PROPOSTES DE LECTURA
15 propostes de novel·la negra per a aquest estiu 2019
Una selecció de gènere policíac i suspens per evadir-se durant les vacances
collage-negra
Després de les campanyes de BCNegra, de Sant Jordi i de la Fira del Llibre de Madrid, les editorials llancen l’artilleria estiuenca més negra amb la mirada posada a més en la Setmana Negra de Gijón, del 5 al 14 de juliol. Vet aquí algunes recomanacions per a aquestes vacances.
YERULDELGGER. LA MUERTE NÓMADA. Ian Manook. Salamandra Black. La Mongòlia actual, espoliada per multinacionals mineres, dessagnada per la corrupció a tots els nivells, amb una gran part de la població encara nòmada, que conserva les tradicions ancestrals, i una altra que acaba malvivint a la sobrepoblada capital, Ulan Bator, és la que ha descobert com a escenari de novel·la negra el francès Patrick Manoukian amb el pseudònim d’Ian Manook. Amb aquesta novel·la tanca la trilogia protagonitzada per l’atípic, aquí ja expolicia, Yeruldelgger.
LA HUELLA DEL MAL. Manuel Ríos San Martín. Planeta. A ningú se li havia ocorregut utilitzar com a escenari del crim el jaciment d’Atapuerca fins que a aquest director, productor i guionista televisiu (‘Médico de familia’, ‘Menudo es mi padre’ ...) li va brillar la idea durant una visita i va ordir una trama que, a més de reflexionar sobre el que aporta cada nou os prehistòric trobat, interroga sobre la violència i l’instint de supervivència en l’ésser humà.
EL FRÍO DE LA MUERTE. John Connolly. Tusquets. El creador del detectiu Charlie Parker torna amb un nou, i magistral, cas especialment fosc, per al seu investigador. Aquesta vegada ha de seguir els passos d’un detectiu privat desaparegut, obsessionat a aclarir homicidis i desaparicions poc habituals. En la seva recerca toparà amb un imperi criminal capitanejat per una Mare monstruosa i arribarà allà on el fred de la mort assoleix els innocents.
L’escriptor John Connolly, durant una visita a Barcelona /
NO CERRAMOS EN AGOSTO. Eduard Palomares. Libros del Asteroide. El refrescant debut d’aquest periodista barceloní és tot un maridatge entre l’herència de Carvalho, alhora homenatge al seu creador, Manuel Vázquez Montalbán, i la Barcelona actual, poblada de turistes i joves obligats a la precarietat laboral i a l’atur com a úniques sortides. Dosis perfectes d’humor i ironia acompanyen el seu protagonista, un jove que entra de becari d’estiu en una agència de detectius.
COCINAR UN OSO. Mikael Niemi. Seix Barral. L’autor suec convida el lector que l’acompanyi fins a l’any 1852 en una investigació policial al més profund dels boscos del seu país. El tàndem del pastor Lars Levi Laestadius i el seu jove deixeble Jussi, amb ecos d’‘El nom de la rosa’, troben el cadàver d’una noia, aparentment atacada per un os. Una segona mort els enfrontarà a la superstició, la barbàrie i el mal davant d’un dimoni que res té d’animal ni de sobrenatural.
SOLEDAD. Carlos Bassas del Rey. Alrevés. Després de la celebrada ‘Justo’, l’escriptor barceloní presenta el dolor, la solitud, el buit, la por, la culpa i la ràbia d’una mare la filla de la qual ha sigut trobada morta. Serà l’inspector Romero qui investigui el cas per intentar descobrir una veritat tòxica que el portarà a viure el seu propi calvari.
EL BUEN HIJO. You-Jeong Jeong. Roja&Negra. Un altre atípic escenari negre: Corea del Sud, de la mà d’una autora que es coneix com la Stephen King sud-coreana. El protagonista d’aquest violent i laberíntic ‘thriller’ psicològic era una promesa de la natació fins que l’epilèpsia es va creuar en la seva vida. Viu amb la seva mare, que un dia troba degollada a casa.
L’escriptor i guionista Manuel Ríos San Martín, autor de 'La huella del mal’ /
LA AMIGA. Teresa Driscoll. Principal Noir. Segona novel·la negra, després de ‘Te veo’, d’aquesta experiodista de successos britànica reconvertida en autora de ‘thrillers’ psicològics supervendes. Aquesta vegada posa el focus en els habitants d’un petit poble del Regne Unit, molts d’ells llops disfressats d’ovelles, per mostrar quins terribles secrets poden ocultar els éssers més estimats.
LA CEGUERA DEL CANGREJO. Alexis Ravelo. Siruela. Ángel va a Lanzarote per intentar trobar respostes a la mort, suposadament en accident, de la seva nòvia, Olga, que estava escrivint la biografia definitiva de César Manrique. Al temps homenatge a aquest artista canari i denúncia de delictes urbanístics, corrupció immobiliària i terrorisme mediambiental, Ravelo teixeix una intensa i molt negra novel·la.
EL HOMBRE QUE VOLVIÓ A LA CIUDAD. George Pelecanos. RBA. Brillant guionista i productor de ‘The Wire’, Pelecanos sap transmetre en aquesta nova novel·la la set de poder d’una ciutat com Washington. En aquesta història de cares redempcions, rerefons social i lúcides reflexions conflueixen un detectiu amb mètodes gens ortodoxos i poc legals, un policia jubilat que enyora l’acció i un jove que acaba de sortir de la presó.
OCULTA EN LA SOMBRA. Vanessa Savage. AdN. El cas real de l’assassina en sèrie Rosmary West, que al costat del seu marit Fred, va assassinar a Gloucester 12 dones, algunes nenes i la majoria al domicili familiar, va inspirar aquest ‘thriller’ psicològic, l’autora del qual, que es va preguntar ¿què passaria si aquesta casa fos la casa de la teva infància i volguessis tornar a viure-hi amb parella i els teus fills?
Ian Manook, durant la seva visita a Barcelona /
PES MORT. Llort. Crims.cat. Com el pes mort del títol, cadascú carrega amb la seva culpa els cinc protagonistes de la nova novel·la, la número 12, del periodista i escriptor Lluís Llort: el matrimoni propietari d’un restaurant, la jove neboda que treballa de cuinera i el cambrer de tota la vida es veuen obligats a prendre una sèrie de decisions a contrarellotge quan un client habitual provoca una situació inesperada.
LA SEÑAL. Maxime Chattam. Alfaguara Negra. L’autor francès va més enllà de la novel·la negra, tintant-la amb elements de ‘thriller’ històric, geopolític, fantasia i terror. Inspirat en fets biogràfics i familiars, Chattam presenta una família que es muda des de Nova York a un poble pròxim a Salem. Una vegada allà, assassinats, desaparicions i inquietants comportaments, ancestrals, rumors sobre les bruixes i una ‘cosa’ temible al bosc.
Notícies relacionadesL’ÚLTIM VAIXELL. Domingo Villar. Columna / Siruela. L’esperada tornada de l’inspector Leo Caldas no va decebre. Després d’‘Ollos de auga’ i ‘A praia dos afogados’ –mig milió de lectors i traduccions a 15 països– van arribar deu anys de silenci. Domingo Villar ha rescatat els paratges de la ria de Vigo i el seu popular investigador, que afrontarà la desaparició d’una jove de família rica, en una novel·lassa de 700 pàgines, que porta diverses setmanes entre els més venuts i el 3 de juliol es publica en versió catalana.
LA GÀBIA D’OR. Camilla Läckberg. Amsterdam / Maeva. Una de les dames negres arribades dels països nòrdics més consolidades i amb més lectors a Espanya. La supervendes sueca aparca la seva sèrie ambientada a Fjällbacka per armar un ‘thriller’ psicològic protagonitzat per una dona de passat fosc que s’alça en una heroïna venjadora quan la seva perfecta vida –marit atractiu, filla i alt estatus social– s’esfondra.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao