FESTIVAL DE SANT SEBASTIÀ
Ricardo i Chino Darín, junts per primera vegada
Pare i fill presenten a Sant Sebastià l'exitosa 'La odisea de los Giles', que representarà l'Argentina en els Oscars
zentauroepp50018309 icult darin190923193604 /
És la primera vegada queRicardo Darín i el seu fill Chinoapareixen junts a la gran pantalla. Quan van llegir la novel·la ‘La noche de la Usina’, d’Eduardo Sacheri (també responsable d’‘El secreto de sus ojos’), es van adonar que allà hi havia una pel·lícula i tots dos es van involucrar en la producció, i van encarregar-ne la direcció a Sebastián Borensztein, amb el qual Darín ja havia treballat a ‘Un cuento duro’ o a ‘Koblic’.
‘La odisea de los Giles’ se centra enun període de la història argentina recent que pràcticament no s’havia abordat en el cine, el ‘corralito’. Els seus protagonistes són un grup de gent honesta que ha treballat tota la vida i veu com tots els seus somnis s’esfumen d’un dia per a l’altre quan elsseus estalvis al banc desapareixen. Llavors, cansats de ser uns ‘giles’ (pelacanyes), decidiran fer un pas endavant i passar a l’acció per recuperar el que és seu i venjar-se d’aquells homes poderosos plens d’ambició i sense escrúpols que els van enganyar.
Domesticats
«Hi ha una eina amb la qual compta el poder i és la nostra domesticació», diu Ricardo Darín durant la presentació de la pel·lícula en el Festival de Sant Sebastià. «Som com anyells que segueixen les normes preestablertes; obeïm sense més ni més. I aquesta pel·lículatracta de treballadors que ho han fet tot béi s’han aprofitat d’ells».
L’actor creu que no es tracta d’abraçar el caos o l’anarquisme, que necessitem més ordre que desordre, però quees pot reflexionar entorn de les lleissobre les quals s’ha establert la nostra societat. «Nosaltres tenim poders que desconeixem. Quan una comunitat sencera s’oposaa alguna cosa de manera pacífica, es mouen les coses», continua. «A més, no és el mateix un ‘gil’ que un conjunt de ‘giles’; la unió fa la força; l’important és trobar el denominador comú i organitzar-se», reflexiona Chino Darín.
La distància còmica
Notícies relacionadesLa pel·lícula opta per introduir l’humor per parlar d’un tema que es va convertir en un autèntic malson per a milers de famílies argentines. «No només es va produir un col·lapse financer, també va generar molt dolor i potser feia falta una mica de distància per abordar l’assumpte». I el que hem intentat és utilitzar la comicitat com a bàlsam».
Per a Ricardo i Chino Darín,‘La odisea de los Giles’ és una catarsi. El sistema ens ha enganyat; ha jugat amb les nostres expectatives. ¿Fins quan la població continuarà aguantant? A ‘Relatos salvajes’, el mateix Darín interpretava un home que esclatava, que no podia més i acabava per convertir-se en un ídol antisistema. En aquesta ocasió, l’actor i productor cita el neorealisme italià com a font d’inspiracióper a la pel·lícula, ja que «va aconseguir la clau per riure’s dels problemes al mateix temps que els denunciava». La pel·lícula, que s’ha convertiten un èxit de taquilla al seu paísd’origen, representarà l’Argentina en la carrera als Oscars.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034