ENTREVISTA

Pau Donés: «Jo he parat, però el meu compromís amb el càncer, no»

El músic interromp la seva residència a Los Angeles i aquest dilluns ofereix a Luz de Gas dos concerts de Jarabe de Palo en benefici de l'Institut d'Oncologia del Vall d'Hebron

zentauroepp51384619 el cantant de jarabe de palo  pau don s  sost  la taula de s191222131041

zentauroepp51384619 el cantant de jarabe de palo pau don s sost la taula de s191222131041 / Cedida a l ACN

8
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto

Fa un any, el 22 de desembre del 2018, Jarabe de Palo deia ‘fins després’ al Tarraco Arena, i Pau Donés ens feia saber que marxava «molt lluny», prou com perquè cap promotor pogués temptar-lo per fer un concert o participar en un festival. Ara, el Nadal i la recerca contra el càncer el porten de tornada: Aquest dilluns Jarabe ofereix dos recitals a Luz de Gas, tots dos destinats a recaptar fons per al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). Per a la causa s’ha habilitat una fila zero destinada als qui no puguin venir al concert i vulguin col·laborar amb un donatiu (al número de compte ES33 2100 5000 5102 0021 4086). Abans de volar cap a Barcelona, Donés ens atén des del seu actual domicili a Los Angeles.

Així que Califòrnia. L’imaginem surfejant a la platja de Malibú.

Doncs sí, és així. Patia una mica perquè vaig tenir una filla i em vaig passar la seva infància viatjant. Així que vaig venir amb ella a Califòrnia, vam buscar una caseta, un ‘col·le’... I la primera trucada que vaig rebre va ser d’un promotor: «Home, Pau, m’he assabentat que ets aquí, hem de muntar una gira...» ¡Collons, sí que comencem bé!, vaig pensar. Però no, no, ho va entendre ràpidament. Los Angeles és una ciutat molt musiquera, però quan vaig arribar només volia saber on hi havia una fleca i un supermercat.

¿Com és la vida amb la seva filla, la Sara?

El que faig amb ella és bàsicament fer de pare. M’aixeco cada dia cap a les sis, li preparo l’esmorzar, vaig a surfejar, després torno, dinar... Ella complirà 16 anys d’aquí a uns dies. I jo m’hi estic component bastant. Sense presses, sense objectius concrets. Algun dia tornarem i farem un disc, segur, però encara no. Aquí hi ha molta cosa artística i veuré actuar grups petits que potser algun dia seran com a Green Day o Red Hot Chili Peppers. Ah, també vaig a classes de salsa amb la Sara. I ja està. No faig res més.

Se’n va anar amb la intenció d’estar-se fora un any.

Vam marxar el juliol del 2018 i jo tornaré el juliol que ve, però ella no: té claríssim que es vol quedar. Vol estudiar medicina a Los Angeles. Per sort, perquè té moltes qualitats musicals i penso que amb un músic a la família ja n’hi ha prou.

¿No l’ha animat a dedicar-se a la música?

Toca el piano i canta molt bé, i tot el que sigui ‘hobby’ em sembla formidable, però, no dedicar-se a la música, no, no.

A Los Angeles viu Enrique Bunbury, que a la seva banda té el guitarrista Jordi Mena, ex-Jarabe. ¿Té relació amb él?

Doncs sí, fa molts anys que ens coneixem, tot i que amb prou feines havíem tingut contacte, i al venir li vaig dir i em va ajudar molt a l’instal·lar-me. Em va deixar un baix, perquè m’havia deixat el meu a casa. L’altre dia va venir a casa a escoltar les meves noves maquetes. Tenim bastant contacte.

«El pròxim disc de Jarabe de Palo serà molt positiu, de bon rotllo al màxim»

Diu que està component. ¿Quina classe de cançons li surten?

Aquest canvi de vida ha sigut molt estimulant i com diu Picasso, la inspiració ha d’agafar-te treballant. El primer mes, quan vaig estar sol, abans que vingués la nena, tenia una carpeta plena d’esbossos i una enregistradora i van començar a sortir-me unes cançons molt positives i de bon rotllo. I aquest és el pla. També tinc cançons diferents, que et surten en dies més foscos: jo estic bé, però la malaltia la continuo tenint. Aquells dies potser et surten coses que no són tan lluminoses. Però el pròxim disc de Jarabe de Palo serà molt positiu, de bon rotllo al màxim.

¿L’influeix l’ambient musical de Los Angeles, potser la convivència amb el món llatí?

Sí, sí, aquí hi ha molt de tot i tot molt bo. Aquí, si no ets bo, no ets músic. No hi ha mediocritat. Veus un tio tocant al carrer i ho toca tot, i això és molt inspirador. Vull fer un disc de tornada al món llatí, de barreja del llatí amb el rock.

Tornarà al juliol: ¿preveu gravar aquest disc la tardor que ve, potser?

No, no, de moment no m’ho plantejo. Només tinc planejat tornar a l’estiu i de moment seguir com ara, component amb tranquil·litat.

Aquesta vegada, a Luz de Gas oferirà dos recitals el mateix dia, una cosa que no havia fet abans.

Només seré deu dies a Barcelona, i tot i que jo hagi parat, el meu compromís amb el càncer, no. En el VHIO continuen investigant i necessitant diners, així que farem el possible per col·laborar. Per dues raons: per aconseguir diners i per contribuir a desestigmatitzar el càncer.

«El càncer abans era una malaltia mortal, ara és una malaltia perillosa i d’aquí a un temps serà com una grip»

Vostè esmenta la paraula amb normalitat, sense eufemismes.

Sí, aquesta malaltia a què els gitanos anomenen ‘el dolor’... Per a mi és important, perquè el càncer genera una por. Abans, era una malaltia mortal, ara és una malaltia perillosa i d’aquí a un temps serà com una grip, i això és gràcies a la recerca, perquè les malalties no es curen per si soles. La grip va ser la malaltia que més gent ha matat en la història, més que la pesta negra o la malària, i ara la passes al llit i ja està. Amb el càncer això acabarà passant, però és important col·laborar en la recerca.

I reunir diners.

Crec que amb aquests dos concerts, comptant la fila zero, arribarem als 250.000 euros, que és una quantitat que està bastant bé.

Seran concerts molt curiosos: hi participaran 19 músics que han passat per Jarabe al llarg de l’historia.

Gairebé tots els que han passat pel grup: el Mena (Jordi), el Marià (Roch), el Chupi (Toni Saigi), el Quino (Béjar), el Rebe (Jorge Rebenaque)... Mai ho havia fet. La gent que ve paga una entrada i fa un esforç, i m’agrada que vegi una cosa especial. Serà guai tornar a fer el burro tots junts després de tants anys. El concert serà marxós: a la base hi haurà Àlex (Tenas), l’únic bateria que ha tingut Jarabe, i el baixista Jordi Vericat, i a partir d’aquí aniran passant els altres.

El seu allunyament de Barcelona i de l’escena durant aquests mesos, ¿li ha canviat la perspectiva sobre Jarabe de Palo?

No tinc ni expectatives ni perspectives. Visc al dia, que és una cosa que sempre he predicat molt a un nivell teòric i que des que tinc càncer practico completament. Tinc 53 anys, tinc càncer, cosa que significa que en qualsevol moment això pot petar, i em puc morir, i el que m’interessa és ser aquí amb la meva filla: ara la despertaré, li faré el bocata... I passarem el Nadal amb la família. A partir d’aquí, totes les altres coses... No hi penso. L’altre dia vam anar a Las Vegas i vam veure ‘Love’, l’espectacle de Cirque du Soleil sobre els Beatles, i pensava en tot el que van fer en sis anys d’existència. Salvant les distàncies, vaig pensar que, passi el que passi, amb Jarabe, tenim un repertori i formem part de la vida de molta gent, i això serà per sempre. Tot i que et moris, perdurarà, i això és bastant agradable. Però no tinc grans ambicions. Crec que les coses ens han anat molt bé i que ens hem de sentir agraïts i afortunats, intentant fer cançons que emocionin la gent. En això estic bastant tranquil, perquè el negoci de la música avui és un desastre. No ho dic per Espanya: aquí et poses una emissora de radiofórmula i tot el que sona és horrorós.

«Aquí a Los Angeles jo he posat la ràdio del cotxe i m’ha sortit Rosalía, i m’agrada molt»

¿La música que està a l’ambient?

Els grans èxits d’ara. Et preguntes: ¿on és ‘Flaca’, de Calamaro, o ‘Adiós papá’, de Los Ronaldos? I el ‘mainstream’ dels Estats Units igual, és horrorós. Però això t’estimula: et dius que cal intentar fer alguna cosa millor.

¿Com veu el cas de Rosalía des de Los Angeles? ¿S’exagera el seu èxit als Estats Units?

Home, aquí a Los Angeles jo he posat la ràdio del cotxe i m’ha sortit Rosalía, i em mola molt, perquè té una arrel que és molt de veritat, el flamenc i el hip-hop, i m’encanta que passi. M’agradi més o menys, que m’agrada bastant, però és una tia que ha col·locat el flamenc al mapa musical, fins i tot en el més comercial, i a l’estranger, cosa que és impressionant. I si resulta que és catalana, és la bomba. Una altra cosa és que guanyi els Grammy llatins, que són una pantomima, un conte. Jo me n’he desconnectat totalment: l’últim disc de Jarabe, el filharmònic, el van col·locar en ‘millor àlbum de rock’ i ja va ser la gota que va fer vessar el got.

Notícies relacionades

Llavors, ¿ha trobat a Los Angeles el que buscava, un estat mental serè, allunyat del soroll?

Buscava fer de pare una altra vegada, recuperar el contacte amb la meva filla, no només en quantitat sinó en qualitat. Estar amb ella. I això ho tenim: fem molta vida junts. També estava una mica cremat de tot, i aquí he desconnectat del negoci i m’he posat en la posició de compositor i de públic, i això m’agrada. Espero que aquesta desconnexió em faci voler tornar amb ganes després.