FESTIVAL LITERARI

La Setmana del Llibre en Català consolida el seu rècord

La cita, del 6 al 15 de setembre a l'avinguda de la Catedral, creix en nombre d'expositors, llibreries i novetats

La trobada premiarà la distribuïdora Les Punxes i la revista 'Cavall Fort' i comptarà amb David Lagercrantz, que tanca 'Millennium', com a convidat especial

zentauroepp40010073 pla general d un dels passadissos de la fira de la setmana d190718161631

zentauroepp40010073 pla general d un dels passadissos de la fira de la setmana d190718161631 / Guillem Roset

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Joan Sala, director de la Setmana del Llibre en Català, creia que havien “tocat sostre”, però les xifres de la nova edició, la 37a, que del 6 al 15 de setembre tornarà a acollir l’avinguda de la Catedral de Barcelona en un espai de 1.750 metres quadrats, l’han portat a parlar aquest dijous, durant la presentació, d’“un altre any de rècord”. La fira-festival, que s’ha consolidat com a referent cultural d’èxit de la ‘rentrée’ literària en català, “sense la voluntat de convertir-se en un Sant Jordi” quant al model, tindrà un “rècord de segells editorials (188), de llibreries (16) i de novetats (260)”,amb un total de 219 expositors (un 7,5% més que el 2018), més de 270 activitats i firmes de 250 autors

La Setmana, que organitza Editors.cat amb un pressupost de 505.000 euros, tindrà com a convidat especial el suec David Lagercrantz, que després de passar per Madrid presentarà ‘La noia que va viure dues vegades’ (Destino / Columna), que tanca la trilogia ‘Millennium’ completant la del desaparegut Stieg Larsson. D’altres noms propis de la cita seran els guanyadors del tradicional Premi Trajectòria, que aquest any reconeix el treball dels agents culturals Oriol Serrano i Margrit Lömker, durant 50 anys al capdavant de la distribuïdora Les Punxes. No serà l’únic guardó, ja que aquesta vegada hi haurà un Premi Especial que destacarà la tasca, durant 58 anys, de la revista ‘Cavall Fort’,en favor de la lectura, la defensa del català i la consciència de país”. 

260 novetats

A banda de desenes de milers de títols de fons, entre les 260 novetats (de les quals un 21% són de literatura infantil i juvenil) destacaran l’últim de Rosa Ribas, Albert Sánchez Piñol, Najat El Hachmi o Xavier Bosch, entre d’altres. Entre les activitats, moltes de les quals es faran amb una escenografia i un format radiofònic que les dinamitzarà, hi haurà trobades amb autors, tardes temàtiques sobre la història de Catalunya, el feminisme, el feixisme, la música, la guerra civil i la postguerra o el procés, o espais dedicats al gènere negre, la il·lustració, els clàssics, els joves o la poesia. Per alslectors més petits estan previstes 60 actuacions, rondallaires i tallers.    

Altre cop, un espai per a 500 capçaleres de revista i premsa comarcal en català, un altre per a la venda de llibres traduïts a altres llengües, els itineraris literaris per Barcelona, el regal d’una biblioteca de cartró per als més petits (comprant llibres per valor de 50 euros), la trobada professional amb agents i editors estrangers i la Nit de la Setmana (el dia 7 durarà fins a les 12 de la nit).   

Compromesa contra la violència masclista a través de diverses xerrades, la imatge visual d’aquesta Setmana és obra de l’artista Ignasi Aballí i el cartell de Sergio Conches, de l’Elisava.  

Notícies relacionades

Aquest any es repeteix la fórmula del 2018 per garantir la diversitat de títols i que impedia que un llibre fos a més d’un estand. “Es va facturar un 25% més”, ha apuntat Sala, que ha afegit que hi haurà una concessió a “les llibreries que vulguin mostrar la seva idiosincràsia”, permetent un espai d’un màxim del 20% de la parada a‘el llibreter recomana’, amb els títols que triïn. 

Demanda per l’IVA

El director de la Setmana ha assenyalat també que han presentat una demanda judicial contra Hisenda per reclamar la devolució de l’IVA cultural de les edicions del 2015 i el 2016, que puja a 150.000 euros. “Ja ens han tornat el del 2017 i esperem que facin el mateix amb el del 2018”.