QUÈ PODEU FER AVUI... A CASA
Propostes del món de la música clàssica per mantenir l'afició
El Palau de la Música i l'Auditori ofereixen concerts, conferències, documentals i espectacles infantils
El tenor Andrea Bocelli actuarà aquesta tarda en directe a través de YouTube des de la catedral de Milà
2090-250--aa-bofill
Diuen que la música clàssica té un munt de qualitats portentoses que no podríem ni imaginar. Segons explica la Fundació Beethoven basant-se en estudis de diverses universitats: ajuda a reduir el dolor, l’ansietat, l’estrès i la pressió arterial, augmenta la nostra resistència física, millora la capacitat de memòria, atenció i concentració dels nens o les funcions cerebrals dels adults, així com estimula el fetus. Ni el millor medicament el supera. Per això és bo que en aquests dies li dediquem una estona i tant el Palau de la Música com l’Auditori ens ho posen fàcil i una estrella mundial ens fa un regal.
Portada de l’espai Palau Digital. /
Grans concerts per a tot Europa
El primer va estrenar fa un any la plataforma Palau Digital en la qual podem escoltar uns 50 concerts, uns en format audiovisual i d’altres en àudio. A més, estan oferint cada dia una sèrie de grans peces en streaming en col·laboració amb altres centres europeus (com l’Auditori) que pot seguir-se també a la seva pàgina de Facebook. Es tracta del Music of the day from Europe’s Concert Halls. La primera setmana aquests esdeveniments que es van celebrar en diverses sales del vell continent han sigut seguits per gairebé mig milió de persones. S’emeten a les 20 hores i, en alguns casos, poden estar disponibles fins a una setmana però és millor veure’ls al més aviat possible.
Josep Pons dirigint ‘La consagració de la primavera’. /
Aquesta mateixa nit està prevista la interpretació de la Simfonia número 3 de Brahms des d’Hamburg. La cita de demà dilluns, a les 20 hores, és especialment important, ja que emetran la versió de La consagració de la primavera de Stravinsky que va dirigir l’any passat Josep Pons amb l’Orquestra Simfònica del Liceu al Palau perquè pugui veure-la tot Europa. Durant la setmana que ve es programen des d’altres sales el Concert per a piano número 2 de Beethoven (dimarts), les Amériques de Varèse (dimecres), obres de Schumann i Chopin (dijous) o la Simfonia número 9 de Beethoven (divendres).
Ofereixen totes les simfonies de Beethoven dirigides per Dudamel. /
Les joies del Palau de la Música
A Palau Digital trobarem igualment l’última que van posar en circulació com la simfonia Resurrecció, la segona de Mahler, amb la Filharmònica de Munic, l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau dirigida ni més ni menys que pel conductor de moda, Gustavo Dudamel. Precisament el director veneçolà té un gran protagonisme en aquesta pàgina on podem veure la Integral, és a dir, ¡totes! les simfonies de Beethoven que va dirigir al capdavant de la Simfònica Simón Bolívar.
Foto d’entrada a la web al concert de l’Orfeó Català. /
A la seva pàgina podrem veure diversos concerts de Sant Esteve, un homenatge a Eduard Toldrà amb Albert Guinovart al piano i el tenor David Alegret, Bill Viola meets Varèse, un espectacle que combina les imatges del videoartista amb obres de Varèse, Magrané i Widmann, el Dido & Aeneas de Purcell a càrrec de la coral de l’Orfeó Català, A prayer for peace amb el Cor de Cambra del Palau i el Cosmos Quartet dirigits per Simon Halsey. Altres recitals estan únicament en àudio però també valen la pena com els trios de piano de Beethoven a càrrec del Trio Ludwig, l’estrena del Rèquiem de Guinovart, la Patètica de Tchaikovsky o les tres últimes simfonies de Mozart interpretades per Jordi Savall i Le Concert des Nations.
Un documental i àudios
A Palau Series podem veure Resurrecció, títol d’un interessant documental que ofereixen per explicar des de dins com ha superat aquesta institució històrica la crisi després de l’escàndol Millet. I un apartat d’àudio dedicat a conferències recents impartides per experts on el tema de moltes d’elles és Beethoven per commemorar el 250 aniversari del seu naixement, però també podem aprendre més de la Música aquàtica de Haendel, la Simfonia Fantàstica de Berlioz, la Novena de Mahler, la modernitat de West Side Story o un homenatge a Montserrat Caballé amb les seves millors gravacions.
El ‘Concert a la Platja’ de l’OBC va reunir milers de persones. /
L’oferta de l’Auditori
L’Auditori a casa teva proposa concerts i altres continguts digitals per a aquests dies. A més dels citats del Music of the day from Europe’s Concert Halls poden disfrutar-se diverses obres del repertori simfònic de l’OBC o el concert a la Sagrada Família on es va presentar Kazushi Ono com a titular de la formació, el Concert a la Platja i la Simfonia Primavera de Schumann. També podem veure i escoltar els últims concerts de Nadal interpretats per la Banda Municipal. El jazz és present per mitjà del recital de la Néstor Giménez Orchestra que fa una relectura moderna de La consagració de la primavera a Consagració (Rite) i els nous creadors com Pablo Carrascos, Ferran Page o Miquel Vich ofereixen concerts des de casa a In-Side
Els nens també tenen el seu espai per divertir-se i aprendre amb espectacles familiars com l’imaginatiu Pica-So (a partir de 2 anys), que repassa l’obra de l’artista amb bandes sonora de flamenc, aromes de la Barcelona Modernista, el cuplet o la cançó francesa. Sonets de joguina (a partir de 2 anys) és un viatge per introduir-se en el màgic món dels instruments amb cançons populars i autors com Satie, Turina, Mendelssohn, Chopin o Mompou. L’altra opció és Out of the (Cage), recomanat a partir de 6 anys, perquè descobreixin les originals composicions de John Cage i el seu peculiar univers sonor. I, el més divertit, un vídeo on ens ensenyen a rentar-nos les mans en 30 segons al ritme de la Cinquena Simfonia mentre el músic, amb mascareta, ens vigila.
El concert especial d’Andrea Bocelli
Finalment, els amants del bel canto tenen aquesta tarda una cita amb una de les seves grans estrelles, el tenor Andrea Bocelli, que oferirà un concert extraordinari a través del seu canal de YouTube a les 19 hores des de la catedral de Milà, Music for Hope. Serà un recital molt especial, ja que el recinte serà buit i únicament l’acompanyarà Emanuele Vianelli, que tocarà l’òrgan del temple, un dels instruments més impressionants del món. El repertori previst inclourà peces com l’Ave Maria de Bach i Gounod o el Sancta Maria de Mascagni. Un espectacle imprescindible per a tots els amants de la música.
Notícies relacionades
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors