TOPONÍMIA MUSICAL
La terra erma dels Pet Shop Boys
No gaire gent sap que 'West end girls' literàriament està molt influïda pel poemari cabdal de T.S. Eliot
zentauroepp38781406 icult191004131242
Que Pet Shop Boys és un duo de gent llesta no és novetat. El que sí que resulta, com a mínim, curiós és adonar-se de fins a quin punt el seu treball és un destil·lat d’influències i referències. Per a això no hi ha millor exemple que la seva cançó de 1985 ‘West end girls, potser un dels seus millors primerencs èxits.
L’enganxosa melodia farcida de sintetitzadors té en realitat inspiracions molt dispars: musicalment està lleugerament basada en ‘The message’, l’arxiconegut tema de hip-hop de Grandmaster Flash and the Furious Five, en el qual la lletra predomina, com a ‘West end girls’, per sobre de la música. Menys gent sap que literàriament està molt influïda per ‘La terra eixorca’, el poemari cabdal de T.S. Eliot, en el qual es barregen veus narratives i referències fosques. A Neil Tennant, autor de la lletra, se li va ocórrer copiar el seu estil en una cançó que va ser escrita mentre observava la gent jove beure i ximplejar a prop de Leicester Square, en ple centre de Londres.
A Neil Tennant, autor de la lletra, se li va ocórrer copiar l’estil d’Eliot en una cançó que va ser escrita mentre observava a la gent jove beure i ximplejar a prop de Leicester Square
Però ‘West end girls’ és una mica més. Els voltants de Leicester Square són el Soho londinenc, uns carrers de passat aristocràtic que van estar farcits a mitjans del segle XIX de bordells i teatres. Una zona d’altíssima densitat de població que a partir dels anys 70 i especialment als 80 va ser coneguda pels seus ‘sex shops’, per allotjar una gran quantitat de locals LGTBI i pels seus cafès oberts tota la nit, una raresa a la resta de la ciutat.
Notícies relacionadesLa lletra de ‘West end girls’ captura aquell moment d’ebullició del barri, tracta les diferències de classe, el flirteig entre homes i la necessitat d’escapar-se d’una ciutat opressiva. A més, inclou alguns carrers i bars concrets on els Pet Shop Boys se n’anaven de copes, en ple Chinatown, al Soho.
Per acabar-ho d’adobar, hi ha una referència directa a la ruta amb tren que va seguir Vladímir Lenin, «del llac Ginebra a l’estació de Finlàndia», durant la primera guerra mundial. Una menció sens dubte del llibre d’Edmund Wilson ‘Hacia la estación de Finlandia’. No està malament per tractar-se ¿només? d’una cançó.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034