DURARÀ DIVERSOS ANYS
El Rijksmuseum restaura 'La ronda de nit' de Rembrandt de cara al públic
Els treballs de restauració de la pintura del 1642 es poden seguir en directe per internet
El director del museu, amb dos milions de visitants a l'any, afirma que el quadro "pertany a tothom"
zentauroepp48988926 ronda de noche190708110415 /
El Rijksmuseum d’Amsterdam ha començat aquest dilluns la restauració més important del quadro ‘La ronda de nit’ de Rembrandt i ha decidit fer-ho de cara al públic. La restauració de l’enorme pintura, que data del 1642, també es transmet en viu per internet perquè tothom la pugui seguir.
‘La ronda de nit’ és una de les obres més famoses del món, amb més de dos milions de visitants que venen a veure-la cada any", va dir el director del museu, Taco Dibbits.
"L’obra pertany a tothom"
L’obra monumental, que fa 3,8 metres d’altura per 4,5 metres d’ample i pesa 337 quilos, "pertany a tothom i creiem que el públic té dret a veure el que fem amb la pintura", va continuar.
Durant almenys mig any de feina, s’utilitzaran "les tècniques més avançades", com ara intel·ligència artificial, tècniques d’escàner amb rajos X i una lupa que multiplica la visió per deu, per primer estudiar i examinar cadascuna de les parts d’aquesta històrica pintura i després començar a restaurar les parts que ho requereixin.
Es faran 12.500 fotografies amb una resolució "extremadament alta", també a la llum del dia, i es realitzarà una imatge en 3D de l’obra.
El públic podrà veure un equip d’una vintena de restauradors, historiadors d’art, científics de dades i fotògrafs darrere d’una vidriera, que els separa set metres del quadro.
Retransmissió en directe
La retransmissió en directe de la totalitat de les tasques es realitzarà a través de la pàgina rijksmuseum.nl/nightwatch, per a aquells que no puguin viatjar fins a Amsterdam per veure-ho en persona.
‘La ronda de nit’ ha sigut sotmès a 25 restauracions al llarg de la seva història, però es considera "l’operació més gran" i els experts creuen que la pintura s’ha pogut "enfosquir una mica" amb el pas del temps.
En un comunicat, el museu explica que aquest extens estudi se centrarà a conèixer el procés de pintura original, els materials i la tècnica de Rembrandt, l’impacte dels tractaments anteriors i les intervencions més recents, així com l’envelliment, la degradació i el possible futur de la pintura.
El quadro es retirarà del seu marc i es col·locarà en un cavallet especialment dissenyat per a aquestes tasques, durant la durada de la fase d’investigació.
Aquest quadro és una de les obres més famoses del món, admirada per més de dos milions de visitants cada any, i és propietat del municipi d’Amsterdam.
L’holandès Rembrandt van Rijn (1606-1669) va rebre el 1642 l’ordre del capità de la milícia burgesa d’Amsterdam, Frans Banninck Cocq, per retratar els oficials i membres de la seva milícia. En tres segles i mig, la pintura ha viscut diversos intents de restauració i fins i tot es va escapar dels nazis.
Atac amb un ganivet
L’última restauració important de l’obra es remunta a fa més de quaranta anys, després d’un atac el 1975 d’un desequilibrat que li va assestar diverses punyalades. Des d’aleshores, els experts han notat l’aparició d’un halo blanc en algunes parts de la pintura, especialment al voltant de l’àrea danyada per l’apunyalament, que ha descolorit la representació d’un gos petit a la part inferior dreta. "Hem notat que en els últims anys ha aparegut una brillantor blanca a la part inferior de la pintura, volem poder entendre què és" i "restaurar el treball en el millor dels casos", va explicar Taco Dibbits.
Notícies relacionadesEls experts examinen la pintura amb fotografies d’alta resolució i anàlisis digitalitzades de la tela de cada capa de vernís i pintura, abans de determinar les millors tècniques de restauració. Abans de la seva reubicació, ‘La ronda de nit’ va ser el punt culminant d’una exposició organitzada pel 350è aniversari de la mort del famós pintor holandès.
- Previsió meteorològica Arriba una dana a Catalunya: pluges i neu
- Seguretat Social La Seguretat Social està traient la pensió de viduïtat als qui facin aquesta operació
- ELS SEIENTS DE L’ESTADI El poble de Sòria que va desmuntar les grades del Camp Nou perquè els seus veïns poguessin asseure’s
- Biòpsia líquida Una start-up desenvolupa un test de sang per detectar precoçment 5 tipus de càncer
- Totes les estrenes i tornades Les 10 sèries que no et pots perdre aquest febrer
- Teatre ‘Un déu salvatge’ arriba al Goya amb Arquillué al capdavant
- Nadine Sierra: «Hem de lluitar contra la violència, l’agressivitat i els que volen dividir-nos»
- Primera Tribuna de les Professions Els col·legis professionals volen una visió transversal de la salut mental
- Sanitat El Govern destina 42 milions a millorar l’atenció primerenca
- Urgències El SEM destina un helicòpter medicalitzat a Lleida des d’avui mateix