CRISI CORONAVIRUS

El Govern augura que no hi haurà festivals de música aquest estiu

La Generalitat aprova un pla de xoc de 31 milions d'euros per al sector de la cultura

zentauroepp48385055 barcelona  29 05 2019 primera jornada del primavera sound en200414164433

zentauroepp48385055 barcelona 29 05 2019 primera jornada del primavera sound en200414164433

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

«Res ens fa pensar que puguem disfrutar aquest estiu dels festivals de música», ha lamentat aquest dimarts la consellera de Presidència, Meritxell Budó, que ha afegit que, a causa de la pandèmia del coronavirus i amb les dades actuals, veu «molt difícil» la celebració d’aquests espectacles perquè impliquen una important congregació de persones. La també portaveu del Govern ha avançat aquesta previsió després d’anunciar que la Generalitat ha aprovat un pla de xoc de 31 milions d’euros per al sector de la cultura.    

D’aquests 31 milions, 10 es destinaran a la ja anunciada línia de crèdit ICF-Cultura i Liquiditat, n’hi haurà vuit més per fer front a l’«impacte immediat» i quatre per comprar llibres per a biblioteques públiques. Són algunes de les noves mesures que s’inclouen en els acords del Govern català d’aquest dimarts i que també contemplen 3 milions més per compensar «danys i perjudicis», dos més per la reducció d’ingressos causada per les cancel·lacions, mentre que 4 més es destinaran per a «aportacions extraordinàries» a equipaments.

Així ho ha donat a conèixer la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, que creu «molt difícil» que a l’estiu es puguin organitzar els tradicionals festivals musicals, perquè són multitudinaris, i ha destacat que de cara al pròxim dia de Sant Jordi, la setmana que ve, s’està treballant amb el Gremi de Llibreters perquè hi pugui haver «venda virtual» de llibres.

El sector podrà consultar les mesures a través del nou portal web «Pla de Rescat», on es precisa que la línia de crèdit «ICF-Cultura i Liquiditat» està dotada amb 10 milions, que es podran sol·licitar en quantitats que oscil·len entre els 20.000 i els 300.000 euros, retornables a 5 anys i amb el primer any de carència.

Més de 80 peticions

En l’actualitat, s’han fet més de 80 sol·licituds que es començaran a formalitzar «previsiblement» aquesta setmana i serà l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) qui valorarà els projectes i qui ha establert un mecanisme amb l’Institut Català de Finances (ICF) per «agilitar el procés de concessió».

Per ajudar a pagar els interessos del primer any, s’ha creat la ‘Línia d’interessos Covid’, a través de l’ICEC, amb una dotació prevista de 350.000 euros.

La nova línia ‘Impacte covid’, dotada amb 8 milions, facultarà l’ICEC per posar a disposició uns ajuts per «finançar les despeses generades durant el període de crisi des del dia del tancament», incloent des de despeses d’estructura, de serveis o lloguers a pagaments de quotes.

La intenció és convocar-la al mes de juny, dirigida tant a petites empreses com a les més grans, i no es descarta fer més d’una convocatòria.

Des de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) es llançarà una altra línia, de 3 milions d’euros, d’ajuts directes per compensar les «despeses assumides durant l’estat d’alarma», dirigida a entitats sense finalitat de lucre.

El període de sol·licituds quedarà obert fins a l’últim trimestre de l’any i serà compatible amb les subvencions habituals. L’OSIC gestionarà una altra línia, de 2 milions d’euros, centrada en la reducció d’ingressos produïda per la cancel·lació d’activitats culturals i la suspensió dels contractes en els equipaments culturals.

Està pensada per a aquells que han vist cancel·lada tota la seva activitat cultural d’arts escèniques i música, projectes professionals d’arts visuals, activitats contractades per biblioteques, museus, restauració de béns mobles i treballs d’intervenció arqueològica i paleontològica, així com per a festivals d’arts escèniques, música i arts visuals amb entrada de pagament.

Compra de llibres 

Notícies relacionades

Un altre apartat és el que té que veure amb els ajuts per a la compra de llibres, 4 milions en total, dels quals 2,2 seran perquè les biblioteques adquireixin novetats en català a les editorials, i hi haurà 1,7 milions en subvencions per a la compra de llibres i diaris per part dels ajuntaments, a més de 120.000 euros per a compra de llibres electrònics.

D’altra banda, s’ha acordat reservar 4 milions per a «aportacions extraordinàries a fons perdut» per a equipaments culturals vinculats a la Generalitat i que per estar tancats han vist anul·lades les recaptacions per assistència de públic.