DE L'ESCENARI A LES PANTALLES
Cultura de quarantena: el tancament dispara els concerts en 'streaming'
Iniciatives com el Cuarentena Fest, Yo Me Quedo En Casa, Esperanzah a Casa i Mi Casa Es Festiva combaten l'apagada de la música en directe
zentauroepp52381638 on barcelona on off el petit de cal eril200220134301
La liquidació dels concerts ha estimulat la creativitat en el món musical. No queda cap altre remei. I sorgeixen iniciatives per traslladar l’experiència del concert al consum individual davant la pantalla: actuacions com les que proposen, totes amb caràcter gratuït, el Cuarentena Fest (Festival de Música en Streaming en Temps Difícils), Yo Me Quedo En Casa, Esperanzah a Casa i Mi Casa Es Festival, encaminades a donar el missatge que, malgrat totes les penes, la música no es per a.
El Cuarentena Fest desplega a la seva web, a partir d’aquest dilluns i fins al 27 de març, un programa de 52 petits concerts (entre 20 i 30 minuts), artistes tots ells de l’escena pop independent, amb noms com El Petit de Cal Eril, The Crab Apples, Pavvla, Papa Topo, Cariño, Evripidis and his Tragedies, Apartamentos Acapulco o Kids From Mars. Com gairebé tot en aquests dies, ha sigut una iniciativa exprés que va cristal·litzar en un tres i no res: dijous, abans que es dictés el confinament total, ja estava el cartell tancat. «Va ser una mica visionari, sí. Va córrer la veu i tot va ser molt ràpid, amb molts grups que van dir que sí», indica Meri Lane, de Luup Records, organitzadora d’aquest esdeveniment digital juntament amb Snap! Clap! Club, Ground Control Management i Calima.
Música «curativa»
Un festival en ‘streaming’ en el qual els músics toquen tancats a casa per a un públic igualment confinat. Actuacions que han de ser en solitari, tot i que s’estudia que alguns grups puguin consumar el seu directe a diverses bandes, amb els seus integrants tocant cada un al seu corresponent lloc de tancament. Amb tot això es desitja transmetre que la música segueix viva, amb les seves «qualitats curatives», destaca Meri Lane, que ressalta l’oportunitat que suposa el festival per a «bones propostes que no arriben al gran públic».
Tot i que els concerts del Cuarentena Fest són gratuïts, la web ofereix la possibilitat de fer una donació a la causa, a partir de tres euros, de manera que la recaptació final «es reparteixi a parts iguals entre els artistes». La iniciativa no compta amb publicitat, tot i que ha rebut propostes. «Mitjans digitals de perfil molt mil·lenista i molt Z ens han plantejat fer una cobertura del festival afegint el seu logo, però els hem dit que no, perquè creiem que no correspon en aquest cas», assenyala Meri Lane, per a qui el Cuarentena Fest té la seva «part romàntica».
Actuacions, xerrades i màgia
Una altra iniciativa que ha arrencat amb força és el festival Yo Me Quedo En Casaque, després d’estrenar-se aquest cap de setmana amb artistes com Rozalén, Vega, Alfred García i Marwan, n’anuncia una immediata segona edició a partir de divendres amb noms per revelar. Concerts transmesos per Instagram, com els que proposa un festival assentat i de carn i ossos, Esperanzah, del Prat de Llobregat, aliant-se amb el cicle En-Canta-Dos: una vintena d’esdeveniments (concerts, sobretot; també xerrades, poesia i fins i tot màgia), a partir d’aquest dilluns i fins al dia 29, en una programació qualificada de «solidària, inclusiva i agraïda» (amb els treballadors de la sanitat, la neteja i la seguretat). Al cartell, músics com Rafa Pons, Natxo Tarrés (Gossos), Isabelle Laudenbach, Magalí Sare & Sebastià Gris i Che Sudaka.
De Menorca ha sortit el festival Tots a Ca Teua, en directe des de Facebook aquest divendres i dissabte, amb Cris Juanico, Anna Ferrer, Bep Marquès i fins a 14 artistes. I des de Burgos està a punt de posar-se a caminar Mi Casa Es Festival, plataforma enfocada essencialment a artistes emergents, també a Instagram, i que disposa ara per ara de 16 bandes confirmades, entre les quals Rusos Blancos, Indian Feathers i Waldorf Histeria. Els seus responsables estudien ampliar les dates inicials, de dijous a dissabte, i estendre-les al llarg de la setmana que ve.
Concerts des del balcó
Notícies relacionadesPerò les iniciatives a favor de la música en directe a la xarxa es multipliquen cada dia i cada hora. Aquest final setmana, Alejandro Sanz i Juanes s’aliaven en un recital virtual des de Miami, amb l’enunciat de #LaGiraSeQuedaEnCasa, i artistes de divers signe, com Sílvia Pérez Cruz, Siloé i la nord-americana, establerta a Horta, Tori Sparks oferien concerts, respectivament, des del seu sofà, la seva finestra i el seu balcó. Aquests escenaris casolans són també els elegits per la xarxa de Cases de la Música en #confinamusic, una sèrie de concerts que tenen lloc cada tarda.
Idea a la qual s’acolliran aquesta setmana molts altres artistes disposats a oferir diàriament petites actuacions en ‘streaming’ o a penjar mostres de la seva música, com Ramon Mirabet, Andrés Suárez, Conchita, Lucas Masciano, Virgina Maestro, Mäbu o Albert Guinovart. També en la música gravada sorgeixen propostes pensades per elevar-nos la moral, com la ‘playlist’ de Spotify creada pel segell Bankrobber, ‘Cançons maques per a aquests dies de merda’, amb peces d’artistes com Mazoni, El Petit de Cal Eril, Sanjosex, Pau Vallvé o The Gramophone Allstars.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"