FOTOPERIODISME
Fotos que esgarrapen consciències
L'exposició 'Llibertats perdudes', a la galeria Valid Foto, crida l'atenció sobre la vulneració dels drets fonamentals avui dia
La recaptació per la venda d'originals va destinada a l'ONG Open Arms. La mostra pot veure's fins al 6 de març
«El món està passant per un moment terrible. Pobresa, gana, mortaldats, ofegats al Mediterrani...La situació és dramàtica. Entre la gent de la premsa i la fotografia sempre hi ha hagut persones solidàries i bones, així que vam formar un equip i vam decidir fer alguna cosa per conscienciar». Aquestes paraules de Joan Guerrero, fotògraf, resumeixen a la perfecció l’esperit de l’exposició Llibertats perdudes, que es pot veure fins al 6 de març a la galeria Valid Foto de Barcelona. La mostra reuneix un total de 58 imatges, cedides pels seus autors, acompanyades de textos de diferents personalitats de la societat civil.
L’exposició vol cridar l’atenció sobre la vulneració i el retrocés dels drets fonamentals avui dia. «Esperem que aquestes fotos esgarrapin l’ànima d’alguna gent», afegeix Guerrero, president de l’associació sense ànim de lucre Catalunya Mirades Solidàries, que es va començar a caminar fa un parell d’anys i és la impulsora de l’exposició. Els fons que es recaptin amb la venda dels originals aniran destinats a l’ONG Open Arms.
Fotògrafs consagrats i joves promeses
Entre els 30 fotògrafs que firmen les 58 obres hi ha grans noms de la fotografia i també joves promeses de la imatge. Entre altres, hi participen Julio Carbó, Albert Bertran i Elisenda Pons (els tres vinculats a EL PERIÓDICO), el mateix Joan Guerrero i la seva filla, Laura Guerrero, Samuel Aranda, Kim Manresa, Txema Salvans, Paola de Grenet, Tino Soriano, Anna Bosch i Ernesto Valverde, exentrenador del Barça. Els textos que acompanyen les fotos els firmen personalitats d’allò més divers: el mateix Òscar Camps, de l’ONG Open Arms; periodistes com Pau Arenós, Jordi Évole i Carol Álvarez; escriptors com Josep Maria Espinàs; Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, actualment empresonats; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el cantautor Lluís Llach; Miquel Barceló, artista; Manel Esteller, metge i investigador; la xef Carme Ruscalleda i els germans Muñoz, components d’Estopa. Així, fins a 60 persones vinculades al món de les arts, les ciències, la judicatura, el periodisme, el sindicalisme, la política, l’activisme, la solidaritat i l’ensenyament.
La barreja de textos i imatges d’orígens diferents dona lloc a una mostra que traspua «solidaritat i humanisme per damunt de tot», com comenta Guerrero. «A Llibertats perdudes fem una cosa bona i disfrutem», afegeix.
Només un primer pas
Notícies relacionades«Estem vivint la III guerra mundial. No és contra països, és contra els drets humans. No es lluita a les trinxeres, sinó a les fronteres. Som la resistència», diu Òscar Camps, fundador i director de l’ONG Open Arms a la foto de José Colón. «En aquesta exposició, fotografia i paraula van de la mà. Una fotografia, si té paraules, és millor fotografia», explica Guerrero, que ja el 2005 va posar en marxa un projecte similar amb Gramenet Imagen Solidaria.
Aquesta mostra és només el primer pas de l’etapa de Catalunya Mirades Solidàries: «Mentre hi hagi imaginació, seguirem. S’han d’aprofitar els mitjans que disposem per fomentar la solidaritat, l’ajuda, el periodisme i la bellesa», rasa Guerrero.