El cine espanyol proposa estrenar directament en 'streaming' | Coronavirus
¿Les sales de cine estan tancades, però els altres jugadors podrien seguir a la partida. El que no es pot permetre és el bloqueig», afirma el president del Club Europeu de Productors
zentauroepp44366945 graf2346 madrid 18 07 2018 la nueva directora general de190104194520 /
La indústria del cine espanyol en aquests moments ha clicat el botó de pausa. Mentre les sales d’exhibició continuïn tancades, cada setmana es quedaran sense estrenar diverses pel·lícules espanyoles que tenien programat el seu llançament per a aquestes dates. Això podria suposar un col·lapse total en els mesos de setembre i octubre quan el panorama de distribució se suposa que hauria de recuperar la normalitat. ¿I mentrestant?
Pilar Benito, que a més de productora a Morena Films és la presidenta de l’Associació Estatal de Cine, ha llançant una proposta a l’Institut de la Cinematografia i les Arts Visuals (ICAA): que aquestes estrenes es puguin veure a casa.
Es tractaria d’una mesura excepcional i consistiria a alliberar les pel·lícules espanyoles de dos dels requisits fonamentals a les quals estan subjectes per llei després d’haver rebut una subvenció de l’Estat: estrenar a sales i dedicar un 15% del pressupost a promoció. En conseqüència, també s’enderrocaria la barrera que impedeix esperar un mínim de 16 setmanes per poder fer ús d’un altre tipus de finestres que no siguin únicament la de la pantalla de cine.
«En aquests moments estem immersos en un panorama totalment diferent a l’habitual i no té sentit tenir-ho tot bloquejat», explica Álvaro Longoria a EL PERIÓDICO, president del Club Europeu de Productors (a més de cineasta i un dels fundadors de Morena Films). «Per això hem plantejat una sèrie de solucions clares de fàcil aplicació, dividides en deu punts, que aborden els diferents problemes que afecten la distribució, els rodatges i el desenvolupament de projectes».
Precisament, el segon punt es refereix a permetre l’estrena de pel·lícules a través de les plataformes ‘online’, perquè productors i distribuïdors rebin una compensació econòmica justa.
Segons Longoria es podria fer de dues maneres: que la plataforma en qüestió adquirís el títol com una estrena pròpia, en exclusivitat, o potenciar el ‘pay per view’ o pagament per visió. És a dir, substituir una finestra de cine per una de lloguer.
«Inacció devastadora»
«Les sales de cine estan tancades, però els altres jugadors podrien continuar la partida. El que no es pot permetre és el bloqueig. La inacció és devastadora, sobretot quan hi ha públic a casa seva disposat a consumir aquests continguts. La desregulació de la norma beneficiaria totshom».
Notícies relacionadesPilar Benito porta negociant amb l’ICAA i la seva directora, Beatriz Navas, des de dilluns. El model seria el de la indústria xinesa, que es va adaptar a les circumstàncies i va aconseguir que les seves estrenes més potents es poguessin veure a les diverses plataformes disponibles.
Com diu el també productor Enrique López-Lavigne, al capdavant d’Apatche Films, «estem en un moment històric que pot canviar les regles i instal·lar-nos dins d’un nou paradigma». Pot ser que els canvis es produeixin d’una manera més ràpida de la que podíem imaginar.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín