ESTRENA DE CINE

'Frozen II': els poders d'Elsa

''Frozen II' desembarca aquest divendres en els cines, disposada a ratificar el fenomen sociològic que va suposar la triomfal primera entrega el 2013

zentauroepp50887516 this image released by disney shows elsa  voiced by idina me191120200227

zentauroepp50887516 this image released by disney shows elsa voiced by idina me191120200227

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Primer es va convertir en un èxit cinematogràfic, després en un fenomen sociològic. Ningú s’esperava que, a hores d’ara, una pel·lícula de Disney adquirís semblant repercussió i aconseguís revitalitzar un concepte tan antiquat com el dels contes de princeses. Però així va ser, ‘Frozen: El regne de gel’ (2013) va recaptar 1. 276 milions de dòlars i pocs mesos després de la seva estrena totes les nenes (i molts nens, entre ells el de Charlize Theron, del qual es va viralitzar un vídeo) volien ser Elsa.

En un temps rècord el personatge es va convertir en una icona popular. ¿El seu secret? Tenia poders màgics, però també s’equivocava, s’enfadava i era conflictiva, la qual cosa l’acostava a les inseguretats del públic jove. En aquell moment, la van anomenar la princesa ‘emo’. A més, era tossuda, gens dòcil, independent i no necessitava cap trama amorosa per reivindicar-se. Molts es van aventurar a integrar-la dins del col·lectiu LGTBI, tot i que Disney mai ha fet un pas endavant (sinó al contrari) a l’hora de donar alguna pista sobrel’orientació sexual de l’heroïna.

Potser per aquesta raó, durant la seva visita a Madrid per presentar la segona entrega de la saga, ‘Frozen II’,el productor Peter del Vecho (l’home que va pujar a recollir l’Oscar per ‘Frozen: El regne de gel’) va intentar llançar pilotes fora sobre aquesta qüestió: «El que m’agrada d’aquestes històries és que puguem identificar-nos independentment de la nostra procedència. A Disney tenim total llibertat creativa i la nostra última meta és la imaginació. Aquí hem volgut ressaltar la història d’amor entre dues germanes».

En realitat, els responsables tenien molts hàndicaps als quals enfrontar-se en aquesta segona part a més del suposat lesbianisme d’Elsa, com ampliar la història i que tingués un sentit que no fos gratuït i compondre cançons que superessin el hit ‘Let it go’. «A Disney no fem gaires seqüeles perquè intentem que romanguin lligades a l’equip original, i això no sempre pot ser. A més, fer una segona part havia de tenir un sentit, calia explicar una cosa nova, i en aquest cas quedaven moltes preguntes sense respondre al voltant del personatge d’Elsa».

Moment climàtic

Per configurar aquesta nova història, els creadors (entre ells Jennifer Lee, ascendida a capitost dins de l’estudi) es van endinsar en el folklore escandinau i van viatjar al nord d’Europa per amarar-se de l’atmosfera dels boscos gelats. Així, tot i que el conte ‘La reina de les neus’de Hans Christian Andersen continua sent una font d’inspiració, també ho és la mitologia noruega i les seves criatures.

Notícies relacionades

Conscients del potencial del personatge d’Elsa, en aquesta ocasió van decidir atorgar-li més presència (igual que al ninot de neu Olaf) amb tema principal ‘Mucho más allá’ (a Espanya interpretat per un desafinat David Bisbal als títols de crèdit), que acompanya un moment climàtic d’autodescobriment que s’aprofita per explotar tota la pirotècnia visual i l’excés de «brilli-brilli».

La pel·lícula promet èxit, aquest cop no hi haurà sorpreses en aquest sentit. Es podrà veure en 944 pantalles i en 397 cines a tot Espanya. Elsa es convertirà en la reina del Nadal i posarà al cap de les nenes i nens la seva corona de princesa apoderada i rebel per a més glòria del marxandatge.