GUARDONS VETERANS

El Nadal distingeix Ana Merino i el Pla, Laia Aguilar

La concessió del premi en castellà es va transformar aquest dilluns en l'inici dels actes de l'any Delibes, un dels seus grans guanyadors

zentauroepp51623481 200107085530

zentauroepp51623481 200107085530

4
Es llegeix en minuts
Elena Hevia

Si la passada edició el premi Planeta no va contemplar les dones, en aquesta ocasió el gegant editorial, que també concedeix el Nadal i el Pla, sembla voler compensar aquesta absència. Tant el Nadal, amb l’escriptora madrilenya Ana Merino, com el Pla, amb la barcelonina Laia Aguilar, van apuntar autoria femenina en la tradicional nit del dia de Reis, aquest dilluns. Es tracta d’històries emocionals i corals que, cada una a la seva manera, han col·locat la lupa de les seves narracions davant un microunivers precís: una comunitat estatunidenca, en el cas de Merino, i el retrobament d’un grup d’amics, respecte a Aguilar. Els guardons estan dotats amb 18.000 euros per al Nadal, i 6.000 per al Pla.

El rerefons polític que en els últims temps sol acompanyar la concessió dels premis de l’àmbit Planeta també ha tingut les seves novetats, com la presència de la consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga, un càrrec que en les dues últimes edicions va causar baixa amb Laura Borràs. Qui no ha faltat a la cita ha sigut l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

La nit del Nadal del 2020, el premi també va estar tenyit de record commemoratiu com va ocórrer l’any passat, en el 75è aniversari del que és el guardó més antic de les lletres espanyoles. En aquesta ocasió es va recordar Miguel Delibes, autor fonamental del segell Destino que publica el premi, del qual el pròxim mes d’agost se celebrarà el centenari del seu naixement. Per evocar l’autor de ‘Los santos inocentes’ i ‘Cinco horas con Mario’ que va ser el millor retratista de la Castella rural despoblada i entotsolada en la seva naturalesa buida, ningú millor que Sergio del Molino, que li va dedicar unes paraules a «un dels autors més trencadors i audaços que ha concebut Espanya».  De fet, el premi Nadal, el Nadal de la recuperació de la literatura espanyola de la segona meitat del segle XX, amb noms com Carmen Laforet, Carmen Martín Gaite, Álvaro Cunqueiro, Rafael Sánchez Ferlosio o Ana María Matute, deu molt a un Delibes de 28 anys que el 1948 es va donar a conèixer gràcies al seu primer treball, ‘La sombra del ciprés es alargada’.

‘Mapa de los afectos’ 

‘Mapa de los afectos’, l’obra guanyadora de la poeta i dramaturga Ana Merino (Madrid, 1971), suposa també el seu debut a la novel·la. Fins ara, l’autora havia destacat com a especialista i teòrica del còmic i en especial per la seva tasca universitària com a catedràtica a la Universitat d’Iowa, on s’imparteix el prestigiós i històric màster d’escriptura en anglès al qual ella va afegir com a fundadora un màster en castellà que va dirigir entre els anys 2011 i 2018.  La seva novel·la transcorre en l’actualitat en una comunitat rural dels Estats Units (tot i que també hi hagi alguna incursió a Espanya) en la qual se situen una sèrie d’episodis emocionals que tracen el que promet el títol: una geografia dels sentiments amorosos en tota la seva amplitud, des de l’amor i la infidelitat, passant per la pèrdua i el desengany, a través d’una sèrie d’històries que s’entrecreuen i encadenen. Una idea sobrevola l’obra i és que només gràcies a la bondat es pot continuar vivint, una tensió emocional que l’emparenta en intencions –malgrat ser molt diferents– a les novel·les de la seva parella, Manuel Vilas. «La meva intenció és aprofundir en l’ànima humana», va anunciar l’autora. 

‘Pluja d’estels’ 

Un punt de partida que sol funcionar bé dramàticament, com és el retrobament d’un grup d’amics –en aquesta ocasió, en la quarantena–, li serveix a Laia Aguilar (Barcelona, 1976) per posar a caminar la seva novel·la ‘Pluja d’estels’. Paral·lelament a la seva experiència com a autora de guions per a sèries de televisió, entre els quals destaca ‘El cor de la ciutat’, ‘Ventdelplà’, ‘Infidels’ o ‘Merlí’, va escriure dues novel·les de tema juvenil com ‘Wolfgang’, protagonitzada per un nen superdotat, amb la qual va guanyar el premi Carlemany per al foment de la lectura i ‘Juno’, que retrata la solitud d’una adolescent tutelada.

Notícies relacionades

‘Pluja d’estels’ se situa al cap de Creus, el lloc on uns vells amics i amigues decideixen reunir-se amb l’excusa de contemplar el fenomen astronòmic, tot i que el que realment els preocupi a tots ells sigui un episodi ocorregut cinc anys abans, un succés a què no han volgut enfrontar-se en aquests anys transcorreguts, però a l’aflorar els suposarà una crisi. Per l’autora, que va recordar que fa una dècada que una dona no guanya el Pla, l’obra neix de la reflexió que ens dificulta enfrontar-nos al dolor. 

El jurat del Nadal està format per Alicia Giménez Bartlett, Care Santos, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello i Emili Rosales. Al cas del Pla, l’integren Rosa Cabré, Antoni Pladevall, Genís Sinca, Àlex Susanna i Glòria Gasch.