PATRIMONI CULTURAL

La Generalitat crea una comissió assessora per adquirir fons de còmic i il·lustració

L'objectiu de Cultura és treballar en una política de compra que eviti la fuga d'obres fora de Catalunya

zentauroepp48699735 barcelona 19 06 2019 icult  presentaci n de la exposici n so191129130019

zentauroepp48699735 barcelona 19 06 2019 icult presentaci n de la exposici n so191129130019 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat sembla haver recollit el guant que el juny passat llançava el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) a l’impulsar un consell assessor per a l’adquisició d’obres de còmic, com avançava llavors aquest diari. Aquest divendres, la Conselleria de Cultura ha anunciat la creació d’una Comissió del Còmic i la Il·lustració, presidida per la directora general de Patrimoni Cultural, Elsa Ibar, i formada per diversos experts del mitjà i que, entre altres objectius, treballarà precisament en una política d’adquisicions de material per incorporar-lo a les col·leccions nacionals. La comissió arriba després de la preocupació dins del sector per la fuga de fons cap a fora de Catalunya, després que al maig la fundació Lafuente de Santander comprés obres de l’‘underground’ barceloní fundació Lafuente de Santander dels 70, sobretot de Nazario, Montesol i Pepichek

«Tal com s’ha fet amb la fotografia, volem que la comissió ofereixi un punt de trobada per a la reflexió entre el sector i les administracions –explica Ibar a EL PERIÓDICO–. Els objectius principals són crear un discurs, un relat unificat del còmic al país, i un cens o inventari del material existent», a més que el grup d’experts assessorin sobre possibles adquisicions per posar-les a disposició del conjunt de museus i centres de custòdia de patrimoni, com el MNAC i la Biblioteca de Catalunya (els seus respectius directors, Pepe Serra i Eugènia Serra, formen part de la comissió) o el Museu Morera de Lleida.

Recursos econòmics

Per Pepe Serra, «aquesta comissió encaixa amb la línia de treball del museu per incloure en els relats del MNAC el llenguatge artístic del còmic, fonamental en tota la narrativa de postguerra cap aquí» i s’emmarca en la línia d’exposicions com la d’‘El Víbora’ o Corto Maltès. «És necessari tenir a prop experts per saber què prioritzar, què patrimonialitzar, com recuperar tota aquesta part del patrimoni tan important per a Barcelona i Catalunya».   

Ibar afegeix un altre objectiu: «Un treball de difusió per donar a conèixer aquest patrimoni als ciutadans» que pot passar per dinamitzar l’oferta expositiva. No hi ha un pressupost concret, admet. «Però sí que tenim recursos que anem assignant a diferents projectes i per al còmic ja hem previst un increment que es regularà en funció de les adquisicions de fons», afirma sense donar xifres.

Antoni Guiral i Alfons López, entre els experts 

L’expert i responsable de continguts del Còmic Barcelona, Antoni Guiral, i el també divulgador i autor de còmic Alfons López, tots dos integrants de la nova comissió, valoren «positivament» la iniciativa, però també són prudents i esperen veure els resultats futurs. Es poden recordar les expectatives que va despertar al seu dia el fallit projecte d’obrir un museu del còmic a Badalona. «Seria desitjable que el còmic, la il·lustració, l’humor gràfic i l’animació tinguessin un espai expositiu propi amb una programació estable, que no s’ha de confondre amb un museu –apunta López–. És una altra de les necessitats del sector».  

Un sector, a més, que espera que no sigui massa tard per evitar que nous fons de còmic fet o publicat a Catalunya se’n vagin fora o per rescatar o posar de relleu, per exemple, el material de Bruguera

Notícies relacionades

Ibar no es tanca a obrir sinergies, per exemple, amb l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, que depèn de l’ajuntament, o amb iniciatives privades com la del Museu del Còmic de Sant Cugat, que va obrir al junyMuseu del Còmic de Sant Cugat, sense ajuts de les institucions, i que podria ajudar la seva supervivència. 

Altres experts de la comissió són l’historietista Marika Vila; el president de l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya (APIC), Xavi Ramiro; el periodista Jaume Vidal; la historiadora de l’art Roser Messa; l’artista Juan Bufill, i els professors Joaquim Noguero i Albert Rossich.