ESTRENES DE CINE
Joker, un personatge en els extrems de la provocació i el deliri
Cada representació de l'antagonista de Batman és, d'alguna forma, un reflex del seu temps, des del pop de César Romero al pervers de Heath Ledger
joker-2019-joaquin-phoenix-clown-5c-2
El personatge de Joker, nascut com a antagonista de Batman i encimbellat a la categoria d’icona pop des dels seus orígens, ha constituït un vehicle ideal per als actors que l’han encarnat a l’hora de desencadenar els seus recursos interpretatius més extrems. Cada un s’hi ha enfrontat d’una manera diferent, tot i que en el fons complementària, per compondre una mitologia trasbalsada en què batega l’esperit provocador i el desenfrenament expressiu.
Cada representació de Joker és, d’alguna forma, un reflex del seu temps, igual que cada una de les pel·lícules en les quals ha aparegut suposa una relectura de la seva essència i les motivacions que l’impulsen a fer el mal.
César Romero, com a Joker en la sèrie ‘Batman’.
Va ser l’actor d’origen cubà César Romero el primer que es va posar en la pell del pallasso malvat en la mítica sèrie de televisió dels anys 60 que va tenir una gran popularitat en l’època durant dues temporades. El seu va ser un Joker amable, en coherència amb la imatge molt menys aspra amb què durant aquells anys es va tractar el personatge als còmics, teatral, ‘kitsch’ i tan infantil com colorista. «¡Una broma al dia manté l’alegria!», va ser una de les seves frases icòniques.
Vint anys després en recolliria el testimoni Jack Nicholson en el que es convertiria en un dels fenòmens sociològics més grans de finals dels anys 80, el ‘Batman’ de Tim Burton. L’actor no es va haver d’esforçar gaire per apoderar-se de la funció i el director va saber com treure partit de la seva energia saltirona i el seu carisma devastador en escenes com aquella en què irromp al Museu d’Art de Gotham al crit de «¡Senyors, ampliarem les nostres ments!», mentre sonava el tema de Prince Partyman.
Heath Ledger, a ‘El cavaller fosc’.
‘El cavaller fosc’, de Christopher Nolan, va posar les coses una mica més serioses. Els seus personatges eren reflexius i s’encarregaven de constatar-ho en els seus diàlegs metareferencials. De nou el malvat s’encarregava de treure protagonisme al superheroi, i demostrava que no importava el rostre de Batman quan el Joker entrava en acció. Heath Ledger va guanyar un Oscar pòstum per una interpretació perversa en la qual hi havia poc lloc per a les bromes del pallasso. Va ser un Joker més físic i encarregat d’introduir a la pel·lícula l’acció a través de l’alteració de l’ordre establert. Es definia a si mateix com un agent del caos i per això la seva diversió consistia a fer saltar-ho tot pels aires i a emprenyar Batman i demostrar-li que no podien existir l’un sense l’altre.
Jard Leto, a ‘Escuadrón suicida’.
Després d’aquesta contundència, la interpretació de Jared Leto a ‘Escuadrón suicida’ podria qualificar-se de poc memorable. Un Joker d’aspecte punk, sense gaires matisos i al servei d’una estètica videoclipera. Fins que va arribar Joaquin Phoenix per demostrar que encara quedaven molts racons foscos per explorar dins del personatge. La seva és una transmutació en tota regla, un exercici de composició físic i corporal realment abassegador i un treball de psicologia malalta que desafia els límits de la moralitat. La seva presència ho inunda tot i demostra fins a quin punt una pel·lícula pot resultar memorable gràcies a un actor que sap com explorar la bogeria com a símbol de la nostra societat degenerada.
Joaquin Phoenix, a ‘Joker’.