DIES DE CORONAVIRUS

Cultura de quarantena: autors de còmic comparteixen obres gratis 'online'

El món de la vinyeta aporta el seu gra de sorra a ajudar a passar el confinament per la pandèmia

zentauroepp52806294 icult200316134345

zentauroepp52806294 icult200316134345

5
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Molts autors de còmic s’han afegit des d’aquest primer cap de setmana de confinament pel coronavirus a la iniciativa de compartir gratuïtament continguts propis per ajudar a passar millor el temps durant el #YoMeQuedoEnCasa.  

Un dels primers a fer-ho va ser El Torres (Juan Antonio Torres García), autor d’‘El fantasma de Gaudí’ (Premi del Saló del Còmic de Barcelona 2016, amb Jesús Alonso Iglesias, Dibbuks). Entre els títols que regala descarregar figuren ‘Cuentos del bosque de los suicidas’ (amb Fran Galán), ‘El velo’ (amb Gabriel Hernández), ‘Apocalypse Girl’ (amb Ramiro Borrallo) o ‘Las brujas de Westwood’ i ‘Tambores’ (totes dues amb Abel García). També comparteix des del mateix fil de Twitter el catàleg de Cómics Karras fins al 30 de març. 

Santiago García, que acaba de llançar un dels còmics de l’any, ‘La cólera’ (Astiberri), juntament amb el dibuixant Javier Olivares (amb qui va guanyar el Nacional de Còmic 2015 amb ‘Las Meninas’), també remet des del seu compte de Twitter al seu blog ‘Mandorla’ i enllaça a diverses historietes per passar la #cuarentena. Entre les quals, pàgines sobre el ‘Guernica’, ‘Amenaza nuclear’, algunes de la sèrie ‘Las vidas de Vasari’ i ‘Hoy vivimos en el futuro’’ (amb Olivares), ‘Roky Erickson, coño’ i ‘Decídete’ (amb Sergio Córdoba), ‘El sabor’ i historietes curtes de ‘El vecino’ (amb Pepo Pérez), la sèrie de cròniques del Mundial 2014 (amb Pablo Ríos), ‘Antiguo testamento’ (amb Javier Peinado) o ‘El día del padre’ (amb Juaco Vizuete). 

El dibuixant malagueny Pepo Pérez ha anat més enllà, pensant en els més petits, i ofereix la possibilitat de descarregar un retallable de la figura del personatge de Titán, el personatge protagonista de la sèrie ‘El Vecino’ (Astiberri), que publica amb el guionista Santiago García, i que Netflix ha convertit en saga televisiva. Una opció per retallar, enganxar i muntar a la qual segur s’apuntarà més d’un adult. 

Cristina Durán, autora juntament amb la seva parella, Miguel Ángel Giner, d’El día 3’ (Astiberri), guanyadors de l’últim Premio Nacional de Cómic, i que just el dia de l’anunci del guardó estava sent operada d’un càncer, també s’hi han sumat. Entre les obres que permeten llegir des de LaGruaEstudio que comparteixen, hi ha ‘La máquina de Efrén’, ‘(Una posibilidad entre mil’, ‘Pillada por ti’ o ‘El bote de mermelada’. 

L’historietista i creador de l’univers ‘Fanhunter’, Cels Piñol, també aporta el seu gra de sorra. L’autor, que coordinarà un dels nous espais del pròxim Còmic Barcelona, ofereix còmics i novel·les gratis des de Lektu, entre els quals ‘Fanhunter: Las montañas de la locura’, ‘1714. Baluart’, ‘Fan Letal Vintage’ o ‘Fanhunter. Fandom’. 

No es queda enrere Calpurnio, que enllaça la historieta completa ‘Mundo Plasma’. 

També l’autor madrileny Lorenzo Montatore, que acaba de treure novetat amb Sapristi, ‘Queridos difuntos’, permet la descàrrega del seu anterior treball, ‘California Rocket Fuel’.  

Per la seva banda, l’humorista gràfic d’‘El Jueves’ JMV (Jesús Martínez del Vas), assenyala en un tuit: «Com que no soc metge i el que faig són ninots, jo vull contribuir (seriosament) amb el meu gra de sorra a la moral col·lectiva». I tot seguit enllaça els primers tres ‘Epichodes’, paròdia de la saga ‘Star Wars’.  

Sole Otero, autora de ‘Poncho fue’ (La Cúpula), lamenta no tenir gaires historietes ‘online’ per compartir però recercant n’ha trobat una d’animada del 2016, que pot veure’s a YouTube.  

Qui està fent també des del seu compte de Twitter un treball de difusió és l’associació Autoras de Cómic, que recomanen a creadores que té els seus còmics, fancines i vinyetes en obert, entre les quals Raquel Gu i Susanna Martín (autora de la recent ‘Annemarie’, juntament amb María Castrejón).  

Notícies relacionades

També el portal AfterCOMIC, segell editorial independent, ha alliberat alguns continguts d’allò més variat: des d’una novel·la de terror per a adults, fins a un còmic pensat per als nanos, ‘Little Renna y el desafío de la gorgona’, i una col·lecció d’il·lustracions per acolorir per als més petits. 

No són, ni seran segurament, els únics.