IDEES PER AL CONFINAMENT

Cultura de quarantena: les editorials regalen llibres i creen activitats 'online'

Davant del bloqueig del coronavirus, els editors s'afegeixen a #YoMeQuedoEnCasaLeyendo amb descàrregues de títols, presentacions virtuals i altres iniciatives llibresques

zentauroepp52850371 icult200319125914

zentauroepp52850371 icult200319125914

3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Era el millor dels temps, era el pitjor dels temps, l’edat de la saviesa, l’època de l’estupidesa; l’època de la fe i de la incredulitat; l’era de la llum i de les tenebres». Així comença ‘Història de dues ciutats’, de Charles Dickens, segons la llegenda, recorda Club Editor, el llibre més venut de tots els temps. Ara l’editorial ofereix descarregar-lo, en l’edició catalana, per entregues que anirà penjant cada dia a la seva web, en una de les diverses fórmules que el sector ha imaginat per ajudar a fer més suportables aquests dies de confinament a què ens obliga el coronavirus. 

En línia amb el que van començar a fer a títol individual molts autors de còmic aquest cap de setmana, oferir descàrregues gratis ‘online’ d’algunes de les seves obres, diverses editorials, moltes amb les etiquetes  #yomequedoencasa, #YoMeQuedoEnCasaLeyendo, #KeepReadingACasa, #QuédateEnCasaLeyendo o de similars, estan fent el mateix des de les seves xarxes socials amb títols concrets dels seus catàlegs, entre elles Roca Editorial (de Noah Gordon, Elia Barceló...), Anagrama (de Marta Sanz o Mariana Enriquez), Errata Naturae (títols introbables en llibreries, com ‘Guía de la novela negra’, d’Héctor Malverde, o ‘Entre los archivos del distrito’, de Kenneth Bernard), Planeta (que a més de descàrregues de ‘best-sellers’ de María Dueñas, Carlos Ruiz Zafón, Dan Brown, Stieg Larsson, Arguiñano..., també agenda presentacions ‘online’) o Grup 62 (de Jaume Cabré, Ferran Torrent, Carme Riera...). 

També Quaterni s’hi afegeix oferint en format e-Pub cinc títols amb el Japó i la seva cultura com a protagonistes, entre ells, ‘Relatos de samuráis’, ‘Relatos de gatos’ o ‘Els 47 ronin’. 

I fent gala de creativitat en aquestes inèdites aigües en les quals toca navegar, altres editorials brinden activitats per suportar la crisi. Nódica, que regala un conte de Pirandello, puja cada dia un vídeo a Instagram amb els seus autors presentant i llegint llibres. El grup Penguin Random House, sota una imatge al·lusiva a #yomequedoencasaleyendo, del dibuixant Javirroyo, ha organitzat una agenda en la qual ja han participat Javier Castillo, Eva Baltasar i Lucía Lijtmaer, i que seguirà aquest dijous amb Guillermo Arriaga, dissabte, sobre el Dia Mundial de la Poesia, o amb activitats infantils. 

Blackie Books inaugura un Club de lectura en pijama en ‘streaming’ amb els seus autors al seu canal d’Instagram emmarcat a ‘Casa Blackie’, amb lectures i monòlegs, vídeos, tallers infantils... i on James Rhodes ofereix descàrrega gratuïta d’‘Instrumental’. 

També proposen iniciatives en aquestes línies Maeva Ediciones, Tigre de Paper, Cátedra, Nova Editorial Moll, Ara Llibres o La Catarata, que penja vídeos dels seus autors a Youtube.  I no només les editorials, les llibreries, com Ona Llibres, la Llibreria Rafael Alberti, obligades a tancar locals, traslladen a les xarxes digitals presentacions, xerrades, contacontes, lectures de poesia i recomanacions. 

Biblioteques

Notícies relacionades

Una altra opció paral·lela pot ser tafanejar per la Biblioteca Digital Mundial, que a més de llibres rars conté fotos, manuscrits, pel·lícules i gravacions; per la Biblioteca Nacional d’Espanya, que permet descàrregues en e-Pub, la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes o la xarxa de biblioteques públiques, com les de Barcelona o les de la Generalitat de Catalunya

No seran, de segur, les úniques a sumar-s’hi fins que s’acabi el confinament.