions públiques amb la historieta
zentauroepp48646408 icult museu comic sant cugat190615184238 /
“Moltes generacions comencem a descobrir el món amb el ‘TBO’. Al final de cada revista la família Ulisses viatjava a un lloc diferent. Jo recordo haver llegit ‘La família Ulisses se’n va a Sebastópol’ i pensar, ¿on és això?”. Ho explica Blanca Font, de 67 anys, una de les primeres visitants de l’acabat d’inaugurar Museu del Còmic, a Sant Cugat del Vallès, que aquest dissabte ha obert les portes al públic. “Llegir aquests còmics va despertar la meva curiositat pels llocs llunyans i sí, vaig acabar viatjant a Sebastópol, a la península russa de Crimea”, afegeix. Originària de La Faterella, a la província de Tarragona, però resident des de fa anys a Sant Cugat, Font fotografia les portades exposades per immortalitzar aquelles historietes que va llegir de petita. Un exercici de nostàlgia que repeteixen amb entusiasme la majoria dels visitants, que no s’han volgut perdre una jornada especial per als aficionats del còmic i de la cultura.
El Museu del Còmic, el primer de Catalunya dedicat a la historieta, es va convertir dijous 13 de juny en una realitat gràcies a l’esforç i a la il·lusió de Paco Baena, José Luis Villanueva i Josep Maria Delhom, col·leccionistes i amants del còmic que han dut a terme aquesta iniciativa privada, que no compta amb subvencions ni amb ajuts. A més, han cedit al fons del museu els 2.000 originals i les més de 15.000 publicacions de les seves col·leccions per al delit dels visitants. Un projecte que va posar la directa davant de l’eternització del museu del còmic de Badalona que tant la Generalitat com l’ajuntament de la població han deixat pràcticament en via morta.
Entre els curiosos i els aficionats al còmic que van decidir acostar-se al museu durant el dia d’ahir hi havia Assumpció Guillamón i Josep Ramon Salvadó, que van venir des de Lleida. “Ens vam assabentar de l’obertura per les notícies i no ens ho hem volgut perdre, ja que tots dos som fans de la historieta. ¡Aquí hi ha tota la nostra infància!”, afirma Guillamón. “A més, el nostre fill estudia arquitectura a Sant Cugat i aprofitarem per menjar amb ell. Però, la raó principal de la nostra visita és el museu”, assegura.
Preservació de la memòria
Notícies relacionadesDurant la jornada, el degoteig de visitants, la majoria amants del còmic, ha sigut continu. Això sí, tots coincideixen en una reivindicació: la necessitat de recuperar el compromís de les institucions públiques amb la historieta. “Aquesta iniciativa mereix tota la meva admiració perquè és un exercici de preservació i recuperació de la història i la memòria, però això no eximeix les institucions públiques de les seves responsabilitats”, apunta Xavier Raventós, aficionat del còmic de 57 anys, que s’ha acostat des de Barcelona amb motiu de l’obertura.
Abans de marxar, una parella de visitants comenten a taquilla que els ha agradat molt. José Luis Villanueva respon amb un somriure de satisfacció, la de la feina ben feta.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia