CULTURA DE QUARANTENA

'El Víbora' ressuscita amb el coronavirus

La Cúpula arma un especial confinament de la mítica revista, gratis i 'online', amb historietes favorites o inèdites de Max, Crumb, Gallardo o Entrialgo, entre d'altres

Astiberri també reuneix obres dels seus autors, entre ells Alfonso Zapico, David Rubín o Santiago García, en tres recopilatoris digitals durant la crisi del coronavirus

zentauroepp53055085 barcelona  7 de abril del 2020  el vibora para superviviente200407173647

zentauroepp53055085 barcelona 7 de abril del 2020 el vibora para superviviente200407173647

3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El coronavirus ha ressuscitat ‘El Víbora’. Sí, la revista icona del còmic ‘underground’ a Espanya, nascuda a la Barcelona de 1979 i que va desaparèixer el 2004 després de 300 números i un quart de segle encapçalant el lema de ‘Comix para supervivientes’, renaixerà temporalment des d’aquest dimecres sota un altre títol, adequat per a aquests temps incerts: ‘El Víbora para supervivientes’, i en versió gratuïta i, és clar, ‘online’. 

Ho explica Emili Bernárdez, editor i director de La Cúpula, editorial que sempre va ser un ‘tanto monta monta tanto’ amb la revista. «Sempre hem estat molt pròxims als lectors i ens agrada compartir. Quan vam complir 35 anys ja vam fer un llibre per regalar-l’hi i ara, en aquest moment tan ‘superfumut’, amb molta gent desmoralitzada, teníem ganes de poder ajudar en alguna cosa, de ser solidaris. Però no som sanitaris, és clar, i després de descartar moltes idees, entre les quals alguna cosa amb vinyetes sobre el coronavirus, se’ns va ocórrer demanar als nostres autors que elegissin una o algunes de les seves historietes favorites i fer un número especial digital d’‘El Víbora para supervivientes’». 

Dibuix de Crumb per a l’especial confinament d’‘El Víbora’ / crumb

I els autors s’hi han abocat. Són més de 20, entre ells històrics indiscutibles com Max, Miguel Gallardo, Robert Crumb, Kim, Gilbert Shelton, Martí, Bartolomé Seguí, Mauro Entrialgo, Das Pastoras, Mónica & Beatriz (pseudònim de José Antonio Calvo i Santiago Segura), Jost Swarte o Ralf König. Alguns han preferit aportar un treball inèdit en comptes d’elegir-ne un d’antic. També hi haurà joves talents com Aroha Travé (‘Carne de canón’), que va créixer amb la il·lusió de poder publicar a ‘El Víbora’ i que s’ha ofert a dibuixar una historieta nova per a l’ocasió.

Dibuix de Max per a l’especial confinament de ‘El Víbora’ / max

Com que la majoria del material és de fa 20 o 30 anys, assenyala Bernárdez, han hagut d’escanejar els fotolits. Un any després que una exposició al MNAC celebrés els 40 anys del naixement de la revista, el primer exemplar d’‘El Víbora’ ressuscitat es podrà llegir ‘online’ (només fa falta buscar el link que La Cúpula difondrà des de les seves xarxes socials, Twitter, el blog... ) i tindrà entre 30 i 40 pàgines. Però com que han reunit peces per a més de 200 pàgines, cada setmana i mentre duri el confinament penjaran un nou exemplar digital. Bernárdez, que recorda que la voluntat de La Cúpula és «editar llibres en paper, per tocar-los, olorar-los i disfrutar-los en mà», és «optimista» davant de la difícil situació. «Crec que ens en sortirem i ho farem més reforçats». 

Dibuix de Gilbert Shelton per a l’especial confinament d’‘El Víbora’ / shelton

Recopilatoris d’Astiberri

També Astiberri ha demanat als seus autors que busquin als seus calaixos i amb material inèdit o publicat en blogs o fanzins ha armat tres recopilatoris digitals que ofereix aquest mes en descàrrega gratuïta. Hi participen, entre d’altres, Alfonso Zapico, Antonio Hitos, Artur Laperla, Blanca Vázquez, Carlos Spottorno i Guillermo Abril, Dani Fano, David Rubín, Elisa Riera, Javier Olivares i Santiago García, José Luis Munuera, Luis Bustos, Marcos Prior, Paco Alcázar, Pepo Pérez o Ramón Boldú.

La revista ‘Ajoblanco’ i més còmic

En l’espectre ‘underground’, també la revista contracultural ‘Ajoblanco’, per iniciativa de l’editor Pepe Ribas, ha obert ‘online’ a ajoblanco.org els exemplars de la seva primera etapa (1974-1980).  

Notícies relacionades

com informàvem fa uns dies, des del minut zero de confinament altres editorials i autors de còmic han rescatat solidàriament obres, algunes de gairebé introbables, amortitzades o vinyetes lligades al coronavirus per compartir-les ‘online’. A aquestes s’han sumat Astiberri, des del seu Twitter, amb peces de, entre d’altres, Paco Roca àlbums de David Rubín (‘El héroe 1’), Alfonso Zapico (‘La balada del norte 1’) o la sèrie infantil ‘Wáluk’. També Norma, amb tres títols lligats a Barcelona (‘Los vagabundos de la chatarra’, de Jorge Carrión i Sagar‘La vampira de Barcelona’, d’Iván Ledesma, Miguel Ángel Parra i Jandro González, i el col·lectiu ‘BCNoir’); Panini, amb ‘Lorca’, de Carlos Esquembre, o ‘Tijeras i tiritas’, de Nacho Fernández; o el dibuixant Javi de Castro, amb el digital ‘The eyes’.