QUÈ PODEM FER AVUI... A CASA
Un viatge virtual pels millors museus del món
El Prado permet descobrir les seves obres mestres i podem desplaçar-nos per sales del Louvre
El British ofereix la seva impressionant base de dades i la Galleria degli Uffizi, diversos apartats temàtics
MADRID, 16/03/2020.- Vista general del Museo del Prado que permanece cerrado desde este lunes. La capital, al igual que el resto de España, vive este lunes su primer día laboral de aplicación del decreto de alarma, que supone entre otras medidas la restricción de la movilidad, lo que disminuirá de nuevo notablemente el tráfico. EFE/Mariscal /
La passió per la cultura no pot aturar-se aquests dies i una experiència interessant pot ser la de fer un volt pels principals museus del món en la seva versió ‘online’, en els quals s’ofereixen imatges de les seves principals col·leccions, així com informació i vídeos explicatius de les seves obres. Benvinguts a la galeria d’art més gran del món.
El gran museu de Madrid
Comencem el recorregut pel madrileny Museu del Prado, que reuneix algunes de les principals obres d’El Bosco, Tiziano, El Greco, Rubens, Velázquez i Goya. Cada un té el seu propi espai, així com Fra Angelico, Durero, Tiepolo, Van Der Weyden, Rafael, Ribera, Juan de Flandes i Rembrandt. Entrant en cada perfil podrem conèixer una petita biografia de cada un d’ells, així com veure imatges de les seves principals obres. També hi ha un índex per buscar directament per la inicial del cognom de qualsevol autor.
Té apartats dedicats a la religió (Antic i Nou Testament i apòcrifs, Sants, Iconografia de la Verge), els retrats (reals i civils), oficis i professions, nus, déus mitològics i realitat social. Igualment té una línia de temps interactiva per anar seguint la història i l’evolució de la pintura des del segle XII fins a finals del XIX. En la part superior es repassa el context històric en el qual totes van ser creades. Ofereixen recursos educatius per a tots els nivells escolars i itineraris interactius amb vídeos en els quals apareixen les obres comentades per als nens.
Pàgina principal d’entrada al Museu del Louvre.
Caminant per les sales del Louvre
El parisenc Louvre està disponible en francès, anglès i xinès però també podem accedir a una traducció automàtica en castellà. Permet obtenir molta informació sobre els apartats principals en què es divideix: pintures, antiguitats (egípcies, gregues, romanes, etrusques, orientals), escultures, objectes d’art, art islàmic o arts gràfiques. Si entrem en Treballs seleccionats podrem veure cada una d’elles amb una petita explicació.
Movent el ratolí podem desplaçar-nos per les sales del Louvre.
Permet fer un tour virtual per tres espais concrets: Antiguitats egípcies, El Louvre medieval i La galeria Apolo. Utilitzant el ratolí podrem moure’ns lliurement per les sales veient les col·leccions de l’època faraònica com la Cripta de l’Esfinx, les interioritats de la fortalesa medieval sobre la qual es va construir el museu o la cúpula i parets d’aquesta última sala, un homenatge al rei Sol, Lluís XIV, on es troba el cèlebre Apol·lo destrossa la pitó, d’Eugène Delacroix.
La completíssima base de dades del British Museum.
Grans peces de la història i de l’art
Viatgem ara a Londres per descobrir el British Museum, només en anglès. Conté una de les bases de dades més completes que repassa ¡quatre milions d’objectes! Molts d’ells es mostren amb imatges a més de les explicacions. És convenient abans d’iniciar la recerca llegir les instruccions d’ús on ens expliquen les diferents categories que ofereixen i com trobar les referències que busquem.
El British destaca per la seva secció de l’Antic Egipte, però també conté peces destacades de la història, l’arqueologia, l’etnografia i l’art. Els seus departaments més importants són els d’antiguitats prehistòriques, gregues, romanes, medievals, asiàtiques i orientals, monedes i medalles, gravats i dibuixos. Entre les seves peces més destacades es troben els Marbres del Partenó, la pedra de Rosetta, una àmplia col·lecció de mòmies egípcies, els bronzes de Benín, el bust de Pèricles, la còpia romana del Discòbol de Miró, les obres de Durero, les estàtues de Buda i les col·leccions més grans del món de porcellana xinesa i numismàtica.
Una visita virtual per la galeria florentina
Notícies relacionadesA Florència es troba la Galleria degli Uffizi que té una mostra virtual de les obres mestres de les seves col·leccions en alta definició (en anglès i italià però amb traducció automàtica). Té gairebé una vintena d’apartats sobre diversos temes amb una completa explicació escrita per experts. Totes les imatges es poden ampliar per veure els detalls. Algunes, com Fàbrica de contes, permeten accedir a un àudio en diferents idiomes (inclòs el castellà) mentre es contemplen.
‘Porcia ferint-se a la cuixa’, obra per descobrir la pionera Elisabetta Sirani.
Alguns dels apartats més destacats són: A la llum dels àngels (sobre la relació entre l’humà i el diví), En el camí de Trajà (interessant recopilació de marbres de l’època romana), La història de la Pasqua (la passió, mort i resurrecció de Jesucrist), Florència va desaparèixer (dibuixos sobre la transformació de la ciutat en els segles XVIII i XIX), El talent d’Elisabetta Sirani (homenatge a una pintora pionera del segle XVII) o dedicats a Federico Barocci o Amigo Aspertini (tots dos, dibuixos i gravats del segle XVI). El millor art del món a un clic.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia