TENIA 84 ANYS
Mor Violeta la Burra, icona transformista durant el franquisme
Va ser un símbol dels cabarets catalans, on va actuar sempre en clau de flamenc
violeta-burra
El cantant transformista Pedro Moreno Moreno, conegut artísticament com a Violeta la Burra, que es va convertir en un símbol dels cabarets catalans a l’Espanya del franquisme i va arribar a actuar en diversos escenaris de París, ha mort als 84 anys a Sevilla, segons ha informat l’Ajuntament d’Herrera (Sevilla). Violeta la Burra serà enterrat aquesta tarda al cementiri de la seva localitat natal, després d’un funeral que tindrà lloc a la parròquia de Santiago El Mayor.
Nascut en aquest municipi sevillà el 1936, de petit va treballar als camps d’oliveres del seu poble, però amb 20 anys va començar a decantar-se pel món de la música i de les folklòriques que triomfaven aquella època, cosa que el va fer emigrar a Barcelona, on va trobar feina ràpidament en alguns dels locals de moda de llavors.
Allà, va començar a actuar com a travesti, primer els caps de setmana, on pujava a l’escenari de Los Claveles, al carrer Escudellers, amb companyes com Rosarito i Marilí, actuant sempre en clau de flamenc, per després passar a locals més importants, entre els quals hi havia Andalucía de Noche i Jardines de Córdoba, on el nivell pujava fins a ser als cartells amb Antonio Machín o Estrellita Castro.
Salvador Dalí i Lola Flores
D’allà va passar a la sala estrella de la capital catalana, Barcelona de Noche, on va conèixer Salvador Dalí, amb el qual va fer amistat de seguida. Posteriorment, es va incorporar al cos de ball de Lola Flores als espectacles que representava als teatres Victòria i Calderón.
El cim de la seva carrera va arribar quan un empresari francès es va fixar en el seu espectacle i el va portar a París, on va ser artista de referència a la sala Paradis Latin durant dos anys fins que la seva mare va emmalaltir i va decidir tornar a Espanya amb ella.
Amb gairebé 80 anys mantenia part de la seva activitat artística, durant la qual va gravar diversos discos que es venien sobretot en format de casset, i sempre es va mantenir en contacte amb el seu poble, on la seva mare té un carrer amb el seu nom i al qual tornava diversos moments de l’any, amb una visita fixa sempre per a Setmana Santa.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín